Altının cazibesi daha da artabilir
Ekonomi, 04 Ocak 2026 14:10ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri hamlesi küresel piyasalarda risk algısını yükseltti. Çin-Tayvan gerginliğiyle birlikte artan jeopolitik tansiyon, ekonomistleri altın başta olmak üzere güvenli limanlar konusunda peş peşe uyarılara yöneltti.
Dünya yeni bir jeopolitik belirsizlik sürecine girerken, ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri hamlesi küresel piyasalarda dengeleri yeniden sarstı. Çin-Tayvan hattında artan tansiyonla birlikte risk algısının yükseldiğine dikkat çeken ekonomistler, yatırımcı davranışlarında güvenli limanlara yönelişin hızlandığını vurguluyor. Uzmanlar, özellikle altın fiyatlarının bu süreçte öne çıkan başlıkların başında geldiğini belirtiyor.
'BU ORTAMDA KİMSENİN PARASINA GÜVEN OLMAZ'
Uzun yıllardır ekonomi yazıları yazan siyaset bilimci Barış Soydan, yaşanan gerginliklere değinerek sosyal medya hesabından, "Bu ortamda kimsenin parasına güven olmaz, hiç kimsenin parası olan altına kaçış sürer" ifadelerini paylaştı.
Venezula'daki gerilimin Çin ve Rusya'dan yüksek tonda bir tepki ile karşılanmamasına dikkat çeken Soydan, "Bloklar arası gerilime dönmedikçe borsalar ve kriptolar üzerinde ciddi etkisi olmaz. Venezuela'dan alacağı olan Amerikan petrol şirketlerinin hisselerini olumlu etkileyebilir. Eldeki verilere dayalı tahmin..." değerlendirmesinde bulundu.
GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞI HIZLANDI
Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan ekonomist Belgin Maviş, Venezuela kaynaklı jeopolitik gelişmelerin küresel piyasalarda oynaklığı artırabileceğini söyledi. Bu sürecin özellikle altın fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğine işaret eden Maviş, dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip Venezuela’da yaşanan müdahalenin piyasalarda öngörülmeyen bir risk algısı yarattığını ve yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesini hızlandırdığını ifade etti.
Maviş, son dönemde merkez bankalarının artan altın alımlarının fiyatları güçlü tuttuğuna dikkat çekerek, jeopolitik risklerin tırmanmasıyla birlikte bu talebin daha da artabileceğini ifade etti. Altın piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Maviş, ons altında daha önce görülen 4.550 dolar seviyesinin yeniden gündeme gelebileceğini belirtti. Maviş, “4.650 dolar seviyesinin aşılması halinde piyasada yeni zirveler konuşulmaya başlanır” dedi.
ALTININ CAZİBESİ DAHA DA ARTABİLİR
Kısa vadeli fiyat geri çekilmelerinin endişe yaratmaması gerektiğini vurgulayan Maviş, bu hareketlerin yatırımcılar açısından alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Doların küresel ölçekte zayıf bir seyir izlediğine de işaret eden Maviş, euro/dolar paritesinin 1,17 seviyelerinde dengelenmesinin altını destekleyen unsurlardan biri olduğunu belirterek, doların değer kaybını sürdürmesi halinde altının cazibesinin daha da artacağını dile getirdi.
Ekonomi, 04 Ocak 2026 14:10
Yorumlar (0)
Başkan Ömeroğlu: Emeğin ve alın terinin yanındayız
KOTO ile Alkan Yemek arasında indirim protokolü imzaladı
Silivri'de nüfusu artırmayalım diyerek adayı açıklamadı
Darıca’da Emlak Kulübü’nün 4’üncü yılı böyle kutlandı
Başkan Gökçe’den 1 Mayıs mesajı
Bende aileyi katil sanmıştım ama araştırınca fikrim değişti!
Faruk Demir’e oda başkanlarından büyük destek
İzmit’te 3. Kapanca Sokak Festivali için kollar sıvandı
Büyükakın’dan itfaiyecilere: Hepiniz birer kahramansınız
Basın özgür değilse toplum da özgür değildir
Kocaeli Valiliği'nden soğuk hava ve kar uyarısı!
Kocaeli’de Hizmet-İş 1200 üye ile 1 Mayıs’ta Bursa’da
Gebze Lokomotif Çocuk Köyü kapılarını bayram havasında açtı
Tavşancıl’da doğanın kalbinde nefes alınacak bir alan
İYİ Partililer bu seferde Darıca’dan geçti!
Dernekler İzmit Belediye Meydanı’nda buluşacak
Gölcük’te çevreyi kirleten besi çiftliğine ceza kesildi
Kocaeli vekili Gergerlioğlu, Bakan Çiftçi’ye seslendi
Gebze Kirazpınar’da alternatif güzergâh
Bayram ikramiyesi artacak mı?
Gebze Ticaret Odası’nda Tedarikçi Günleri’ne yönelik talep artıyor
KSO Başkanı Zeytinoğlu işgücü verilerini değerlendirdi
Kağıtspor’dan her branşta başarı
Körfez’de gençler ve iş dünyası aynı platformda
Gebze'de 1 Mayıs çağrısı
Bir parti aradaki farkı açıyor
İşte yeni Türkiye! Alım gücü kalmadı
Savaş halindeki ülkelerin gerisinde kaldık
O otopark haftalardır bu halde
Gazeteci Mevlüt Soysal’dan bir roman daha
Eski Dostlar bildiğiniz gibi!
Çayırköy göletini Büyükşehir temizledi
Erdoğan'ın danışmanı AKP'lileri uyardı
İzmit’te kurban satış yerlerinin tahsisine başlanıyor
Gölcük'te Örgü Şöleni’ne büyük ilgi
Gebze Ticaret Odası’nın o projesinde ihtiyaç analiz süreci tamamlandı
İtalyan yazarın oyunu Gebze’de sahnelendi
İzmit’in en güzel manzarasında 250 TL’ye kahvaltı keyfi
Erdoğan yaptırıyorsa çok daha kötü
