Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Sağlık, 21 Haziran 2026 16:15Fransa'da 112 bin kişi üzerinde yapılan dev araştırma, paketli gıdalardaki 8 popüler katkı maddesinin yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini uçurduğunu kanıtladı.
Mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan ve birçok insanın düzenli olarak tükettiği bazı gıdaların, kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği belirlendi. Araştırmalara göre, bu besinleri sıkça tüketmek hem yüksek tansiyona hem de çeşitli kalp hastalıklarına doğrudan zemin hazırlıyor.
Sözcü'nün haberine göre, Fransa merkezli büyük bir araştırma, tıp dünyasının en saygın yayınlarından European Heart Journal'da yer bularak paketli gıdalardaki saklı tehlikeyi gözler önüne serdi. Bilim insanlarının uzun yıllar boyunca 112 binden fazla katılımcıyı izleyerek elde ettiği veriler, hazır gıdalarda yaygın olarak tercih edilen bazı koruyucu katkı maddelerinin, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıkları riskini ciddi oranda artırdığını kanıtladı.
PAKETLERİN İÇİNDEKİ GİZLİ SUÇLAR
Yapılan çalışma doğrultusunda mercek altına alınan 17 yaygın koruyucu maddeden 8'inin kalp sağlığını olumsuz etkilediği tespit edildi. Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz paketli ürünlerin etiketlerinde yer alan potasyum sorbat, potasyum metabisülfit, sodyum nitrit, askorbik asit, sodyum askorbat, sodyum eritrobat, sitrik asit ve biberiye özlerinin yüksek tansiyon riskini doğrudan artırdığı görüldü. Bilhassa C vitamini adıyla da tanınan askorbik asidin, yalnızca tansiyonu yükseltmekle kalmayıp kalp-damar rahatsızlıklarına da zemin hazırlayabileceği ortaya kondu.
TÜKETİM ORANI ARTTIKÇA KALP KRİZİ RİSKİ DE TIRMANIYOR
Araştırma sonuçları, bu katkı maddelerini günlük öğünlerinde daha sık ve yoğun bulunduran bireylerin çok daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını net bir şekilde ortaya koyuyor.
Antioksidan sınıfına girmeyen koruyucuları fazla tüketen kişilerde yüksek tansiyon görülme olasılığı yüzde 29, kalp-damar rahatsızlıklarına yakalanma riski ise yüzde 16 oranında artış gösteriyor.
Dikkat çekici bir diğer bulgu ise, antioksidan niteliği taşıyan katkı maddelerini yüksek miktarda alanlarda dahi yüksek tansiyon riskinin yüzde 22 seviyesinde yükselmesi.
Ortaya çıkan bu çarpıcı tablonun ardından tıp otoriteleri, gıda sektöründe tercih edilen koruyucu maddelerin güvenli kullanım limitlerinin vakit kaybetmeden tekrar gözden geçirilmesi gerektiği görüşünde birleşiyor.
Kalp ve damar sistemini korumayı amaçlayanların hazır ve paketlenmiş ürünlerden olabildiğince kaçınması, bunun yerine işlenmemiş veya minimum düzeyde işlem görmüş doğal besinleri tercih etmesi kritik bir rol oynuyor.
Mevcut veriler, alışveriş yaparken ürün etiketlerini incelemenin artık bir lüks değil, zorunluluk olduğunu açıkça kanıtlıyor.
Sağlık, 21 Haziran 2026 16:15
Yorumlar (0)
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
Sarsıntılar büyük depremin habercisi mi?
İzmitli iş kadını kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
Millî birliğimizi tehdit edecek bu senaryodan uzak durun
Hadi çocuklar Fuar Park’a! Karneval coşkusu başladı
Başkan Ömeroğlu sınava geç kalan öğrencileri makam aracıyla sınava yetiştirdi
Dev akvaryuma koştular!
Çocuk edebiyatının sevilen ismi Orhan okurları ile bir araya geldi
İzgaz, Körfez’de doğalgaz borusu patladı iddialarını yalanladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan müjde
İçki satışlarında yeni yasak!
Bir babanın kırık kalbi, evladın iki cihandaki en büyük hüsranıdır
Yusuf Mamik Taziye Evi’nin temel atma töreni muhalefeti buluşturdu!
KOTO’da Kadın İşletme Destek Kredileri ile ilgili kapsamlı bilgilendirme
Kocaeli vekiline hakaret eden Gökhan Akkaya’ya hapis cezası!
İzmit’teki bu sanat müziği ziyafetine herkes davetli!
Körfez Belediyesi 23 okulda stant kurdu
Üretmeyen şirketlere milyon dolarlar aktarıldı
Araç sahiplerine iyi haber!
Teğmenlerin komutanı görevine iade edildi
Eski fuar alanındaki dev akvaryum açılıyor! 2 gün ücretsiz
Erdoğan'dan CHP'ye gönderme
Makine sektöründe Türkiye genelinde kapasite kaybı, Kocaeli’de artış oldu
İşte MHP’nin yeni Kocaeli il yönetimi
Başkan Ömeroğlu, Diliskelesi’nde de soruları cevapladı
Derince’de Afet Mutfağı ve Lojistik Deposu için ilk kazma vuruldu
Abdullah Gül 3 partinin ortak adayı mı?
