Tüketim mallarına yönelik harcamalarda azalma eğilimi gözleniyor
İş Dünyası, 10 Temmuz 2025 13:29Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretimi Mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,1; yıllık bazda ise yüzde 4,9 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda gerçekleşen yüzde 4,9’luk artışın beklentilerin üzerinde olduğunu söyleyebilirim.
ALT KALEMLER
Alt kalemlere baktığımızda imalat sanayiinde yıllık bazda yüzde 4,6’lık bir artış söz konusu. Üretim üzerindeki döviz kuru baskısına ve yüksek faiz oranlarına rağmen, sanayi üretimindeki yüzde 4,9’luk artışın yüzde 4,6’sının imalat sanayiinden gelmesi oldukça değerli” ifadelerini kullandı. Diğer başlıklarda da önemli artışlar yaşandığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Enerji üretiminde yıllık yüzde 8,8, sermaye malı üretiminde yüzde 12, orta-düşük teknoloji ürünlerinde yüzde 7,3, yüksek teknolojili ürünlerde ise yüzde 30,6 oranında artış görüyoruz. Bu artışlar, katma değer açısından da arzu ettiğimiz gelişmeler” dedi. Öte yandan dayanıklı tüketim mallarında yüzde 1,7’lik bir azalma yaşandığını belirten Zeytinoğlu, “Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı sıkı para politikası çerçevesinde, tüketim mallarına yönelik harcamalarda azalma eğilimi gözleniyor” değerlendirmesinde bulundu.
FİNANSMANA ERİŞİM
Finansmana erişim konusuna da değinen Zeytinoğlu, “TOBB bünyesinde faaliyet gösteren odalar olarak, KGF destekli TOBB Nefes Kredileri’nin KOBİ’lere sunulmasından memnuniyet duyuyoruz. Salı günü itibarıyla uygulamaya giren bu krediler yüzde 37 faiz oranıyla başlayacak. Uzun süredir yüksek faiz oranları nedeniyle finansmana erişimde zorlanan KOBİ’lerimiz için bu adımı son derece değerli buluyor, KGF ve TOBB yönetimine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İş Dünyası, 10 Temmuz 2025 13:29
Yorumlar (0)
Körfez’in gelecek vizyonu ele alındı
İmamoğlu'nu suçlayan gizli tanık davadan çekildi
Anahtar Partililer Karamürsel’de kapısını çalmadıkları ev bırakmadılar!
Bülent Sarı: Haddehane ve çöp tesisleri kabul edilemez
İşverenlerden Erdoğan'a asgari ücret cevabı
Başkan Hürriyet cami cemaatiyle buluştu
Emekliye barınmayı dahi sağlayamayan bir ülke olmamalıydık
Akaryakıtta tabelalar gece yarısı değişti!
İzmit’te yeni yıl coşkusu başladı!
Büyükşehir ekipleri karlı günlere böyle hazırlanıyor!
İsmail Süer vefat etti
AKP’liler de güvenmiyor!
Başkan Ölmez, Kandıra’da çöp tesisi ile ilgili oylamada güldü mü?
Bu kütüphanelerde gençlerimiz geleceğe hazırlanıyor
İzmitlilere Halk Et soruldu
KOSGEB destekleri Gebze’de masaya yatırıldı
Vatandaşa bir dokun bin ah işit!
İzmit’te 50 yaş üstü vatandaşlara güç veren seminer!
Vali Aktaş, İzmit Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’nu da ziyaret etti
Kocaeli'de insanı öldüren, doğayı katleden bir sanayi istemiyoruz
Sudan bahane ile Anahtar Parti'den istifa ettiler!
Körfez’de kariyer ve istihdam adına önemli organizasyon
Gram altında yeni rekor
Kartepe’de karlı tepeye çıkan yola el atıldı
Kandıralı Ertürk’ten AKP’lilere sert sözler!
Akıl dışı senaryoların ve iftiraların pervasızca üretildiği bir dönemi yaşıyoruz
Kandıralı Ertürk’ün hemşehrilerine çöp tesisine karşı çıkın demesi AKP’lileri kızdırdı!
Torpil ve kayırmadan utanmayan Özlem Zengin!
İSU kağıda basılı faturayı ortadan kaldırmak istiyor!
Gölcük’te oksijen tanklarını yol kenarında görenler endişe ediyor
AKP'liler PKK'lılara iş mi bulacak?
Büyükakın: Bu şehre asla zarar vermem, verdirtmem
Hürriyet’ten Büyükakın’a: Bir bina hariç hasar yok demişti, şimdi müjde yıkılıp yeniden yapılacak diyor
Fatih Altaylı'dan iktidara kuzu gibi olacağım mesajı!
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer Zafer Partisi’ne katıldı
Gebze’de 4 can gitti, Cengiz Topel çürüdü
MHP Dilovası yöneticileri Spor Müdürü Babaoğlu’nu tebrik etti
61 ilde şubeleri olan tatlıcı da iflasın pençesinde
Merkez Bankası'nın kararı sonrası, euro 50 lirayı aşarak tarihi zirvesini gördü
