Zeytinoğlu: Faiz giderlerinin azaltılmasına yönelik adımlar güçlendirilmeli
İş Dünyası, 16 Haziran 2026 21:40Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretimi ve bütçe verileri ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı sanayi üretim endeksi ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretimi nisan ayında yıllık yüzde 6 aylık yüzde 3,7 arttı. Nisan ayı ihracatındaki güçlü performansın sanayi üretimine olumlu yansımalarını göreceğimizi ifade etmiştik. Açıklanan veriler de bu beklentimizi destekler nitelikte oldu. Alt kalemlere baktığımızda, yıllık bazda sermaye malı üretimindeki yüzde 19,3 ve yüksek teknoloji ürünleri üretimindeki yüzde 36,8’lik artışı son derece önemli buluyoruz. Özellikle yüksek teknoloji üretimindeki artışta savunma sanayiindeki üretim ivmesinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu gelişmeler, katma değeri yüksek üretime yönelimin güçlenmesi açısından olumlu sinyaller vermektedir. Bununla birlikte, sanayi üretimindeki bu toparlanmanın kalıcı hale gelmesi için ihracatın desteklenmesi büyük önem taşıyor. Sanayicimizin rekabet gücünü koruyacak, finansmana erişimi kolaylaştıracak ve üretim üzerindeki maliyet baskılarını hafifletecek adımların sürdürülmesini gerekli görüyoruz. Üretim, yatırım, istihdam ve ihracatın birbirini desteklediği bir yapıyla sanayideki olumlu seyrin devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.
Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Mayıs ayında merkezi yönetim bütçe açığı ise 298,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre bütçe açığındaki yüzde 227’lik azalışı olumlu değerlendiriyoruz. Bütçe giderleri yüzde 27 artışla 1 trilyon 384,4 milyar TL olurken, bütçe gelirleri yüzde 18 azalışla 1 trilyon 86,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşti” şeklinde konuştu.
Zeytinoğlu “Ocak-mayıs döneminde bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62,5 azalarak 1 trilyon 57 milyar TL’ye gerilemesi, mali disiplin açısından olumlu bir görünüm ortaya koyuyor. Mayıs ayında vergi gelirlerinde görülen düşüşlerde ise takvim etkisinin belirleyici olduğunu düşünüyoruz. Kurban Bayramı nedeniyle, bazı beyanname ve ödeme sürelerinin haziran ayının ilk haftasına uzatılması, tahsilatların haziran ayına kaymasına neden oldu, gelir vergisinde yüzde 57,4’lük, dahilde alınan KDV’de yüzde 66,1’lik düşüş ve kurumlar vergisinde yüzde 21,9’luk azalışlar görüldü. Haziran ayı bütçe gerçekleşmelerinde, ötelenen tahsilatların etkisiyle vergi gelirlerinde daha güçlü bir görünümle karşılaşmayı bekliyoruz. Diğer taraftan, bütçenin gider tarafında esnekliğin sınırlı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle, mali disiplinin kalıcı hale getirilebilmesi için yapısal tedbirlerin ve tasarruf uygulamalarının kararlılıkla sürdürülmesini önemli buluyoruz. Özellikle faiz giderlerinin azaltılmasına yönelik adımların güçlendirilmesi, borçlanma ihtiyacının azaltılması ve bütçede oluşabilecek ilave gelir alanlarının faiz yükünü hafifletecek şekilde değerlendirilmesi; enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak, finansman maliyetlerini dengeleyecek ve reel sektörümüzün krediye erişimini kolaylaştıracaktır” ifadelerini kullandı.
İş Dünyası, 16 Haziran 2026 21:40
Yorumlar (0)
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Musa Ordu’yu andı
İzmit’te şehit yakınları ve gaziler için yeni merkez
Diyanet öğrenci yurtlarına da girdi
Gizli tanık beyanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar
Yürekleri ısıtan görüntüler
UlaşımPark, Berlin’deki fuarda uluslararası vitrine çıkıyor
Öcalan'ı, Bahçeli mi evlendirecek?
İki ilçede eğitim ve tahliye tatbikatı
Hacı Hasan Mahallesi’nde kadın kadına buluşma!
Kaldırım taşları ve parke kaplamalar yenileniyor
Gölcüklü genç kaza kurbanı oldu
Kayyum esprisi yaptı, savcı ifadeye çağırdı!
Körfez’den çıkarıldı, deniz canlılarına yuva oldu
Aile hekimlerinin yeni yazılımla ilgili tereddütleri var
Erbakan’ın halay performansı!
İşte Alzheimer riskini azaltmada 10 etkili önlem!
