Dilovası’nda depolama alanı öfkesi!
Gündem, 01 Temmuz 2025 02:59Dilovası Sivil Toplum Platformu, Tavşancıl Mahallesi'nde yapılması planlanan depolama alanına ilişkin sert bir basın açıklaması yaparak, bu kararın ilçe sakinleri için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu ve asla kabul edilemeyeceğini bildirdi.
Platform, basın mensupları, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "Rezerv Yapı Alanı" olarak ilan edilen bölgenin büyük bir kısmını endüstriyel depolama alanına dönüştürme girişimine tepki gösterdi.
2022 yılında 6306 sayılı kanun kapsamında Tavşancıl Mahallesi'nde yaklaşık 187 hektarlık bir alanın TOKİ konut çalışması için Rezerv Yapı Alanı ilan edildiğini hatırlatan platform, bu kapsamda kamulaştırma çalışmalarına başlandığını ve ilk etapta 651 adet konut inşasına girişilmişken, depolama planının askıya çıkarılmasının büyük bir şaşkınlık ve kırgınlık yarattığını belirtti.
Platform sözcüsü İsmail Sami, "Daha ilk etapta 651 adet konut bitmemişken, vatandaşlarımıza bir adet dahi konut teslim edilmemişken rezerv alanı içerisinde depolama planının bakanlık tarafından askıya çıkarılmasına büyük bir şaşkınlık ve kırgınlık içerisinde şahitlik ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Dilovası'nın uzun yıllardır sanayi ile iç içe yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, Tavşancıl Mahallesi'nde modern konutlarla yeni umutların yeşerdiği bir dönemde, nefes alınacak bu alanın büyük bir kısmının depolama tesislerine dönüştürülmesinin hiçbir izahı olmadığı ve asla kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Platform, 15 bin konutun yapılacağı modern bir şehir hayal ederken, 187 hektarlık TOKİ rezerv alanının %60'ının (110 hektarlık kısmının) endüstriyel depolama alanına dönüştürülmesinin iyi niyetli hiçbir açıklamasının olamayacağının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı'nın hassasiyetle başlattığı sosyal konut projelerinin Dilovası'nda da hayat bulduğunu ve hatta Tavşancıl Mahallesi'nde yapımı planlanan konutların sahiplerinin dahi belirlenmişken, aynı alan içerisinde depolama alanı oluşturmanın büyük bir çelişki olduğu ifade edildi. Platform, bu alanın kişi ya da kişilerin heves ve çıkarlarına alet edilmek istenmesinin vicdanları rahatsız ettiğini belirterek, kararı alan ve uygulamaya sokmaya çalışan herkesi vicdani muhasebe yapmaya ve sanayi ile boğulmuş halkın sesine kulak vermeye davet etti.
.gif)
"Akla ve mantığa sığmayan bu uygulamaya ilçe sakinleri olarak karşıyız. Bizler kentsel dönüşümü beklerken, bakanlık ilçemizde kentsel dönüşüm ofisi kurma kararı almışken, bu plan değişikliği bizleri derin bir üzüntüye ve umutsuzluğa sevk etmiştir. Lakin çaresiz değiliz. Hatta her zamankinden daha kararlı ve daha azimliyiz. Biz, Dilovasıyız, Bizler Dilovalılarız" denildi.
Açıklamada, ilçede millet bahçesi açılması, kent meydanı projesinin başlaması ve TOKİ eliyle konutlar yapılırken halkın yeni bir Dilovası için umutlandığı bir dönemde bu planın büyük bir hayal kırıklığı olduğu belirtildi. Yapılan güzel çalışmaların takdir edildiği ancak ilçenin geleceğini olumsuz etkileyecek eylem ve söylemlerin karşısında olunduğu net bir şekilde ifade edildi.
Dilovası Sivil Toplum Platformu, "İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın nefes alacağı bu alanda konut alanı dışında herhangi bir değişikliğin yapılmasını istemiyoruz" diyerek, karar mercilerini vicdanlı olmaya, bir kez daha düşünmeye ve halkın sesine kulak vermeye davet etti.
Gündem, 01 Temmuz 2025 02:59
Yorumlar (0)
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Musa Ordu’yu andı
İzmit’te şehit yakınları ve gaziler için yeni merkez
Diyanet öğrenci yurtlarına da girdi
Gizli tanık beyanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar
Yürekleri ısıtan görüntüler
UlaşımPark, Berlin’deki fuarda uluslararası vitrine çıkıyor
Öcalan'ı, Bahçeli mi evlendirecek?
İki ilçede eğitim ve tahliye tatbikatı
Hacı Hasan Mahallesi’nde kadın kadına buluşma!
Kaldırım taşları ve parke kaplamalar yenileniyor
Gölcüklü genç kaza kurbanı oldu
Kayyum esprisi yaptı, savcı ifadeye çağırdı!
Körfez’den çıkarıldı, deniz canlılarına yuva oldu
Aile hekimlerinin yeni yazılımla ilgili tereddütleri var
Erbakan’ın halay performansı!
