Türkkan, İzmit Körfez Dip Çamuru TBMM gündemine taşıdı
Siyaset, 18 Haziran 2026 02:05İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un kısa süre önce yerinde inceleme yaptığı İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi'ne ilişkin önemli iddiaları gündeme taşıdı.
Türkkan, bugüne kadar projeyi desteklediklerini ve takdirle karşıladıklarını belirterek, "Çünkü mesele siyaset değil, İzmit Körfezi'nin ve Kocaeli'nin geleceğidir" dedi.
Ancak son dönemde ortaya çıkan bazı iddiaların ciddi soru işaretleri doğurduğunu ifade eden Türkkan, İzmit Körfezi'nin dibinden çıkarılan ve ağır metal içerebileceği belirtilen dip çamurlarının arıtma ve bertaraf süreçlerinden geçirilmek yerine Sepetçi bölgesindeki eski taş ocağı sahası yakınlarına döküldüğünü öne sürdü.
Türkkan, söz konusu alanın Bıçkıdere Sulama Göleti'nin su besleme havzasına yakın olduğuna dikkat çekerek, çevresel risklerin bağımsız ve şeffaf şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.
İddiaların yalnızca siyasi çevrelerden gelmediğini vurgulayan Türkkan, "Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bölge halkı söylüyor, köy muhtarı söylüyor, İzmit Belediyesi söylüyor. Ortada cevap bekleyen ciddi sorular var" ifadelerini kullandı.
Yetkililerin kamuoyundaki soru işaretlerini gidermek yerine inkâr politikası izlediğini savunan Türkkan, dip çamurunun içeriği ve bertaraf süreci hakkında ayrıntılı açıklama yapılmasını istedi.
Türkkan açıklamasında şu soruyu yöneltti:
"Eğer bu çamur temiz ve zararsızsa neden insanların yaşadığı bölgelerden uzak noktalara taşınıyor? Eğer herhangi bir risk taşımıyorsa neden bu kadar büyük bir hassasiyetle yerleşim alanlarından uzaklaştırılıyor?"
TBMM Genel Kurulunda söz alan Türkkan; “ağır metaller içerebilecek binlerce ton dip çamurunun arıtma ve bertaraf süreçlerinden geçirilmek yerine Sepetçi bölgesindeki eski taş ocağı sahası yakınına, Bıçkıdere Sulama Göleti su besleme havzasına döküldüğünü görüyoruz.
Üstelik bunu sadece biz söylemiyoruz; bölge halkı söylüyor, köy muhtarı söylüyor, İzmit Belediyesi söylüyor. Şimdi soruyorum: Eğer bu çamur temiz ve zararsızsa neden insanların yaşadığı yerlerden uzak noktalara taşınıyor?
“Mutlu Şehir Kocaeli” sloganları atıyorsunuz, diğer tarafta çevreyle ilgili sorulara cevap vermek yerine inkâr siyaseti yürütüyorsunuz. Kocaeli’de deniz ekosistemi kurtaracağım derken, ormandaki, deredeki ekosistemi yok etmek çevrecilik değildir. Düpedüz milleti kandırmaktır.” İfadelerini kullandı.
Siyaset, 18 Haziran 2026 02:05
Yorumlar (0)
CHP ve Cumhur İttifakı'na kapıları kapattık!
Kocaeli'dekiler dahil 90 vekil CHP'yi terk ediyor!
Başiskele’de 3 yeni okul projesinde çalışmalar sürüyor
Derince’deki Acil Durum Hastanesi inşaat alanında inceleme ziyareti
İzmit Belediyesi soruşturması siyasidir
Sokak Basketbolu Turnuvası için Değirmendere sahilinde gün sayılıyor!
Özgür Özel'den CHP'ye veda! Yeni parti kuruluyor
Gebze’de 41 GTO üyesi, İSO ikinci 500 listesine girdi
Motor tutkunları bir kez daha Kocaeli’de buluşuyor
O belediye vergi borcu için camiyi satıyor
Çayırova Belediyesi’nden serebral palsi tanısı konulan minik Lina’ya destek
Dilovası'ndaki facia ile ilgili 22 yıla kadar hapis cezası talep edildi
Hayat Kimya, milyon dolarlık enerji bütçesini yapay zekâyla yönetiyor
144 dairelik Kartepe Evleri’nde sona gelindi
KOTO üyelerine Polonya ve Macaristan’da yüzde 20 indirimli eğitim!
Başkan Hürriyet’ten haber var!
68 kişiyi daha boğulmak üzereyken kurtardılar
Kağıtspor’dan bir başarı daha
Dolar yükseldi, euro geriledi
Organize kötülük
Ahmet Çalık: Hukukun temel kuralları hiçe sayılıyor
SEDAŞ, bir Bölge Müdürlüğü daha açtı
Başkan Hürriyet'le ilgili altın iddiası
Bu tutuklamalar suç!
Sürücüler dikkat! O yolda çalışma var
Seka Kültür Alanı’ndaki Teknoşehir Projesi’nde işin yarısı tamam
Gölcük’te açık havada film keyfi
Kandıra sahillerinden 64 tır dolusu çöp çıktı
KOTO üyeleri için bir indirim protokolü daha
Başkan Hürriyet'e operasyona sert tepki
Darıca’da boşaltılan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin akıbeti ne olacak?
Adalet denildi, adil olunamadı, adalet gelmedi!
Altın fiyatları sınırlı yükseldi
Başkan Hürriyet gözaltına alındı
7-8 büyüklüğünde yeni deprem beklemiyorum
Savaştaki İran'da fiyatlar Türkiye'den ucuz
İYİ Parti Akşener'i savunmak zorunda değildir
Bakan Çiftçi’den gençlere: Yeter ki siz okuyun, çalışın
Pastacılık ve aşçılık eğitimini başarıyla tamamladılar
