Trafikte cezalar daha da artıyor
Polis & Adliye, 24 Mayıs 2025 22:32Trafik kurallarına uymayanları ağır cezalar bekliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ''Karayolları Trafik Kanunu'' değişiklik teklifi, sürücüler için caydırıcı nitelikte pek çok yeni düzenlemeyi beraberinde getiriyor. Hazırlanan teklifle, trafik cezalarında ciddi oranda artış görünüyor.
Yeni düzenlemeye göre, plakasız araç kullananlara verilen ceza 15 bin 712 TL'den 46 bin TL'ye çıkarılacak. Bu ihlalin bir yıl içinde tekrarlanması durumunda ise ceza 140 bin TL olacak.
Plakada tahrifat yapanlara 140 bin TL, aynı eylemi bir yıl içinde ikinci kez yapanlara ise 280 bin TL para cezası uygulanacak. Başka araca ait ya da sahte plaka kullananlar da benzer şekilde 140 bin TL ile 280 bin TL arasında değişen cezalarla karşılaşacak.
TESCİLSİZ VE HURDA ARAÇLAR İÇİN CEZA YAĞMURU
Tescil belgesi olmadan trafiğe çıkan araçların cezası 9 bin 267 TL’den 46 bin TL’ye, hurdaya ayrılmış araçların trafikte kullanılması durumundaki ceza ise 18 bin 677 TL’den 46 bin TL’ye yükseltilecek.
UYUŞTURUCU VE ALKOL ETKİSİYLE ARAÇ KULLANANLARA AĞIR YAPTIRIMLAR
Uyuşturucu ya da uyarıcı madde alarak araç kullanan sürücülere uygulanan ceza 47 bin 842 TL’den 150 bin TL’ye yükseltilecek. Alkolle araç kullananlar ise ilk ihlalde 25 bin TL, ikinci ihlalde 50 bin TL, üçüncüde ise 150 bin TL ceza ödeyecek. Ölçüm yaptırmayı reddeden sürücüler için de 150 bin TL ceza ve 5 yıl süreyle ehliyete el konulması öngörülüyor.
TRAFİKTE SALDIRGAN TAVIRLARA 180 BİN TL CEZA
Saldırı kastıyla araç takibi yapanlara 180 bin TL idari para cezası verilecek. Ayrıca bu sürücülerin belgelerine 60 gün süreyle el konulacak ve psikoteknik değerlendirme yapılması şart koşulacak.
HIZ SINIRINI AŞANLAR İÇİN KADEMELİ CEZA SİSTEMİ
Hız sınırı ihlallerinde de cezalar kademeli olarak artırılacak. Yerleşim yerlerinde hız sınırını 66 km/s’den fazla aşan sürücülere 30 bin TL para cezası kesilecek.
TELEFONLA KONUŞMANIN BEDELİ DE ARTIYOR
Araç kullanırken cep telefonu ile konuşanlara kesilen ceza 2 bin 167 TL’den 5 bin TL’ye çıkarılıyor. Bu ihlalin ilk tekrarında 10 bin TL, ikinci ve sonraki tekrarlarında ise her defasında 20 bin TL ceza uygulanacak. Ayrıca sürücü belgesine 30 gün süreyle el konulacak.
EMNİYET KEMERİ TAKMAMAK DAHA PAHALIYA PATLAYACAK
Emniyet kemeri takmayanlara kesilen ceza 993 TL’den 2 bin 500 TL’ye yükseltilecek. Bu ihlalin bir yıl içinde dört kez tekrarlanması durumunda, sürücü belgesine 30 gün süreyle el konulacak.
YASA DIŞI YARIŞLAR VE SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI DA HEDEFTE
İzinsiz yarış düzenleyenlere 16 bin TL, yarış yapanlara ise 46 bin TL ceza verilecek. Yarış yapanların ehliyetleri de iki yıl süreyle geri alınacak. Ayrıca trafik ihlallerini sosyal medyada özendirici şekilde paylaşanlara 25 bin TL idari para cezası kesilecek.
KIRMIZI IŞIK İHLALİNE KARŞI ÇOK AŞAMALI CEZA SİSTEMİ
Kırmızı ışıkta geçmenin cezası da artırılıyor. İlk ihlalde 5 bin TL olan ceza, altıncı kez ihlal edildiğinde 80 bin TL’ye kadar çıkıyor. Üstelik ihlaller arttıkça ehliyetin geri alınma süresi de uzuyor. Altıncı ihlalde ehliyet tamamen iptal ediliyor ve yeniden belge alabilmek için psikoteknik değerlendirme ile psikiyatri uzmanından olumlu rapor şartı getiriliyor.
Trafik güvenliğini sağlamak, can ve mal kaybını önlemek amacıyla hazırlanan bu yeni düzenleme ile sürücülerin kurallara uymaya daha fazla özen göstermesi hedefleniyor. Cezaların ciddi oranda artırılması, özellikle tekrar eden ihlallerde ağır yaptırımların devreye alınması, trafik disiplininin sağlanmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Polis & Adliye, 24 Mayıs 2025 22:32
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
