Müsilajın nedeni kanalizasyon suları mı?
Gündem, 03 Mayıs 2026 20:39Türk Deniz Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, müsilajın en büyük sebeplerinden birinin arıtılmamış kanalizasyon suları olduğunu söyledi.
Marmara Denizi'nin "ciğerleri" olarak bilinen ekosistemin karşı karşıya kaldığı müsilaj tehlikesi, TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün çarpıcı uyarılarıyla yeniden gündeme taşındı. Öztürk, Marmara’yı bir "hasta" olarak niteleyerek, tek reçetenin biyolojik arıtma olduğunu vurguladı.
Marmara Denizi can çekişiyor, ancak umut hala var! Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, 'Marmara ölü değil ama ağır hasta' diyerek acı bir gerçeği yüzümüze vurdu. Denize akan suların yarısının hala arıtılmadığını hatırlatan Öztürk, müsilajın bir kader değil, bizim yarattığımız bir kirlilik sonucu olduğunu söyledi.
'Biz kirlettik, biz temizleyeceğiz' diyen Öztürk, 'bir litre bile arıtılmadan dökülmemeli' uyarısında bulundu.
"BİR LİTRE BİLE ARITILMADAN VERİLMEMELİ"
Öztürk, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin sadece gemi trafiğinden değil, asıl olarak kara kökenli atıklardan kaynaklandığını belirtti. Kara kökenli kirlenmeyi "arıtılmamış kanalizasyonun denize akıtılması" olarak tanımladı.
Öztürk, "Bir litrelik su bile arıtılmadan denize verilirse müsilaj olur" diyerek tehlikenin boyutuna dikkat çekti.
ÖTROFİKASYON: DENİZİN DENGESİNİ BOZAN BESİNLER
Evsel atıklarla denize taşınan azot ve fosfatın, denizlerde "ötrofikasyon" denilen aşırı kirlenmeye yol açtığını ifade eden Öztürk, bu sürecin sonunda gözle görülmeyen mikroskobik canlıların kontrolsüzce ürediğini söyledi.
Bu durumun sonucunda ise deniz yüzeyini ve tabanını kaplayan yapışkan müsilaj tabakası veya "kızıl gelgit" (red tide) olayları meydana geliyor.
YÜZDE 50 ARITILMAMIŞ SU VERİLİYOR
Marmara Denizi'ne verilen suların yüzde 50'sinin hala yeterli arıtmadan geçmediğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, 2021 yılında ilan edilen "Özel Çevre Koruma Bölgesi" kararının doğru olduğunu ancak uygulamanın hızlanması gerektiğini belirtti.
Öztürk, "Her tarafı bize ait olan tek deniz. Kuzeyi, doğusu, batısı, güneyi. Burayı ne Çinliler temizleyecek ne Arjantinliler, biz kirlettik biz temizleyeceğiz. Genel slogan şudur: 'Kirleten öder.' Biz kirlettik, biz ödeyeceğiz, arıtma yaparak ödeyeceğiz." diye konuştu.
BALIKLAR DA BİZİM GİBİ: KİRLİ SUDA DURMAZLAR
Gelecek kuşaklara temiz bir deniz bırakma zorunluluğuna değinen Öztürk, müsilajın 25 yıldır Marmara’da olduğunu ancak 2020’deki büyük felakete kadar seslerinin duyulmadığını ifade etti. Öztürk, "Balık temiz su bulursa ürer ve beslenir. Biz kirli suda nasıl yüzmüyorsak, balık da kirlilikte yaşamaz, gider" uyarısında bulundu.
Gündem, 03 Mayıs 2026 20:39
Yorumlar (0)
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Musa Ordu’yu andı
İzmit’te şehit yakınları ve gaziler için yeni merkez
Diyanet öğrenci yurtlarına da girdi
Gizli tanık beyanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar
Yürekleri ısıtan görüntüler
UlaşımPark, Berlin’deki fuarda uluslararası vitrine çıkıyor
Öcalan'ı, Bahçeli mi evlendirecek?
İki ilçede eğitim ve tahliye tatbikatı
Hacı Hasan Mahallesi’nde kadın kadına buluşma!
Kaldırım taşları ve parke kaplamalar yenileniyor
Gölcüklü genç kaza kurbanı oldu
Kayyum esprisi yaptı, savcı ifadeye çağırdı!
Körfez’den çıkarıldı, deniz canlılarına yuva oldu
Aile hekimlerinin yeni yazılımla ilgili tereddütleri var
Erbakan’ın halay performansı!
İşte Alzheimer riskini azaltmada 10 etkili önlem!
AKP'li belediyeden Suriye'ye 4 çöp toplama aracı
