Kandıra’da bir tarih yeniden canlanıyor
Gündem, 22 Mayıs 2025 23:31Kandıra Döngelli Mahallesi’nde bulunan ve Osmanlı’nın kuruluş dönemine denk gelen tarihi Döngelli Sultan Orhan Camii, aslına uygun şekilde yeniden inşa ediliyor.
Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla tescillenen caminin restorasyon projesi, Kandıra Belediyesi tarafından üç aşamalı olarak yürütülüyor.
Güncel durum tespit projesi daha önce kurul tarafından onaylanan cami projesinin ikinci aşaması olan ilk yapıldığı dönemdeki halini gösteren proje, Mayıs ayında Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Haziran ayında kurulun gündemine gelecek olan restorasyon projesinin de onaylanmasının ardından, caminin aslına uygun biçimde mevcut yerinde yeniden inşasına başlanacak.
.gif)
Caminin, Orhan Gazi’nin Kandıra yöresini fethettiği 14. yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülüyor. Ahşap malzeme ve “çandı” adı verilen, ahşap kütüklerin geçmeli şekilde üst üste yerleştirilmesiyle oluşturulan bir teknikle inşa edilen cami, kare planıyla dikkat çekiyor. Bu yapı tekniği, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sıkça kullanılan ve yapıya hem estetik hem de dayanıklılık kazandıran bir yöntem olarak biliniyor.
Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak, geçmişimize olan borcumuzdur. Döngelli Sultan Orhan Camii’nin aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi, sadece bir yapının restorasyonu değil, aynı zamanda tarihimize, kültürümüze ve inancımıza olan saygımızın bir göstergesidir. Bu önemli projeyi hayata geçirerek, gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miraslardan birini korumuş olacağız” dedi.
Tarihi ve mimari özellikleriyle dikkat çeken Döngelli Sultan Orhan Camii, yapılacak restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulacak ve Kandıra’nın kültürel zenginliğine katkı sağlayacak.
Gündem, 22 Mayıs 2025 23:31
Yorumlar (0)
İYİ Parti’de Yüksel Ercan’ın yardımcıları belli oldu
AKP Genel Başkanlığına Bilal Erdoğan mı geçecek?
Özgür Özel, DEM'lilere sert çıkmayacak mı?
Büyükakın: Sadece iş yapacağız, laf uçar, eser kalır
Başkan Sezer muhtarları dinledi ve yardımcılarına talimat verdi
Ekmek ve simit zamları için yeni bir uygulama
Büyükşehir’in kursu ile kendi işlerinin patronu oldular
Kocaeli’de muhteşem Atatürk sergisi
İki adet metro tüneli açma makinesi Derince’ye getirildi
DEM'lilerin raporunu paçavra diyerek yırttı!
Sapanca gölü geri çekiliyor, ekosistem tehlikede
Kocaeli’de fotoğraf yarışmasına rekor başvuru
Başkan Hürriyet İzmitlileri bu pazara davet etti!
Vali Aktaş güne okul ziyareti ile başladı
Çayırovalılar bu kurslarda bağlama çalmayı öğreniyorlar
Kasaphan Steak House, KOTO üyelerine indirim yapacak!
Kartepe tramvayında tepki çeken yapboz haller
15 Temmuz’la ilgili duruşmada başka, TBMM’de başka türlü konuştu!
Körfez’de 16 yaşındaki genç kız ölü bulundu: İntihar mı, cinayet mi?
Bağımsız 3 vekil İYİ Parti'ye geçecek!
Yılbaşı İyilik Pazarı İzmitlileri bekliyor!
Her 10 kişiden 7'si yoksullaştık diyor
Büyükakın: Herkesin belediye başkanıyız
Kule Deresi yine köpürdü!
Eski AKP'li vekil hapse atılmıştı, serbest bırakıldı
Kocaelili gazeteci- yazar Mustafa Eranıl, TÜYAP Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluştu
AKP'de Öcalan oyumuzu düşürür endişesi!
Başiskele’deki dev projede 350 milyon TL tasarruf sağlandı
Başkan Hürriyet, Yahya Kaptan’daki çalışmaları yerinde inceledi
AKP Kocaeli İl Başkanı Talus, Vali Aktaş’ın kapısını çaldı
Büyükşehir, 68 yeni otobüs satın aldı
Çayırova’da Başkan Çiftçi’nin 21 derslikli yeni meslek lisesi heyecanı!
Körfez ADD, yardımseverleri kahvaltıda ağırladı
Coşkun Sabah'ı yumurtacılıktan soğuttular!
Altın fiyatı bankaları solladı!
Başkan Sezer, Gölcüklüleri gururlandırılan başarılı öğrenci Sarp Arel’i tebrik etti
KOTO 23. Meslek Komitesi’nden eğitim kurumlarına ziyaret
Minikler Hereke halısının üretim sürecini yerinde gördüler
Kocaeli’de kadın hakeme saldırı yönetim zafiyetidir
