Kış meyveleri de cep yakacak!
Gündem, 06 Ağustos 2025 09:29Zirai don felaketi sebebiyle üretimde yaşanan kayıplar kış meyvelerini de etkiledi. Halciler bu kış elma, armut ve ayvada fiyat artışı nedeniyle cep yakacağını, narenciye grubunda ise özellikle mandalinada düşüş öngörüyor.
Türkiye genelinde Nisan ayında yaşanan zirai don, üzüm, kayısı, elma, fındık, kiraz gibi pek çok tarım ürününü etkiledi. Bu sebeple yaz meyvelerinde kavun, karpuz gibi birkaç meyve dışında fiyatlarda büyük artış görüldü. Bu durum sadece yaz meyve ve sebzeleri için değil, kış meyveleri için de benzer bir tablo bekleniyor.
Dondan en çok etkilenen meyvenin elma olduğunu söyleyeyen Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, "Elmanın borsası 35-40 liradan aşağı değil. Şu anda dalında 20-25 TL masrafı olan bir ürün. Yani öyle anlaşılıyor ki toptan satışta kilosu neredeyse 65-70 TL olacak. Bu da önümüzdeki dönemde elmada bir sıkıntı olacağını gösteriyor. Buna benzer bir şekilde armut ve ayva da az" değerlendirmesinde bulundu.
MANDALİNADA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Bu kış narenciyelerde fiyat düşüşü beklediğini söyleyen Yüksel Tavşan "Mandalina bol gözüküyor. Portakal Doğu Akdeniz'de yok, Çukurova tarafında az, Finike tarafında ise var. Fiyatta bir denge kurulur gözüküyor. Erkenci limon ise biraz az ama önümüzdeki hafta erkenciler çıkacağı için fiyatlar biraz geri çekilir." dedi.
Bu yıl yaşanan don felaketinin bir sene sonraki meyve verecek ağaçları bile etkilediği dile getiren İstanbul Halciler Derneği Başkanı Numan Dayan da, "Fakat ülkemiz zengin tarım ülkesi olduğu için kendimize yetecek kadar ürünümüz var. Bu sene örneğin kiraz yoktu fakat onun yerine karpuz ve kavun yedik. Karpuz ve kavun dondan sonra ekildiği için üretimimiz çoktu, dolayısıyla daha ucuza yedik" ifadelerini kullandı.
Kış meyvelerinin bazılarında cep yakan fiyat artışı beklediğini söyleyen Numan Dayan, "Bu sene ayva yok. Dolayısıyla bu sene ayvayı pahalıya yiyebiliriz. Armut da öyle keza. Santa Maria Armut hem eksik hem de paslı. Paslıdan kastımız don aldığı için lekeli oluyor. Elmada da geçen seneye göre yüzde 30 oranında bir üretim düşüklüğü bekliyoruz" dedi.
Gündem, 06 Ağustos 2025 09:29
Yorumlar (0)
Vali İlhami Aktaş, Gölcüklü muhtarları ağırladı
Altında dalgalı seyir!
Telefon ve bilgisayar fiyatları uçacak!
Büyükakın spor sempozyumunda konuştu: Ustalaşmaya giden yol hatadan geçer
Saadet Partisi İl Başkanı Sarıdoğan: Bu şehre yazık ediyorlar
İtfaiye teşkilatında KOÜ öğrencilerine uygulamalı eğitim
Düzen mafyalaştı! Başkan ağlayarak anlattı
Çayırova’da projeler Çiftçi’nin takibinde
Kocaeli’nin bir noktasında daha Antikkapı kalitesi
Dolar ve euroda yeni rekor
45 gün içinde değiştirmeyene 10 bin TL ceza
Sayıştay belgeleri her şeyi anlatıyor
Arcan’dan Başkan Gökçe’ye teşekkür
Tip 1 diyabetli çocukların kaderi değiştirilebilir!
Kartepe Karavan Parkı’nda işlem tamam!
Anahtar Parti Kocaeli’de Nurettin Bulut İl Başkanlığı’na yeniden aday değil
Gebzeli çiftçilere 500 bin sebze fidesi hibe edildi
Gölcük’te doktorlar mahalleleri karış karış geziyor
Bu iddianame ölü doğmuştur
İşçi yerine robotları işe aldı
AKP’li Dokuzlar’dan Başkan Hürriyet’e: Yetersizliğini bu kaba ve çirkin dille örtmek istiyor
Bu insanların vebali üstünüzdedir
Körfez'de bıçaklı saldırı: Eşinin sevgilisini otomobilde kıstırdı
Hürriyet: Cinayetlerin üstünü örtme konusunda da çok mahirler maşallah
Büyükakın: Gebze’deki yıkımın metrodan kaynaklandığını İzmit Belediyesi nasıl tespit etti?
Bir acı haber daha
İmamoğlu'nun paylaşımlarından da rahatsız oldular!
Çayırova tam donanımlı meslek lisesi inşaatında yeni aşama
Emekli promosyonunda rakam yükseldi!
Saadet Partisi Kocaeli İl yönetiminden Görme Engellileri ve Aileleri Derneği’ne ziyaret
Kocaeli’nin tarihî, kültürel ve doğal güzelliklerini yerinde keşfettiler
Okul Müdüründen otizmli çocuğa şiddete sert tepki
Saffet Sancaklı'dan al haberi! Yeni operasyon
Kocaeli’de girişimciler bu etkinlikte buluşacak
Dilovası’nda 6 kişiye mezar olan facia ile ilgili sert sözler
20 askerin şehit olduğu haberinden sonra AKP'li başkanlar bu haldeydi
Glütensiz Mutfak Atölyesi’nde bu ay kurabiye ve kek tarifleri denendi
Kocaeli İl Müftüsü Sönmezoğlu’na Atatürk teşekkürü
Vali Aktaş’tan Karayolları 14. Şube Şefliğine ziyaret
