Hayat Kimya’nın o projesine 2 ödül birden
İş Dünyası, 10 Aralık 2025 17:36“Yerinde üret, yerinde tüket” anlayışını iş modelinin merkezine yerleştiren Hayat Kimya, Kocaeli fabrikasında hayata geçirdiği yenilikçi enerji çözümü projesi olan Trijenerasyon Tesisi ile 2 ödül kazandı.
İklim ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’nde Yılın En Başarılı Enerji Verimliliği Projesi kategorisinde Altın Ödül alan Hayat, İstanbul 16. Kurumsal Sorumluluk Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Değer Katan Kuruluş Ödülleri’nde ise Karbon Misyon Azaltımı kategorisinde ödül almaya hak kazandı.
Bingo, Molped, Molfix, Familia gibi 16 güçlü markasıyla hızlı tüketim sektöründe faaliyet gösteren Hayat Kimya, Kocaeli’de bulunan üretim üssündeki faaliyetleriyle hem Türkiye’de hem de dünyada milyonlarca insanı Hayat kalitesi ile buluşturmaya devam ediyor. “Kaynaklara ve insanlığa karşı sorumluluk bilincinin sürdürülebilir gelecek mücadelesinin ayrılmaz bir parçası” olduğunu kabul eden şirket, bu anlayışla 2018 yılında Trijenerasyon Tesisi projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında da elde ettiği enerji verimliliği ve yenilikçi enerji çözümleriyle İklim ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’nden Altın Ödül kazanırken, 16. Kurumsal Sorumluluk Zirvesi kapsamında gerçekleşen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Değer Katan Kuruluş Ödülleri’nden de ödül ile döndü.
Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma hedefiyle iş sürekliliğini çevresel farkındalıkla birlikte ele alan şirket iklim değişikliğiyle mücadelede kararlı adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda hayata geçirilen enerji verimliliği projeleriyle karbon ayak izini azaltmaya yönelik somut katkılar sağlıyor ve trijenerasyon tesisi gibi uygulamalarla da atmosfere salınan ısının sıcaklık derecesi düşürülerek bölgesel iklim üzerindeki olumsuz etkiler en aza indiriliyor.
Trijenerasyon tesisi projesi kapsamında toplamda 21 bin 314 Kilowatt (kW) doğal gaz enerjisi tüketimiyle sistemden 9 bin 730 kW elektrik ve 8 bin 646 kW ısı enerjisi elde edilip doğrudan proseslerde kullanılıyor. Bu akıllı dönüşüm sayesinde üretimin her aşamasında ihtiyaç duyulan enerji yerinde üretilip yerinde tüketiliyor; enerji kayıpları minimize edilirken sistemin genel verimliliği %86 gibi bir orana ulaşıyor.
.jpg)
Proje endüstriyel enerji yönetiminin geleceği için örnek teşkil ediyor
Trijenerasyon tesisi projesi ile kampüsteki tüm enerji verileri dijital ortamda anlık olarak izleniyor; verimlilik, maliyet ve performans gibi kritik parametreler operatörler tarafından sürekli takip ediliyor. Bu sürecin bir sonraki adımında kontrol mekanizmasının tamamen yapay zekaya devredilmesi hedefleniyor. Böylece enerji üretim süreçleri yapay zeka tarafından modellenerek sistemin öğrenme ve optimizasyon kabiliyetleriyle en verimli ve en düşük maliyetli çalışma rejiminin belirlenmesi sağlanacak. Projenin sonunda ortaya çıkacak model, yalnızca bu tesis için değil; endüstriyel enerji yönetiminin geleceği için de örnek teşkil edecek bir referans uygulama olacak.
Kocaeli fabrikasında başarıyla uygulamaya alınan bu modelin ardından, diğer üretim sahalarında da benzer enerji verimliliği projelerinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Yakın vadede bu alandaki yatırımların daha da büyümesiyle birlikte projenin etkisi geniş bir alana yayılacak ve iş süreçlerinde verimlilik artarken, iklim kriziyle mücadelede de güçlü bir adım atılmış olacaktır.
İş Dünyası, 10 Aralık 2025 17:36
Yorumlar (0)
Bürotime Ofistek Mağazası Gebze’de de şube açtı
Bahçede buluştular
MHP Derince’de üye olan olana!
Sokaklarda tek bir sahipsiz köpek kalmayacak
Akaryakıtta dev indirim!
KOTO Başkanı Bulut İzmir’deki o zirveye katıldı
CHP'nin oyu yüzde 27 birden düştü
Vatandaş borç ve icra batağına sürüklendi
Gölcük’ün nabzı bu uygulamada atıyor!
Büyükakın’dan öğrencilere: Bu kentte bir zorluk yaşarsanız bize gelin
O noktada otoyola giriş ve çıkışlar trafiğe kapatılacak
Suriyeliler gidecek diyerek milleti yıllarca oyaladılar
Millete söven müteahhit Türk işçileri kovdu!
Kartepe metro çalışması nedeniyle toz duman!
Kızların yükseköğretime katılım oranı erkekleri geçti
Yağlı güreşler nefesleri kesti! İşte dereceye giren pehlivanlar
Kocaeli’de çok tanınan o isimle ilgili üzücü haber
Bu kötülüğü bitireceğiz
Kulakların pasını silen muhteşem bir konser
Kocaeli’de süt otu tohumu hasadına başlandı
Kocaeli’de tarihi bir birlikteliğe imza attık
Mutlak butlan kararı hükümetin ayıbıdır!
MHP'liler Kocaeli’de Emengen ile yeni bir sayfa açtı!
İcazetlerini aldılar hafız oldular
Gelin de isyan etmeyin! Bir günde 5 kadın öldürüldü
Bu milletin 5 bin yılda elde ettiği en büyük kazanım Cumhuriyettir
Asansör ve yürüyen merdivenler kamera sistemi ile takip ediliyor
Paketli gıda az daha bir çocuğu öldürüyordu
Çayırova’daki o cadde estetik görünüme kavuşacak
İzmit’te binlerce kişi milli maç organizasyonunda buluştu
Öğretmenleri de yürütmediler! Polis ablukaya aldı
30 bin maaş alıp 20 bini kiraya gidince nasıl geçinilir?
Başkan Ömeroğlu, TOKİ konutlarında vatandaşların sorularını yanıtladı
Tahir Büyükakın sürekli İzmit Belediyesi’ne sataşıyor
Kartepe’de bu alan çöplükten kurtarılıp halka açılsın!
Kocaeli’den Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrı
Kalp dostu 5 mucizevi besin
İşte 2026-2027 eğitim öğretim yılının tüm detayları
Kocaeli’de 113 öğrencinin eserleri bu sergide
