Dilovası’nda depolama alanı öfkesi!
Gündem, 01 Temmuz 2025 14:35Dilovası Sivil Toplum Platformu, Tavşancıl Mahallesi'nde yapılması planlanan depolama alanına ilişkin sert bir basın açıklaması yaparak, bu kararın ilçe sakinleri için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu ve asla kabul edilemeyeceğini bildirdi.
Platform, basın mensupları, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "Rezerv Yapı Alanı" olarak ilan edilen bölgenin büyük bir kısmını endüstriyel depolama alanına dönüştürme girişimine tepki gösterdi.
2022 yılında 6306 sayılı kanun kapsamında Tavşancıl Mahallesi'nde yaklaşık 187 hektarlık bir alanın TOKİ konut çalışması için Rezerv Yapı Alanı ilan edildiğini hatırlatan platform, bu kapsamda kamulaştırma çalışmalarına başlandığını ve ilk etapta 651 adet konut inşasına girişilmişken, depolama planının askıya çıkarılmasının büyük bir şaşkınlık ve kırgınlık yarattığını belirtti.
Platform sözcüsü İsmail Sami, "Daha ilk etapta 651 adet konut bitmemişken, vatandaşlarımıza bir adet dahi konut teslim edilmemişken rezerv alanı içerisinde depolama planının bakanlık tarafından askıya çıkarılmasına büyük bir şaşkınlık ve kırgınlık içerisinde şahitlik ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Dilovası'nın uzun yıllardır sanayi ile iç içe yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, Tavşancıl Mahallesi'nde modern konutlarla yeni umutların yeşerdiği bir dönemde, nefes alınacak bu alanın büyük bir kısmının depolama tesislerine dönüştürülmesinin hiçbir izahı olmadığı ve asla kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Platform, 15 bin konutun yapılacağı modern bir şehir hayal ederken, 187 hektarlık TOKİ rezerv alanının %60'ının (110 hektarlık kısmının) endüstriyel depolama alanına dönüştürülmesinin iyi niyetli hiçbir açıklamasının olamayacağının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı'nın hassasiyetle başlattığı sosyal konut projelerinin Dilovası'nda da hayat bulduğunu ve hatta Tavşancıl Mahallesi'nde yapımı planlanan konutların sahiplerinin dahi belirlenmişken, aynı alan içerisinde depolama alanı oluşturmanın büyük bir çelişki olduğu ifade edildi. Platform, bu alanın kişi ya da kişilerin heves ve çıkarlarına alet edilmek istenmesinin vicdanları rahatsız ettiğini belirterek, kararı alan ve uygulamaya sokmaya çalışan herkesi vicdani muhasebe yapmaya ve sanayi ile boğulmuş halkın sesine kulak vermeye davet etti.
.gif)
"Akla ve mantığa sığmayan bu uygulamaya ilçe sakinleri olarak karşıyız. Bizler kentsel dönüşümü beklerken, bakanlık ilçemizde kentsel dönüşüm ofisi kurma kararı almışken, bu plan değişikliği bizleri derin bir üzüntüye ve umutsuzluğa sevk etmiştir. Lakin çaresiz değiliz. Hatta her zamankinden daha kararlı ve daha azimliyiz. Biz, Dilovasıyız, Bizler Dilovalılarız" denildi.
Açıklamada, ilçede millet bahçesi açılması, kent meydanı projesinin başlaması ve TOKİ eliyle konutlar yapılırken halkın yeni bir Dilovası için umutlandığı bir dönemde bu planın büyük bir hayal kırıklığı olduğu belirtildi. Yapılan güzel çalışmaların takdir edildiği ancak ilçenin geleceğini olumsuz etkileyecek eylem ve söylemlerin karşısında olunduğu net bir şekilde ifade edildi.
Dilovası Sivil Toplum Platformu, "İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın nefes alacağı bu alanda konut alanı dışında herhangi bir değişikliğin yapılmasını istemiyoruz" diyerek, karar mercilerini vicdanlı olmaya, bir kez daha düşünmeye ve halkın sesine kulak vermeye davet etti.
Gündem, 01 Temmuz 2025 14:35
Yorumlar (0)
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
Sarsıntılar büyük depremin habercisi mi?
İzmitli iş kadını kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
Millî birliğimizi tehdit edecek bu senaryodan uzak durun
Hadi çocuklar Fuar Park’a! Karneval coşkusu başladı
Başkan Ömeroğlu sınava geç kalan öğrencileri makam aracıyla sınava yetiştirdi
Dev akvaryuma koştular!
