Özgür Özel, yargıya müdahale etmemizi istiyor
Gündem, 01 Ocak 1970 17:24Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 'Terörsüz Türkiye' sürecine ilişkin "Kanunları yapacak yegane yer Meclis. Onların kabul edeceği kanunlar çerçevesinde Yürütme de görevini yapacak" dedi. İBB operasyonlarıyla ilgili ise "Özgür Özel, yargıya müdahale etmemizi istiyor" ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 'Terörsüz Türkiye' süreci ve İBB'ye yönelik operasyonlarla ilgili açıklamalarda bulunuyor.
Bakan Tunç İBB operasyonlarına ilişkin, "Özgür Özel, yargıya müdahale etmemizi istiyor. Yargıya müdahale etmemiz söz konusu olamaz. İBB'yle ilgili 5 ay önce başlayan soruşturmanın ilk anından itibaren bunun bir yolsuzluk soruşturması olmadığını, siyasi bir soruşturma olduğunu söylemesi; iddiaları bilmeden hemen sahiplenmesi doğru değildir. Tutuklamanın en önemli şartlarından biri somut delillerin varlığı. Emniyet, HTS, baz kayıtları varsa hepsi değerlendirilip sonucunda mahkeme karar verir" dedi.
"MECLİS'TE KURULAN KOMİSYON ÇOK ÖNEMLİ"
Yılmaz Tunç, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu ile ilgili şu ifadeleri kullandı.
"Türkiye için çok hayati bir konu. Çok önemsiyoruz. Bütün siyasi partiler, halkımız, şehit ailelerimiz hepsi önemsiyorlar. 41 yıldan bu yana terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Maddi kayıplarımız ve ondan da önce şehitlerimiz var. Bugün enflasyonu konuşuyorsak, ekonomide zorlukları konuşuyorsak bu 41 yıl boyunca Türkiye'nin kaybettiği ekonomik kayıpları göz önünde bulundurmak lazım. Terör örgütünün kendini feshetmesi ve silahları yakması önemli bir aşama. Bu aşamaya kolay gelinmedi. Son 1 yıllık aşamaya gelinceye kadar geçmişte 41 yıllık bir mücadele var. Meclis'te kurulan komisyon çok önemli. Kanunları yapacak yegane yer Meclis. Onların vereceği kararlar, onların kabul edeceği kanunlar çerçevesinde Yürütme de görevini yapacak. Bu komisyon siyasi partilerimizin katılımlarıyla oluşmuş, bu süreci değerlendiren ve silahsızlanma sürecinin kalıcı olmasını, terörün hortlamaması için neler yapılması gerektiğini görüşen bir komisyon."
"MİNGUZZİ CİNAYETİ SONRASINDA GERÇEKLEŞEN OLAYLAR BU KONUDA BİR DÜZENLEME YAPMAMIZI GEREKTİRDİ"
Suça sürüklenen çocuklarla ilgili de konuşan Bakan Tunç, şunları söyledi:
"11. Yargı Paketi'yle ilgili taslak çalışmamız var. Suça sürüklenen çocuklarla ilgili de çalışmalarımız orada var. Suça sürüklenen çocuklar konusu son zamanlardaki olaylar nedeniyle konuşuluyor. Çocuk adalet sistemi çok önemli. Hem suça sürüklenen ve mağdur çocuklar bakımından önemli. Artık çocuk adalet merkezleri oluşturuyoruz. Çocukları, yetişkinlerin yargılandığı mahkemelerden farklı ortamlarda yargılayacağız. Çocuk yargılamalarıyla ilgili dünya örneklerine bakmak lazım. Demokratik hukuk devletlerinde bize uygun olan ülkelerle Türkiye'nin uygulaması biraz benziyor ama farklılıklar var. Bizde 12 yaşından küçük bir çocuk suç işlediğinde hapis cezası almaz. 12-15 yaş arasında bir çocuk suç işlemişse o işlediği suçun idrakindeyse burada alacağı ceza yarı oranında indirilir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren bir suçu işlemişse 12 yıldan 15 yıla kadar ceza verilebilir. 15-18 yaş aralığında suç işlemişse burada da diğer cezalar 3'te 1 oranında indirilir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren bir suçu 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası alır.
Ahmet Minguzzi cinayeti ve sonrasında devam eden olaylar bu konuda bir çalışma yapmamızı gerektirdi. Bundan sonraki olaylar için caydırıcılığın sağlanması için. Yaş yükseldikçe indirim oranının değişmesi söz konusu olabilir. Alternatif düzenlemelerimizi hazırladık. Suça sürüklenen çocuklar sorununu çözecek, çocuklarımızı koruyacak, yargı süreçlerinde örselenmemelerini sağlayacak bir düzenlemeyi Meclis'imizin takdirine sunacağız."
"HER İKİ DAVA BİRBİRİNİ ETKİLEYECEK DÜZEYDE"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP İstanbul İl Kongresi'nin iptaline yönelik kararın, CHP Kurultayı'nın iptali istemiyle açılan davayı etkileyecek düzeyde olduğunu belirterek, "Kurultay'da maddi menfaatle delegelerin etkilendiği iddiası var. İspat şartı olduğu gerekçesiyle mahkemenin verdiği bir tedbir kararı var. İstanbul'da ve Ankara'da devam eden davalar da var. Her iki davada birbirini etkileyecek düzeyde" şeklinde konuştu.
Gündem, 01 Ocak 1970 17:24
Yorumlar (0)
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
Yol üzerinde dev çukurlar var!
Başkan Hürriyet duyurdu: Az para çok iş
Enflasyonda yükseliş trendi yeniden başlıyor!
17 yaşındaki Derinceli yazardan imza günü ve resim sergisi
