Merkez Bankası'nın faiz indirimi ne getirir?
Ekonomi, 11 Eylul 2025 18:17Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını piyasa dostu olarak yorumlayarak yılın son aylarında düşük faizli kredi ve yatırım teşvikleriyle ilgili sürpriz açıklamaların gelebileceğini belirtti.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık faiz indirimi kararını “sürpriz olmayan, piyasa dostu” bir adım olarak değerlendirdi. Kararın ardından döviz ve borsa piyasalarında olumsuz bir fiyatlama yaşanmadığını belirten Memiş, yatırımcıların gözünü ABD’de açıklanacak TÜFE verilerine çevirdiğini söyledi.
ALTIN TALEBİ REKOR SEVİYEDE
Memiş, son 8 ayda yastık altı fiziki altın birikiminin 50 tonu aştığını, gram altında %60, ons altında ise %40’lık artışa rağmen vatandaşların altına olan ilgisinin sürdüğünü belirtti. Döviz talebinde ise belirgin bir canlanma olmadığını, halkın tercihini altından yana kullandığını ifade etti.
KASIM–ARALIK AYLARINDA YENİ TEŞVİKLER BEKLENİYOR
İslam Memiş, yılın son aylarında özellikle ilk kez ev alacaklar ve kredi kullanacaklar için düşük faizli kredi oranları ve yatırım teşvikleriyle ilgili sistematik açıklamaların yapılabileceğini öngörüsünde bulundu. Aralık ayında ekonomi yönetiminin elinin rahatlamasıyla birlikte kredi kartları ve konut kredileri gibi alanlarda sürpriz düzenlemelerin gelebileceğini belirterek şöyle konuştu:
Sürpriz olmayan bir karar ile 250 baz puanlık faiz indirimi geldi. Merkez Bankası bir noktada piyasaya aynı şeyi düşünüyoruz ve sürpriz yok ve dolayısıyla da hedefimiz doğrultusunda faiz kararlarımızı para politikası kurulunda vermeye devam ediyoruz mesajı verdi. Piyasalar için sürpriz olmayan Merkez Bankası'nın tatmin ettiği bir karar olduğu için piyasalarda döviz kurlarında, borsada herhangi bir olumsuz bir fiyatlama yok. Artık piyasa açısından Amerika'da TÜFE verilerini takip edeceğiz. Ancak ben şöyle bir örnek vermek isterim. 2025 yılında Merkez Bankaları faiz indirimi sürecine başlayınca acaba bu paralar nereye kayıyor diye bir sorumuz var. Yaklaşık 8 aylık süreç içerisinde yastık altındaki birikimler 50 ton civarından fazla bir miktar oluştu. Yani fiziki altın talebi devam ediyor. Gram altın tarafında %60'lık bir yükselişe rağmen, ons altın tarafında %40'lık bir artışa rağmen yine yatırımcıların veya vatandaşların altında olan talebi devam ediyor. Peki döviz stabil kaldığı için döviz talebinde bir canlanma var mı? Yok. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervleri artmaya devam ediyor ama halk daha çok altından taraf oynuyor. Bundan sonra altın talebi devam eder mi sorusunun cevabı bence evet. Yani burada bir sürpriz olmaz. Dolayısıyla TL tarafında borsada tekrar o coşku vardı. Malum geçen hafta 11.350 puan seviyesine kadar yükselişler vardı. Bu tekrar 11.800 ve psikolojik direnç seviyesi 12.000 puan seviyesine kadar devam etmezse yatırımcıların sayısında artış olmazsa bu sefer TL çok tercih edilmeyebilir. Bunu tekrar analiz etmek lazım ama dediğim gibi yoğun bir haftaydı. Merkez Bankası'nın kararı çok önemliydi. Piyasa dostu bir faiz kararı geldi. Şu anda ekonomi yönetimi için, piyasaları için herhangi bir problem yok. Şimdi problem önümüzdeki hafta Amerika Merkez Bankası'nın faiz indirimi, Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimler, içerideki siyasi gerilimler hangi boyutta olacak? Şimdi bu tarafa daha rahat bir şekilde odaklanabiliriz.
YENİ SÜRPRİZ AÇIKLAMALAR GELEBİLİR
Özellikle yılın son aylarına dikkat çekmek isterim. Kasım ve Aralık aylarında, ilk kez ev alacaklar ile kredi kullanacaklar için düşük faizli kredi oranları ve yeni yatırım teşvikleriyle ilgili sistematik bir açıklama olacağını gözlemliyorum. Muhtemelen yıl bitmeden Aralık ayında Merkez Bankası'nın elinin rahatlaması, ekonomi yönetiminin elinin rahatlamasıyla birlikte bence yavaş yavaş yatırımcılara dokunan, ev alacaklara dokunan, yeni kredi kullanacaklara veya kredi kartı ile alakalı yeni sürpriz açıklamalar gelir diye tahmin ediyorum.
Ekonomi, 11 Eylul 2025 18:17
Yorumlar (0)
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
