Altının cazibesi daha da artabilir
Ekonomi, 04 Ocak 2026 11:31ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri hamlesi küresel piyasalarda risk algısını yükseltti. Çin-Tayvan gerginliğiyle birlikte artan jeopolitik tansiyon, ekonomistleri altın başta olmak üzere güvenli limanlar konusunda peş peşe uyarılara yöneltti.
Dünya yeni bir jeopolitik belirsizlik sürecine girerken, ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri hamlesi küresel piyasalarda dengeleri yeniden sarstı. Çin-Tayvan hattında artan tansiyonla birlikte risk algısının yükseldiğine dikkat çeken ekonomistler, yatırımcı davranışlarında güvenli limanlara yönelişin hızlandığını vurguluyor. Uzmanlar, özellikle altın fiyatlarının bu süreçte öne çıkan başlıkların başında geldiğini belirtiyor.
'BU ORTAMDA KİMSENİN PARASINA GÜVEN OLMAZ'
Uzun yıllardır ekonomi yazıları yazan siyaset bilimci Barış Soydan, yaşanan gerginliklere değinerek sosyal medya hesabından, "Bu ortamda kimsenin parasına güven olmaz, hiç kimsenin parası olan altına kaçış sürer" ifadelerini paylaştı.
Venezula'daki gerilimin Çin ve Rusya'dan yüksek tonda bir tepki ile karşılanmamasına dikkat çeken Soydan, "Bloklar arası gerilime dönmedikçe borsalar ve kriptolar üzerinde ciddi etkisi olmaz. Venezuela'dan alacağı olan Amerikan petrol şirketlerinin hisselerini olumlu etkileyebilir. Eldeki verilere dayalı tahmin..." değerlendirmesinde bulundu.
GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞI HIZLANDI
Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan ekonomist Belgin Maviş, Venezuela kaynaklı jeopolitik gelişmelerin küresel piyasalarda oynaklığı artırabileceğini söyledi. Bu sürecin özellikle altın fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğine işaret eden Maviş, dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip Venezuela’da yaşanan müdahalenin piyasalarda öngörülmeyen bir risk algısı yarattığını ve yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesini hızlandırdığını ifade etti.
Maviş, son dönemde merkez bankalarının artan altın alımlarının fiyatları güçlü tuttuğuna dikkat çekerek, jeopolitik risklerin tırmanmasıyla birlikte bu talebin daha da artabileceğini ifade etti. Altın piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Maviş, ons altında daha önce görülen 4.550 dolar seviyesinin yeniden gündeme gelebileceğini belirtti. Maviş, “4.650 dolar seviyesinin aşılması halinde piyasada yeni zirveler konuşulmaya başlanır” dedi.
ALTININ CAZİBESİ DAHA DA ARTABİLİR
Kısa vadeli fiyat geri çekilmelerinin endişe yaratmaması gerektiğini vurgulayan Maviş, bu hareketlerin yatırımcılar açısından alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Doların küresel ölçekte zayıf bir seyir izlediğine de işaret eden Maviş, euro/dolar paritesinin 1,17 seviyelerinde dengelenmesinin altını destekleyen unsurlardan biri olduğunu belirterek, doların değer kaybını sürdürmesi halinde altının cazibesinin daha da artacağını dile getirdi.
Ekonomi, 04 Ocak 2026 11:31
Yorumlar (0)
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Musa Ordu’yu andı
İzmit’te şehit yakınları ve gaziler için yeni merkez
Diyanet öğrenci yurtlarına da girdi
Gizli tanık beyanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar
Yürekleri ısıtan görüntüler
UlaşımPark, Berlin’deki fuarda uluslararası vitrine çıkıyor
