TÜİK bu rakamları hangi marketten alıyor, söylesin biz de oradan alışveriş yapalım
Siyaset, 04 Temmuz 2025 13:32DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, açıklanan resmi enflasyon verileri ile vatandaşın yaşadığı ekonomik gerçeklik arasındaki farkın artık gizlenemez boyutlara ulaştığını belirterek, "Bağımsız araştırmalara göre enflasyon yüzde 70 seviyelerinde seyrediyor. TÜİK’in açıkladığı oranlar ise bu seviyenin yarısı kadar. TÜİK hangi marketten, pazardan alışveriş yapıyorsa bize de söylesin biz de yapalım. Hal böyleyken, çarşı pazar yangın yeriyken memura, emekliye yapılacak maaş zamlarında TÜİK’in enflasyon verilerini baz almak kul hakkına girmektir" dedi.
DEVA Partili Hasan Karal, açıklanan enflasyon verilerini değerlendirdi. TÜİK'e göre enflasyonun Haziran'da aylık yüzde 1,37, yıllık ise 35,05 olduğunu anımsatan Milletvekili Karal, bu verilerin, toplumun yaşadığı ekonomik sıkıntıyı yansıtmadığını söyledi.
"Bağımsız verilerle TÜİK arasında uçurum var"
Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerden oluşan ENAG’ın verilerine dikkat çeken Karal, aylık enflasyonun yüzde 3,05, yıllık enflasyonun ise yüzde 68,68 olarak hesaplandığını hatırlattı. Karal, "TÜİK ve ENAG’ın hem aylık hem yıllık enflasyon oranlarında iki kat fark var. Böyle bir tablo karşısında vatandaşın yaşadığı gerçek enflasyonu yok saymak mümkün değil. TÜİK’in rakamlarına göre bile Türkiye’deki aylık enflasyon, birçok ülkenin yıllık enflasyonundan yüksek. Ekonomi yönetimi ise hala gerçeği görmek yerine TÜİK verileriyle algı oluşturmaya çalışıyor" diye konuştu.
“TÜİK de Merkez Bankası da şaşırtmaya devam ediyor”
Karal, sadece TÜİK değil, Merkez Bankası verilerinin de kamuoyunda soru işaretleri yarattığını ifade etti. İran-İsrail gerilimi öncesinde Merkez Bankası’nın Haziran ayı enflasyon beklentisinin yüzde 1,61 olduğunu hatırlatan Karal, “Bu öngörünün ardından akaryakıta yüzde 9 zam geldi, döviz kuru yükseldi, jeopolitik riskler tırmandı, tarımda ise zirai don riski ortaya çıktı. Bu kadar olumsuz gelişmeye rağmen açıklanan enflasyon oranının yüzde 1,37’ye düşmesi sadece vatandaşları değil, hepimizi de şaşkına çevirdi” diye konuştu.
"TÜİK'in verileri gerçek dışı, vatandaş itibar etmiyor"
TÜİK’in açıkladığı verilerde özellikle gıda ve içecek kalemlerinde fiyat düşüşü olduğunu belirttiğini aktaran Karal, bu durumu gerçek dışı olarak nitelendirdi. Vatandaşın, TÜİK’in açıkladığı rakamlara itibar etmediğini kaydeden Karal, şunları söyledi:
“TÜİK’e göre gıda ve alkolsüz içecek fiyatları, giyim ve ayakkabı fiyatları düşmüş. Bu fiyatlar nerede düşmüş? Hangi pazarda, hangi markette, hangi mağazada böyle bir düşüş var? Bize de söylesinler, biz de oradan alışveriş yapalım. TÜİK ve ENAG arasında hem aylık hem yıllık verilerde neredeyse iki kat fark var. Böyle bir tablo karşısında vatandaşın yaşadığı gerçek enflasyonu yok saymak mümkün değil. Böyle bir ortamda memura, emekliye yapılacak maaş zammında TÜİK’in enflasyon rakamlarını baz almak hırsızlıktır, hak yemektir, kul hakkına girmektir.
“Eğer insanların alım gücünü düşürerek enflasyonu düşürmeyi marifet sayıyorsak bu memleketin vay haline”
Bu, milyonlarca yurttaşın yaşadığı geçim sıkıntısını görmezden gelmektir. Fiyatlar çığ gibi büyürken, gerçek verileri baz almamak halkın omzuna yeni yükler bindirmektir. Eğer insanların alım gücünü düşürerek enflasyonu düşürmeyi marifet sayıyorsak, bu memleketin vay haline,”
"Ekonomi yönetimi, toplumdan kopuk bir tablo çiziyor"
Hükümete çağrıda bulunan Karal, toplumun gündeminden kopuk bir ekonomi yönetimi anlayışının sürdürülebilir olmadığını belirtti. Karal, “Suni gündemlerle toplum oyalanıyor. Ama hükümet artık gerçek sorunları konuşmak zorunda. Asgari ücretliye, emekliye, dar gelirliye adil bir pay sunmayan ekonomi politikası ne sürdürülebilir ne de meşrudur. O yükü hafifletmenin tek yolu, şeffaf, dürüst ve insanı merkeze alan bir ekonomi anlayışına geçmektir.” şeklinde konuştu.
Siyaset, 04 Temmuz 2025 13:32
Yorumlar (0)
Körfez’in gelecek vizyonu ele alındı
İmamoğlu'nu suçlayan gizli tanık davadan çekildi
Anahtar Partililer Karamürsel’de kapısını çalmadıkları ev bırakmadılar!
Bülent Sarı: Haddehane ve çöp tesisleri kabul edilemez
İşverenlerden Erdoğan'a asgari ücret cevabı
Başkan Hürriyet cami cemaatiyle buluştu
Emekliye barınmayı dahi sağlayamayan bir ülke olmamalıydık
Akaryakıtta tabelalar gece yarısı değişti!
İzmit’te yeni yıl coşkusu başladı!
Büyükşehir ekipleri karlı günlere böyle hazırlanıyor!
İsmail Süer vefat etti
AKP’liler de güvenmiyor!
Başkan Ölmez, Kandıra’da çöp tesisi ile ilgili oylamada güldü mü?
Bu kütüphanelerde gençlerimiz geleceğe hazırlanıyor
İzmitlilere Halk Et soruldu
KOSGEB destekleri Gebze’de masaya yatırıldı
Vatandaşa bir dokun bin ah işit!
İzmit’te 50 yaş üstü vatandaşlara güç veren seminer!
Vali Aktaş, İzmit Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’nu da ziyaret etti
Kocaeli'de insanı öldüren, doğayı katleden bir sanayi istemiyoruz
Sudan bahane ile Anahtar Parti'den istifa ettiler!
Körfez’de kariyer ve istihdam adına önemli organizasyon
Gram altında yeni rekor
Kartepe’de karlı tepeye çıkan yola el atıldı
Kandıralı Ertürk’ten AKP’lilere sert sözler!
Akıl dışı senaryoların ve iftiraların pervasızca üretildiği bir dönemi yaşıyoruz
Kandıralı Ertürk’ün hemşehrilerine çöp tesisine karşı çıkın demesi AKP’lileri kızdırdı!
Torpil ve kayırmadan utanmayan Özlem Zengin!
İSU kağıda basılı faturayı ortadan kaldırmak istiyor!
Gölcük’te oksijen tanklarını yol kenarında görenler endişe ediyor
AKP'liler PKK'lılara iş mi bulacak?
Büyükakın: Bu şehre asla zarar vermem, verdirtmem
Hürriyet’ten Büyükakın’a: Bir bina hariç hasar yok demişti, şimdi müjde yıkılıp yeniden yapılacak diyor
Fatih Altaylı'dan iktidara kuzu gibi olacağım mesajı!
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer Zafer Partisi’ne katıldı
Gebze’de 4 can gitti, Cengiz Topel çürüdü
MHP Dilovası yöneticileri Spor Müdürü Babaoğlu’nu tebrik etti
61 ilde şubeleri olan tatlıcı da iflasın pençesinde
Merkez Bankası'nın kararı sonrası, euro 50 lirayı aşarak tarihi zirvesini gördü
