PKK'lılara af yolda mı? Erdoğan'ın başdanışmanından al haberi!
Gündem, 21 Eylul 2025 12:06Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Mehmet Uçum'un bugünkü yazısı dikkat çekti. İşte ayrıntılar...
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Meclis’te iktidarın başlattığı 'Terörsüz Türkiye' adımları kapsamında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu çalışmalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
KOMİSYONA 2 GÖREV
Komisyonun, PKK’nın kesin silah bırakma kararının pratikte teyit edilmesinin ardından, geçiş süreci için yasal öneriler sunacağını söyleyen Uçum, komisyonun İmralı’da dinleme yapmasının da faydalı olacağını ifade etti.
İMRALI DİNLEMESİNE YEŞİL IŞIK
Komisyonun İmralı'ya giderek dinleme yapmasının da faydalı olacağını belirten Uçum, sürece önemli katkı sağladığını ifade etti.
Uçum, komisyonun Meclis'e yasa önerisinde bulunması için önce PKK'nın silah bırakmasının pratik teyidinin olması gerektiğini kaydederek "Kesin silah bırakmanın pratik teyidiyle birlikte Komisyonun işin hukuku bakımından bir inisiyatif alacağı beklentisi var. Diğer deyişle ancak pratik teyitten sonra Komisyondan geçiş sürecinin hukuk önerisini yazmasının beklenmesi doğru ve makuldür." dedi.
Komisyonun, kesin silah bırakmanın pratik teyidinin ardından, geçiş sürecinin hukukuna ilişkin yaklaşımlarını içeren öneri raporunu, TBMM Başkanlığına sunduktan sonra son çalışmaya geçmesi beklendiğini belirten Uçum'un "Son çalışma, Komisyonun adında yer alan demokrasi kavramının bir gereği olarak demokrasiyi ilerletmeye ilişkin bir perspektif raporunun hazırlanmasıdır. Bu raporun da TBMM Başkanlığına sunulmasıyla birlikte Komisyonun görevini tamamladığı kabul edilmiş olur." değerlendirmesi de dikkat çekti.
Uçum'un gündem olan yazısının tamamı şöyle:
TERÖRSÜZ TÜRKİYE’YE GEÇİŞ VE DEMOKRASİYİ İLERLETMEK AÇISINDAN KOMİSYONUN ROLÜ!
"Komisyonun Ana Çalışmaları: TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Komisyonun kendi belirlediği usul ve esaslar ile şimdiye kadarki pratiğine göre üç ana çalışma yapması gerektiği anlaşılıyor: Dinleme faaliyeti yapmak. Geçiş süreci hukukuna ilişkin bir hukuk politikası önermek. Demokrasiyi ilerletmeye ilişkin bir perspektif oluşturmak. Dinleme Faaliyeti: Komisyonun ilk aşamada yoğunlaştığı dinleme faaliyeti, Terörsüz Türkiye’ye geçişin sosyal ve siyasal süreçlerde doğru bir yaklaşımla ele alınmasına önemli katkı sağladığı için anlamlıdır.
Bu noktada “Komisyon adına küçük bir heyetin İmralı’da dinleme yapma önerisi” Meclis Başkanlığının ve Komisyonun takdirindedir. Böyle bir dinlemenin de faydalı olacağı öngörülebilir. Komisyonun dinleme faaliyeti, hem geçiş sürecinin hukukunu doğru belirlemek hem de demokrasi perspektifinin hukuksal yaklaşımlarını isabetli tespit etmek için bir hazırlık çalışması olarak nitelenebilir. Komisyonun dinleme faaliyeti sonunda raporlar çıkarması bekleniyor. Komisyon, raporlar açısından geçmiş birikimi de dikkate alabilir.
Bu konuda TBMM’nin 2013 Kasım ayında tamamlanmış Araştırma Komisyonu raporu, 2013 yılında Akil İnsanlar Heyetinin yedi bölgeye ilişkin hazırladığı raporlar çok önemli veriler, tespitler ve talepler içeriyordu. Bunların önemli bir bölümünün yasal ve idari gereği 2013 ve 2014 yıllarında yapıldı. Komisyon dinleme faaliyetinden, geçiş sürecinin hukuk önerisini oluşturma çalışmasına geçmenin eşiğinde duruyor.
Bu eşiğin aşılması için münfesih terör örgütünün kesin silah bırakma kararı, pratik olarak da teyit edilmelidir. Silah bırakma mekanizmasının kesintisiz işletilmesi ve bunun teyidi geçiş süreci hukuku için şarttır. Aksi halde Komisyon dinleme faaliyetini sürdürür ve bir sonraki adım için pratik teyit bekler. Bu zaman kaybına sebebiyet verecek unsurlara ise Devlet göz yummaz.
Geçiş Sürecinin Hukuksal Yaklaşımı: Kesin silah bırakmanın pratik teyidiyle birlikte Komisyonun işin hukuku bakımından bir inisiyatif alacağı beklentisi var. Diğer deyişle ancak pratik teyitten sonra Komisyondan geçiş sürecinin hukuk önerisini yazmasının beklenmesi doğru ve makuldür. Bu beklentinin bir sebebi Komisyonun hukuksal yaklaşım geliştirmeyi görevleri arasına almış olmasıdır. Diğer sebebi de geçiş sürecinin kesin silah bırakmanın pratik teyidine bağlı olarak bir hukuksal planlamayla tamamlanması zorunluluğudur.
Komisyonun, kendisinin de belirlediği gibi, öncelikli görevi Terörsüz Türkiye’ye geçişin hukuku konusunda TBMM’ye olabildiğince geniş mutabakatla tavsiyelerde bulunmaktır. Pratik teyitten sonra geçiş süreci kanun teklifi için Komisyonun bir hukuksal rapor oluşturması mümkün hale gelir. O zaman TBMM’nin 1 Ekim 2025 günü başlayacak yeni yasama yılının başlarında Terörsüz Türkiye’ye geçiş süreci kanun teklifinin gündeme gelmesi yüksek ihtimal olur.
Demokrasiyi İlerletme Raporu: Komisyonun, kesin silah bırakmanın pratik teyidinin ardından, geçiş sürecinin hukukuna ilişkin yaklaşımlarını içeren öneri raporunu TBMM Başkanlığına sunduktan sonra son çalışmaya geçmesi beklenir. Son çalışma, Komisyonun adında yer alan demokrasi kavramının bir gereği olarak demokrasiyi ilerletmeye ilişkin bir perspektif raporunun hazırlanmasıdır. Bu raporun da TBMM Başkanlığına sunulmasıyla birlikte Komisyonun görevini tamamladığı kabul edilmiş olur. Sıralama ve Zaman Akışı: Buna göre çalışmaların şu şekilde ilerleyeceği görülüyor.
I. Çalışma – Dinleme faaliyetinin tamamlanması.
II. Çalışma – Geçiş sürecine ilişkin kesin silah bırakmanın pratik teyidine bağlı olarak hukuksal önerilerin geliştirilmesi.
III. Çalışma – Demokratik standartları ilerletme raporunun hazırlanması. Genel İlke: Bu sıralamanın bozulmaması ve iç içe geçmemesidir. Komisyonun TBMM’ye bu şekilde büyük bir fikri destek sağlayarak tarihsel görevini başarıyla yerine getireceği söylenebilir."
Gündem, 21 Eylul 2025 12:06
Yorumlar (0)
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Musa Ordu’yu andı
İzmit’te şehit yakınları ve gaziler için yeni merkez
Diyanet öğrenci yurtlarına da girdi
