Bir tane fayda bulamadım, yüzlerce zararı var
Gündem, 02 Ağustos 2025 07:58Ali Müfit Gürtuna, Erdoğan’ın 2011 yılında ‘Çılgın Proje’ olarak bir toplantıda duyurduğu Kanal İstanbul projesini herkesin alkışlamasını topa tutarken, projenin bir faydasının olmadığının altını çizdi.
Erdoğan’ın 2011 yılında ‘Çılgın Proje’ olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesine ilişkin 1999 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ali Müfit Gürtuna’dan çarpıcı değerlendirme geldi. Gürtuna, projeye hep karşı çıktığının altını çizdi. Gürtuna, bir toplantıda duyurulan çılgın projeyi herkesin alkışlamasını hayretle karşılarken, “Salonun alkışlamasını çok üzülerek seyretmiştim. Çünkü o an salonda buz gibi bir hava esmeliydi. Böyle bir cümle nasıl sarf edilebilir demeliydi oradaki insanlar. Maalesef bu sergilenmedi” ifadeleri ile topa tuttu.
GÜRTUNA’DAN KANAL İSTANBUL ELEŞTİRİSİ
Silivri’deki cezaevinde tutuklu olarak bulunan Fatih Altaylı’nın olmadığı için Teke Tek programında sunuculuk görevini gazeteci Barış Terkoğlu gerçekleştirdi. Bu haftaki programın konuğu ise 1994 yılında Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde tutuklanması sonrası yerine gelen başkan vekili ve Fazilet Partisi'nin son İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna oldu.
Gürtuna programda Erdoğan’ın 2011 yılında ‘Çılgın Proje’ olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesine ilişkin, “Kesinlikle karşı çıkardım. Neden? Bu fikir açıklandığında da karşı çıktım. Çok araştırdım. Hatta ben karşı durduğumda Ekrem Bey siyasi hayatta değildi” dedi.
“SALONUN ALKIŞLAMASINI ÇOK ÜZÜLEREK SEYRETMİŞTİM”
Projenin İstanbul’da bir toplantı salonunda duyurulduğunu anlatan Gürtuna, ‘çılgın projeyi’ alkışlayanları topa tutarak, “İstanbul'da bir salonda Sayın Başbakan o dönemde böyle bir projeyi çılgın bir proje diye açıkladı Salonun alkışlamasını çok üzülerek seyretmiştim. Çünkü o an salonda buz gibi bir hava esmeliydi. Böyle bir cümle nasıl sarf edilebilir demeliydi oradaki insanlar. Maalesef bu sergilenmedi” ifadelerini kullandı.
“BİR İŞİN BİR TANE FAYDASI OLMAZ MI YA”
Gürtuna, projeye karşı hep objektif olmaya çalıştığının altını çizerken, “Onun üzerine hem bu ülkenin sorunlarına kafa yoran birisi olarak hem bir belediye başkanı olarak yıllarca meclis üyeliği yapmış birisi olarak politikanın içinde bulunmuş birisi olarak bu konuya ciddi kafa yordum ve inanın çok araştırdım. Objektif olmaya çalıştım. Bir tane fayda bulamadım. Bakın bir işin bir tane faydası olmaz mı ya? Bir tane ama yüzlerce zararını ortaya koydu” şeklinde konuştu.
ÇILGIN PROJENİN DOĞUŞU
2011 yılında Erdoğan, hayal projesi olarak tanımladığı Kanal İstanbul Projesi’ni "İklim dostu bir şehircilik örneği olacağını" öne sürmüştü. Muhalefet ise projeyi, “Cinayet ve ihanet” olarak adlandırmıştı. Pek çok uzman isimde projenin İstanbul’un ekolojik çevresine zarar vereceğini belirtmişti. Ancak proje tüm hızıyla sürüyor. En son gelen tepkiler nedeniyle 2019 yılında yerel seçimlerde proje ortadan kaldırılmıştı. Projenin yaratacağı ekolojik tahribatı ortaya koyan raporların yanı sıra yargı da Kanal İstanbul Projesi’nin rezerv alan ilanı ve çevre düzeni planı kararlarını Aralık 2024’te iptal etti. Ancak Sazlıdere Barajı güzergahında TOKİ evlerinin yükselmesi dikkat çekmişti.
Gündem, 02 Ağustos 2025 07:58
Yorumlar (0)
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
İSU’nun 2026 yılı hedefleri masaya yatırıldı
Kocaeli vekilinden Migros işçilerine destek
Başkan Gökçe, Yığılcalılar Derneği'ne konuk oldu
Gıda enflasyonu son iki yılın zirvesine ulaştı
Yerel Destek Programı YEDEP 2026’da başvuru süresi uzatıldı
İşte TBMM'ye susmaya gidenler!
Kredi kartı limiti düzenlemesine tepki: Vatandaşın kemerinde sıkacak delik kalmadı
Pankarttan korktular, yolu polisle kestiler!
İzmit’te metro tesisinin pisliği denize mi akıyor?
AKP’de o ilçe başkanına istifa et mi denildi?
Dört parti ittifak mı yapacak?
MHP’li başkan Turhan’a Dilovası spor bayrağı
Kocaelililer, Milli Direniş Günü’nde ellerinde Türk bayrakları ile yürüdü
İmamoğlu ile birlikte diploması iptal edilen o profesörle ilgili yeni karar
Kocaeli Valiliği’nden yeni uyarı: Kuvvetli yağışlara dikkat!
Gazeteci Uğur Ulusoy’un 2’inci kitabı yayında
İzmit ile o belediye kardeş olacak!
Çayırova’da İYİ Parti’ye yeni üyeler
İktidarın en büyük rakibi emekliler!
Büyükakın’dan Berat Kandili mesajı
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalar katlandı
