Gebze’de yıkılan 7 katlı binayla ilgili Bakan Kurum’a 13 soru
Gündem, 30 Ekim 2025 13:43DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 7 katlı binanın çökmesi sonucu aynı aileden 4 kişinin hayatını kaybetmesi, 1 kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanan faciayı Meclis gündemine taşıdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Gergerlioğlu, metro inşaatı iddialarından, müteahhidin uyarısına ve denetim eksikliklerine kadar bir dizi kritik soruyu sordu.
5 GÜN ÖNCE METRO İNŞAATI ÖNÜNDEN UYARMIŞTIM!
Eze İnşaatın kusurlu işleri olduğu halde neden yeni ihalelerin Eze inşaata verilmeye devam ettiğini 09.07.2024 tarihinde verdiği soru önergesiyle Bakan Murat Kurum’a sorduğunu belirten Gergerlioğlu, kendisine verilen tek cümlelik ve geçiştirici cevaba tepki gösterdi. İş beceremediği halde ihalelerin Eze inşaat gibi yandaşlara verildiğini vurgulayan Gergerlioğlu, bu tarz üzücü olaylarında yandaşlara peşkeş çekilen, denetlenmeyen işler sebebiyle olduğunu söyledi. Korkunç olaydan 5 gün önce Gebze-Darıca metro inşaatı önünde yaptığı açıklamayı hatırlatan Gergerlioğlu, açıklamasında metro inşaatı nedeniyle çevredeki insanların rahatsız olduğunu ve bir an önce bu inşaatın bitirilmesi gerektiğini vurguladı. Gergerlioğlu, yıllardır metro çalışmasını takip ettiğini ve her yıl verdiği önergeye “bir dahaki yıl bitirilecek” cevabı aldığını söyleyerek tepki gösterdi. Aynı aileden 4 kişinin yaşamını yitirdiği bir kişinin de yaralandığı olaya ilişkin Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyunu aydınlatacak açıklamalar yapması gerektiğini belirten Gergerlioğlu, binanın nasıl yıkıldığına dair kamuoyunun merakının giderilmesi gerektiğini vurguladı.
GERGERLİOĞLU’NUN VERDİĞİ ÖNERGE;
Basında yer alan bilgide; “Gebze’de alt katında eczane bulunan 7 katlı bina, henüz belirlenemeyen bir nedenle çöktü. Olay sırasında binanın orta katında ikamet eden Levent Bilir eşi Emine ve çocukları Nisa, Dilara ve Muhammed Emir enkaz altında kaldı. Enkazdan çıkarılanlardan 18 yaşındaki Dilara sağ kurtarılırken diğer aile bireyleri korkunç olayda yaşamını yitirdi. 7 katlı binada eczanesi bulunan Uğur Aydın, çökmeden önce binada kolonlarda çatlak olmadığını söyledi. Eczanenin girişindeki mermer zeminde çökme ve bel verme olduğunu belirten Aydın, "Kolon kesilecek bir tarafı yok, zaten ortada kolon yok" dedi. Aydın, "Binadan kaynaklı bir yıkım değil. Eğer öyle olsaydı bina yan yatmazdı" ifadelerini kullandı. Aydın, “Muhtemelen metro çalışmaları nedeniyle oluşabileceğini söylediler. Teknik konulara giremem ama binadan kaynaklı bir yıkım gerçekleşmiyor. Bina yıkılmadan 1 gün önce binanın müteahhidi Ergün Bey’i aradım ve binanın altında bir kayma olduğunu söyledim. Ergün Beyde hemen gelerek inceleme yapmış ve sanırım belediye yetkililerine haber vermiş. Onlarda binada sorun yok demişler. Bina yıkıldıktan sonra Ergün Bey benim yanımda aradı ‘Ağabey bir şey yok dediğiniz, bina çöktü.’ dedi. Fakat kimle görüştüğünü bilmiyorum.” ifadeleri yer almaktadır.
Gergerlioğlu, kamuoyunu derinden sarsan bu olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması ve sorumluların tespit edilmesi talebiyle Bakan Kurum'a şu soruları yöneltti:
1) Basında yer alan iddialar doğru mudur?
2) Gebze’deki 7 katlı bina neden yıkıldı?
3) Gebze’de yıkılan binanın metro inşaatı sebebiyle yıkıldığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa metro inşaatında gerekli önlemler neden alınmamıştır?
4) Binanın müteahhidi belediye yetkililerine binanın altında oluşan çökmeyi bir gün önceden bildirdi mi? Eğer müteahhit belediye yetkililerine bildirdiyse bina neden boşaltılarak gerekli önlemler alınmadı?
5) Gebze ve Darıca’da metro hattının geçtiği güzergahta kaç bina bulunuyor? Bu binalar ne sıklıkla ve hangi yöntemlerle denetleniyor?
6) Yıkılan binanın çevresindeki 9 binanın zabıta tarafından mühürlenerek boşaltılmasının sebebi nedir?
7) Metro tüneli yıkılan binanın altından mı geçiyor? Eğer altından geçmiyorsa yıkılan evle metro tünelinin arasındaki kuş bakışı mesafe kaç metredir?
8) Metro tüneli yerin kaç metre altından geçiyor?
9) Metro inşaatı nedeniyle evlerin yıkılmaması ve zarar görmemesi için Bakanlığınız ve Eze İnşaat tarafından ne tür önlemler alınmıştır?
10) Metro inşaatı Bakanlığınız tarafından en son ne zaman denetlenmiştir? Son denetlemelerde mevzuata aykırı bir durumla karşılaşıldı mı?
11) Yaşanan bu olaylar sonrasında da 09.07.2024 tarihinde Eze inşaatın kusurlu işlerini sorduğum soru önergesine verdiğiniz tek cümlelik ve geçiştirici cevabı doğru buluyor musunuz?
12) Her yıl verdiğim metro inşaatının ne zaman biteceğine dair soru önergelerine neden her zaman “bir sonraki yıl bitecek” diyerek cevap verildiği halde yıllardır bitirilemiyor?
13) Olaya ilişkin bir soruşturma başlatıldı mı? Eğer başlatıldıysa akıbeti ne durumdadır?
Gündem, 30 Ekim 2025 13:43
Yorumlar (0)
Yollarda bayram trafiği
İlber Ortaylı'nın vefatından önce çekilen program yayınlandı
Yalnız yaşayan Necmettin dedenin yüzünü güldüren proje
Çayırova basketbol heyecanına sahne olacak
Gram altında yeni tahmin!
At sevgisi küçük yaşta aşılanıyor
Yeni vergilerden asgari ücrete yasal düzenlemeler
İzmit Belediyesinin 1 TL'lik nikah ücreti gündem oldu
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
