Gebze’de 4 can gitti, Cengiz Topel çürüdü
Gündem, 11 Aralık 2025 12:06Türkiye Büyük Millet Meclisinde 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri sırasında İYİ Parti Grubu adına söz alan Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı bütçelerine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Türkkan, AK Parti sıralarının büyük ölçüde boş olmasına dikkat çekerek Bakanların karşısında kendi milletvekillerinin dahi bulunmamasını “saygısızlık” olarak nitelendirdi.
“BU BÜTÇE MİLYONLARIN DEĞİL, BİR AVUÇ MÜTEAHHİDİN BÜTÇESİ”
Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin kâğıt üzerinde yolları, köprüleri, rayları ve limanları ifade ettiğini söyleyen Türkkan, fiiliyatta ise tabloyun farklı olduğunu savundu:
“Bu bütçe bu ülkede ulaşımı kullanan milyonların değil, Ulaştırma Bakanlığı bütçesini yakından takip eden bir avuç müteahhidin bütçesidir.” Ankara yönüne uzanan Eskişehir yolu üzerindeki yükselen yapılaşmaya işaret eden Türkkan, “O rezidansların ve dev binaların en az yüzde 90’ı Bakanlıktan iş alan müteahhitlere ait.” dedi.
“ZULMÜ ÇEKEN SİZ, PARAYI KAZANAN HEP ONLAR”
Kamu ihaleleriyle büyüyen müteahhit yapılarını hatırlatan Türkkan, geçmiş ve bugünkü siyasi dönemler arasında karşılaştırma yaparak şu ifadeleri kullandı: “Eski bakanların bugün mütevazı evleri ve arabaları var ama o dönemde iş alan müteahhitler hâlâ zengin. Zulmü çeken siz, lafı yiyen siz, günaha giren siz; parayı kazanan onlar. Burada bir adaletsizlik yok mu?”
GEBZE’DEKİ BİNA ÇÖKMESİ: “BİZ TÜNELİN SAĞLAMLIĞINI DEĞİL, 4 CANIN NİYE ÖLDÜĞÜNÜ SORUYORUZ”
29 Ekim’de Gebze’de bir binanın çökmesi sonucu aynı aileden 4 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Türkkan, olayın Darıca–Gebze metro tünel çalışmalarıyla ilişkili olabileceğini belirtti: “Gebze’de bina çöktü demeyelim; bina yerin dibine girdi. Bu bina metro hattının aksına sapan inşaatın dibindeydi.”
Komisyonda verilen “Tünelde çatlak yok, su sızıntısı yok.” yanıtının soruyu karşılamadığını söyleyen Türkkan, asıl meselenin tünel kazılarının zemin etkisi olduğunu dile getirdi: “Biz tünelin sağlamlığını değil, 4 canın neden toprağın altında kaldığını soruyoruz.” Projeye başlanırken 71 binanın riskli olduğunun kayıt altına alındığını hatırlatan Türkkan, olaydan sonra 24 binadan 21’inin hızla kamulaştırılmasının çelişki yarattığını ifade etti.
“DEMİR YOLLARINI DEVREYE ALIN, NAVLUN DÜŞSÜN; ENFLASYON BİLE ETKİLENİR”
Kocaeli’deki yoğun kara yolu trafiğine dikkati çeken Türkkan, yük taşımacılığının neredeyse tamamen kara yoluna sıkıştığını belirtti: “Kara yollarındaki trafiğin hacim olarak yüzde 70’ini tırlar ve kamyonlar oluşturuyor.” Demir yolu taşımacılığının devreye alınması halinde maliyetlerde ciddi düşüş yaşanacağını ifade eden Türkkan, ironiyle şu değerlendirmede bulundu: “Madem illa birilerini zengin edeceksiniz, aynı müteahhitlere demir yolu ihalesi verin, bari oradan zengin olsunlar.”
CENGİZ TOPEL HAVALİMANI: “TÜRKİYE ORTALAMASININ 5 KATI VERGİ ÖDEYEN İL YOK SAYILIYOR”
Kocaeli’nin vergi katkısına rağmen hava yolu ulaşımında ihmal edildiğini söyleyen Türkkan, Cengiz Topel Havalimanı’nın atıl bırakılmasını eleştirdi: “Kocaeli, Türkiye ortalamasının 5 katı vergi ödüyor. Ancak bu şehir hava yolu ulaşımında besleme muamelesi görüyor.” Yaz aylarında açılan Kocaeli–Trabzon seferlerinin kışın iptal edilmesini de eleştiren Türkkan, Cengiz Topel’in Zafer Havalimanı gibi kaderine terk edilmemesi gerektiğini vurguladı ve charter uçuşlarının Sabiha Gökçen’den Cengiz Topel’e kaydırılması çağrısında bulundu.
“21/B DAVET USULÜ İHALELERLE KAMU KASASI BOŞALTILIYOR”
Bazı müteahhitlerin Azerbaycan ve Afrika ülkelerinde yalnızca “ihale yeterliliği sağlamak” amacıyla düşük standartlı havaalanı projeleri yaptığını anlatan Türkkan, ardından Türkiye’de aldıkları 21/b davet usulü ihalelere işaret etti: “İçinde tavukların gezdiği uyduruk pistler yapıyorlar. Sonra ‘teknik yeterlilik var’ diye davet usulüyle milyonluk ihaleler onlara veriliyor.” Türkkan, bu yöntemin “Merkez Bankası soyulur gibi kamu kasasının boşaltılmasına” yol açtığını savundu.
“İNTERNET HIZINDA GANA’YLA YARIŞIP POLONYA’YLA REKABET EDEMEZSİNİZ”
Dijital altyapıya geçiş yapan Türkkan, Türkiye’nin internet hızında geride olduğunu verilerle anlattı: “Singapur’da hız 336 Mbps, bizde 49. Dünyada 101’inci sıradayız.”
Türkiye’nin veri merkezi sayısının da rakip ülkelerin çok gerisinde olduğunu belirten Türkkan, 2030’a kadar en az Almanya seviyesine çıkılması gerektiğini söyledi.
TİCARET BAKANINA: “TEK BAŞINIZA BAŞARAMAZSINIZ; HUKUK VE ÖNGÖRÜ YOKSA YATIRIMCI GELMEZ”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “iyi niyetli ve liyakatli” biri olduğunu söyleyen Türkkan, ancak başarı hedeflerinin diğer bakanlıkların performansına bağlı olduğunu belirtti:
“Demokrasi yoksa, hukuk yoksa, öngörülebilirlik yoksa dünyada kim size güvenir? Kim gelip yatırım yapar?” Yüksek teknoloji ihracatındaki artış söylemine de itiraz eden Türkkan, oranların gerçekte düşük seviyede kaldığını ifade etti: “Yüksek teknoloji ihracatının toplam içindeki payı yüzde 3 seviyesinde. 2002’de bu oran yüzde 6’ydı.”
“DIŞ TİCARET AÇIĞININ YÜZDE 60’I ÇİN’LE; AVRUPA’NIN ALMADIĞI MALLARA SİZ KIRMIZI HALI SERİYORSUNUZ”
Dış ticaret açığının büyük kısmının Çin kaynaklı olduğunu belirten Türkkan, Doğu Türkistan’daki baskılar nedeniyle Avrupa’nın Sincan bölgesinde üretilen malları almadığını hatırlatarak Türkiye’nin Çin’e yönelik tutumunu eleştirdi: “Avrupa, ‘Bu malların üzerinde Uygur Türklerinin kanı var’ diyerek almıyor. Siz ise Çin’in yollarına kırmızı halı seriyorsunuz. Bu kanıma dokunuyor.”
Gündem, 11 Aralık 2025 12:06
Yorumlar (0)
İşverenlerden Erdoğan'a asgari ücret cevabı
Başkan Hürriyet cami cemaatiyle buluştu
Emekliye barınmayı dahi sağlayamayan bir ülke olmamalıydık
Akaryakıtta tabelalar gece yarısı değişti!
İzmit’te yeni yıl coşkusu başladı!
Büyükşehir ekipleri karlı günlere böyle hazırlanıyor!
İsmail Süer vefat etti
AKP’liler de güvenmiyor!
Başkan Ölmez, Kandıra’da çöp tesisi ile ilgili oylamada güldü mü?
Bu kütüphanelerde gençlerimiz geleceğe hazırlanıyor
İzmitlilere Halk Et soruldu
KOSGEB destekleri Gebze’de masaya yatırıldı
Vatandaşa bir dokun bin ah işit!
İzmit’te 50 yaş üstü vatandaşlara güç veren seminer!
Vali Aktaş, İzmit Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’nu da ziyaret etti
Kocaeli'de insanı öldüren, doğayı katleden bir sanayi istemiyoruz
Sudan bahane ile Anahtar Parti'den istifa ettiler!
Körfez’de kariyer ve istihdam adına önemli organizasyon
Gram altında yeni rekor
Kartepe’de karlı tepeye çıkan yola el atıldı
Kandıralı Ertürk’ten AKP’lilere sert sözler!
Akıl dışı senaryoların ve iftiraların pervasızca üretildiği bir dönemi yaşıyoruz
Kandıralı Ertürk’ün hemşehrilerine çöp tesisine karşı çıkın demesi AKP’lileri kızdırdı!
Torpil ve kayırmadan utanmayan Özlem Zengin!
İSU kağıda basılı faturayı ortadan kaldırmak istiyor!
Gölcük’te oksijen tanklarını yol kenarında görenler endişe ediyor
AKP'liler PKK'lılara iş mi bulacak?
Büyükakın: Bu şehre asla zarar vermem, verdirtmem
Hürriyet’ten Büyükakın’a: Bir bina hariç hasar yok demişti, şimdi müjde yıkılıp yeniden yapılacak diyor
Fatih Altaylı'dan iktidara kuzu gibi olacağım mesajı!
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer Zafer Partisi’ne katıldı
MHP Dilovası yöneticileri Spor Müdürü Babaoğlu’nu tebrik etti
61 ilde şubeleri olan tatlıcı da iflasın pençesinde
Merkez Bankası'nın kararı sonrası, euro 50 lirayı aşarak tarihi zirvesini gördü
Erdoğan asgari ücretle ilgili işverenlere seslendi!
Asgari ücret 39 bin lira olmalı
Kocaeli vekilinden TBMM’deki taciz skandalına dair sert sözler
Başkan Bulut: Kocaeli, ihracatta Türkiye ikincisi oldu
Osmangazi Köprüsü Tüneli’ne LED projektör armatürleri monte edildi
