Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Siyaset, 05 Aralık 2025 10:31CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kalıcı yaz saati uygulamasının toplum sağlığı üzerindeki ağır etkilerini sert sözlerle gündeme taşıdı. Uygulamanın 2016’dan bu yana ısrarla sürdürülmesine tepki gösteren Kanko, uygulamanın bilimsel, psikolojik ve fizyolojik sonuçlarına dikkat çekti.
Konuşmasında hükümetin bu uygulamada ısrar ettiğini belirten Kanko, şunları söyledi:“Toplumun tüm itirazlarına, bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen kalıcı yaz saati uygulaması ısrarla sürdürülüyor. Tasarruf sağlandığı iddia edildi ama ortada bir tasarruf yok. Bir hekim olarak söylüyorum: Bu uygulamanın sağlık üzerindeki etkileri çok ağır.”
“ÇOCUKLAR ZİFİRİ KARANLIKTA OKULA GİDİYOR, BİYOLOJİK RİTMİMİZ BOZULUYOR”
Marmara Bölgesi’nde milyonlarca çocuğun gece karanlığında okula gitmek zorunda kaldığını belirten Kanko, bunun ciddi sağlık riskleri yarattığını vurguladı: “Gün doğmadan hayata başlamak biyolojik ritmi altüst eder, psikolojiyi çökerter, ruh sağlığını bozar. Çocuklar korkuyor, aileler endişeli, anneler uykusuz, babalar yorgun.”
ANTİDEPRESAN KULLANIMI İKİYE KATLANDI
Kanko, yaz saati uygulamasıyla bağlantılı olarak toplumda antidepresan kullanımındaki artışa da dikkat çekti: “2010’larda her 100 kişiden 3’ü antidepresan kullanırken bugün bu sayı 6’ya çıktı. Pandemi sonrası piyasaya sürülen antidepresan miktarı 10 milyon kutu arttı. Bu uygulamanın bununla bağlantılı olduğu bilimsel bir gerçek.”
“KALP HASTALIKLARI, TANSİYON, UYKU BOZUKLUKLARI… SAĞLIK ALARM VERİYOR”
Yaz saati uygulamasının tetiklediği sağlık risklerini madde madde sıralayan Kanko: “Tansiyonu artırıyor, kalp hastalıklarını tetikliyor, şekeri yükseltiyor, uyku bozukluğu yapıyor. D vitamini üretimi azalıyor, hormonal denge bozuluyor, obezite ve inme riskini artırıyor. Biyolojik ritmi bozuyor. 2017 Nobel Tıp Ödülü, uyku düzeni bozulduğunda DNA’nın bile zarar gördüğünü ortaya koydu. DNA bozulması kanseri artırıyor.”
Kanko, uygulamanın özellikle çocuklar, kadınlar ve emekçiler üzerinde ağır sonuçlara yol açtığını belirterek hükümete çağrıda bulundu: “Bu yanlışın bedelini çocuklar, aileler, emekçiler ödüyor. Trafik ve iş kazaları artıyor, melatonin dengesi bozuluyor. Sağlıklı uyku olmadan sağlıklı yaşam olmaz. Bu Meclis rant için değil, insan için var. Çocuklar için var. Bu karardan derhal vazgeçilmelidir.”
Kanko, konuşmasının sonunda hükümeti kalıcı yaz saati uygulamasını geri çekmeye davet etti: “Bu karar yeniden değerlendirilmeli ve derhal geri çekilmelidir. Halkın sağlığını, çocuklarımızın geleceğini korumak zorundayız.”
Siyaset, 05 Aralık 2025 10:31
Yorumlar (0)
Bir haftada 33 kişi boğulmaktan kurtarıldı!
Dev temizlik şirketi de iflas etti
AKP'nin elinde topluma söyleyecek bir öyküsü kalmadı
Bir başkan daha tutuklandı
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
