Sapanca gölü geri çekiliyor, ekosistem tehlikede
Gündem, 17 Aralık 2025 21:51CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Kocaeli’de Yuvacık Barajı’nın kritik seviyelere gerilemesi ve Sapanca Gölü’nde yıllardır süren tehlikeli su kaybı nedeniyle bölgenin içme suyu güvenliğinin açıkça tehdit altında olduğunu belirterek, yaşanan krizi 20 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına 20 milletvekilinin imzasıyla araştırma önergesi veren Kanko, Yuvacık Barajı’ndaki sert düşüşlerin Kocaeli’yi hızla dış su kaynaklarına bağımlı hâle getirdiğini, bu durumun ise Sapanca Gölü üzerindeki baskıyı katlanarak artırdığını vurguladı. Sapanca Gölü’nün hem Sakarya hem de Kocaeli için hayati bir içme suyu kaynağı olduğuna dikkat çeken Kanko, gölde yıllardır süren çekilmenin artık alarm verici boyutlara ulaştığını ifade etti.
İklim krizi, yetersiz yağış, yüksek buharlaşma, artan nüfus, plansız sanayi su kullanımı, kaçak çekişler ve altyapıdaki kayıp-kaçak sorunlarının bir araya gelmesiyle Kocaeli ve Sakarya için ciddi bir bölgesel su krizi riski oluştuğunu belirten Kanko, yaşananların yalnızca yerel bir yönetim sorunu olarak görülemeyeceğini söyledi.
SAPANCA GÖLÜ GERİ ÇEKİLİYOR, EKOSİSTEM TEHLİKEDE
Uzman raporlarının Sapanca Gölü’nde su seviyesinin mevsimsel dalgalanmaların ötesinde, kalıcı bir düşüş eğilimi gösterdiğini ortaya koyduğunu hatırlatan Kanko, kıyı çizgisinin bazı bölgelerde metrelerce geri çekildiğini ve bunun göl ekosistemi için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Uzun vadeli iklim projeksiyonlarının ise havza genelinde kuraklık riskinin artacağına işaret ettiğini belirtti.
Kocaeli’de içme suyu altyapısındaki yüksek kayıp–kaçak oranlarının suyun önemli bir bölümünün daha musluğa ulaşmadan yok olduğunu gösterdiğini söyleyen Kanko, artan sanayi yatırımları, organize sanayi bölgeleri, yeni konut projeleri ve nüfus artışının su talebini hızla yükselttiğine dikkat çekti. Buna karşın alternatif su kaynaklarını geliştiren, Sapanca Gölü’nün taşıma kapasitesini koruyan bilimsel ve kalıcı bir stratejinin hâlâ hayata geçirilmediğini ifade etti.
.png)
Kocaeli ve Sakarya arasında uzun süredir devam eden su yönetimi tartışmalarının, havzanın bütüncül bir yaklaşımla yönetilmesi gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu belirten Kanko, Sapanca Gölü ve Yuvacık Barajı’nı kapsayan bölgenin tek bir kentin politikalarıyla yönetilemeyecek kadar hassas olduğunu vurguladı.
MECLİS’E ARAŞTIRMA ÇAĞRISI
Kanko, DSİ, yerel su idareleri, belediyeler, üniversiteler ve ilgili bakanlıkların katılımıyla;
• Su seviyelerindeki düşüş nedenlerinin,
• Endüstriyel ve kentsel su çekişlerinin,
• Altyapı kayıplarının,
• İklim krizi etkilerinin,
• Göl ve baraj ekosistemlerinin durumunun tüm yönleriyle incelenmesi gerektiğini belirterek, adil, bilimsel ve sürdürülebilir ortak bir su yönetim modeli oluşturulması amacıyla TBMM’de Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
“SU GÜVENLİĞİ ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR”
Kanko, “Bugün önlem alınmazsa, Kocaeli ve Sapanca havzası çok daha ağır bir bölgesel su güvenliği kriziyle karşı karşıya kalacaktır. Bu mesele çevresel olduğu kadar, halk sağlığını ve ekonomik yaşamı doğrudan etkileyen hayati bir konudur” diyerek hükümeti acil ve somut adımlar atmaya çağırdı.
Gündem, 17 Aralık 2025 21:51
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
Yol üzerinde dev çukurlar var!
Başkan Hürriyet duyurdu: Az para çok iş
Enflasyonda yükseliş trendi yeniden başlıyor!
