Erdoğan'ın koruma ordusuna yine rekor harcama
Gündem, 18 Temmuz 2025 18:06Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı korumalarına, 1 milyar 245 milyon 321 bin 733 TL harcandı.
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı korumalarına, 1 milyar 245 milyon 321 bin 733 TL harcandı. CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç,konuya ilişkin yaptığı açıklamada,“Günde 40 milyon 171 bin 668 TL, saat başı 1 milyon 673 bin 820 TL harcanan bir koruma ordusu, artık güvenlik ihtiyacını değil; iktidarın halktan duyduğu korkuyu temsil ediyor.Koruma giderlerinin 2020’de 263 milyon TL iken, 2024’te 2 milyar 291 milyon TL’ye çıkması, %770’e varan bir artışı ifade ediyor” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koruma ekibinin mayıs ayı maliyeti açıklandı. “Kamuda tasarruf” tedbirleri devam ederken,Cumhurbaşkanının koruma ekibi için milyarlarca lira harcandı.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) verilerine göre Mayıs ayında Erdoğan’ın korumalarının bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı 1 milyar 245 milyon 321 bin 733 TL harcadı. Koruma ekibinin, yılın ilk beş ayındaki maliyetiise 3 milyar 952 milyon 421 bin 135 TL oldu.
Ocak: 331 milyon 12 bin 988 TL
Şubat: 554 milyon 371 bin 524 TL
Mart: 800 milyon 353 bin 208 TL
Nisan: 1 milyar 21 milyon 361 bin 682 TL
Mayıs: 1 milyar 245 milyon 321 bin 733 TL
Kamuoyunda,yapılan harcamalarla gündeme gelenkoruma giderlerinin yıllara göre dağılımı ise şu şekilde:
2020: 263,1 milyon TL
2021: 306 milyon TL
2022: 526,1 milyon TL
2023: 1 milyar 77 milyon TL
2024: 2 milyar 291 milyon TL
Cumhurbaşkanlığı altı ayda, 6 milyar 607 milyon 825 bin TL harcadı
Koruma ekibinin yanı sıra, Cumhurbaşkanlığının harcamaları da dikkati çekti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Cumhurbaşkanlığının haziran ayı harcaması 609 milyon 392 bin TL oldu. Cumhurbaşkanlığı, yılın ilk altı ayında 6 milyar 607 milyon 825 bin TL harcadı.
Konuya ilişkin açıklama yapan, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç şu ifadeleri kullandı:
“Kamuda tasarruf denilerek emekliye kuru ekmek reva görülürken, memurun maaşı enflasyona ezdirilirken, öğrencinin KYK borcu, çiftçinin mazot gideri ödenemez hale gelmişken; Cumhurbaşkanının yalnızca mayıs ayındaki koruma giderinin 1 milyar 245 milyon TL olması, saray rejiminin halktan ne denli koptuğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Günde 40 milyon 171 bin 668 TL, saat başı 1 milyon 673 bin 820 TL harcanan bir koruma ordusu, artık güvenlik ihtiyacını değil; iktidarın halktan duyduğu korkuyu temsil ediyor.
“ 2020’DEN 2024’E YÜZDE 770 ARTIŞ VAR”
Koruma giderlerinin 2020 yılından 2024 yılına kadar yüzde 770 arttığını ifade eden Genç, “Bu yalnızca buzdağının görünen yüzü. Koruma giderlerinin 2020’de 263 milyon TL iken, 2024’te 2 milyar 291 milyon TL’ye çıkması, yüzde 770’e varan bir artışı ifade ediyor. Aynı dönemde emekli maaşlarına, asgari ücrete ya da tarımsal destek ödemelerine böyle bir artış yapıldı mı? Hayır. İktidar, kaynakların yeniden dağılımını adaletle değil, şatafatla yapıyor. Bir kişinin güvenliği için harcanan milyarların bedelini 85 milyon yurttaş ödüyor. Bu harcamalar anayasal eşitlik ilkesine de aykırıdır. Anayasa’nın 2’nci maddesinde tanımlanan sosyal hukuk devleti ilkesi, kamu kaynaklarının şeffaf, ölçülü ve halkın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmasını gerektirir. Ancak bugünkü tablo, devleti şirket gibi yönettiğini söyleyenlerin, aslında halkın vergisini saray harcamalarına ve koruma ordularına tahsis ettiğini gösteriyor.Emekliye 16 bin 881 TL reva görülürken, saray korumalarına milyarlar harcanamaz. Tasarruf, halktan değil; israftan, şatafattan ve keyfilikten başlamak zorundadır. Bu düzeni değiştirmek, halkın alın terini halkın sofrasına geri döndürmek bizim boynumuzun borcudur” dedi.
Gündem, 18 Temmuz 2025 18:06
Yorumlar (0)
Bir bavula sığan hayatlar: Mübadele’nin 103. yılı İzmit’te anıldı
Kocaeli Valisi Aktaş, Boks Şampiyonasını izledi
Saadet Partisi, yerelde çözüm odaklı projelerle hazır
Tarlada 10 lira, markette 40 lira!
Akaryakıta büyük zam yolda!
Gölcük’te o çalışmalar yaz ayına yetişecek
Hava sıcaklığı 10 derece birden düşecek!
Yurt dışından konut alımı rekor kırdı!
Kocaeli’de kütüphaneler gençlerin tek adresi haline geldi
Nereye baksanız kayırma, torpil var!
Pazarda da kredi kartı dönemi başladı
Büyükakın, Gölcük’te partililerle bir araya geldi
Bariyer sistemi ile atıkların İzmit Körfezi’ne ulaşması engelleniyor
İGSAŞ’a İyi Fikir Ödülü
Erken seçim diyenlerin oranı yüzde 60'ı da geçti
Sefalet ücretlerine karşı ayağa kalktılar!
Okul temposuna Bi Mola
BTP İzmit’te üyelik standı açtı
Başiskele’de Mübadele Anıtı açıldı
Erdoğan CHP'lilere yine demediğini bırakmadı!
Kocaeli trafiğinde kasisler neye göre belirleniyor?
Emeklilerle ilgili o düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu
Kocaeli Büyükşehir’in yeşil alan uzmanlığı Almanya’daki fuarda gözler önüne serildi
Emekliye iki bayramda zamlı ikramiye!
İzmit’te daha düşük maliyete hizmette süreklilik
İşte en genç seçmene sahip parti!
Çayırova’nın genç dev adamları Kocaeli ikincisi olmayı başardı
Açlık sınırı asgari ücreti solladı
İzmit’te o caddeye Kocaelispor logolu trafo binası!
Altın ve gümüşte bir dalgalanma hareketi yine bekliyorum!
Körfezli çocuklar doyasıya eğlendi
MHP'li başkan bir kadını darp etti
Darıca’da Türkiye Boks Şampiyonası heyecanı yaşanacak
Dış ticarette 92 milyon dolarlık açık
Karamürsel’de Osmanlı mezarları koruma altına alındı
KOSGEB destekleri KOTO’da anlatıldı
Semt polikliniği ne zaman yapılacak?
AKP'lilere küskünleri arayın talimatı
Tüpraş'ta korkutan patlama!
