Binlerce memura şok! Geri alınacak
Gündem, 15 Mayıs 2025 18:14Memurlara 2012’den bu yana yapılan ‘giyim yardımı’ Sayıştay’a takıldı. Sayıştay, 2021’de ödenen giyim paralarını faiziyle geri istedi Ödemeyene haciz gönderilecek. İlk piyango DSİ çalışanlarına çıktı.
Sayıştay, koruyucu giyim eşyaları da dahil olmak üzere memurlara ayni olarak ödenen ‘giyim yardımı’ paralarını ‘kamu zararı’ sayıp zimmet çıkardı. İlk karar Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde çalışan memurlara uygulandı. Sayıştay, DSİ yönetiminden 2021 yılında ödediği giyim yardımı paralarını her bir memurdan faiziyle birlikte geri almasını, ödemeyenlere haciz gönderilmesini istedi. Temyiz dahil tüm süreçleri sona ererek kesinleşen kritik kararın, memura giyim yardımı yapan tüm kamu kurumlarını kapsayacağı, uygulamadan 250 bin memurun olumsuz etkileneceği ifade edildi.
687 MEMURA 4.3 MİLYON TL
Kamudaki işçilere yıllardır yapılan eldiven, şapka, su-ısı geçirmeyen bot, mont, yelek gibi çeşitli koruyucu kıyafetler için giyim yardımı ilk kez 2012 yılında memurlara da verilmeye başladı. Memurların, Hakem Kurulu kararıyla ilk toplu sözleşmede elde ettiği giyecek yardımı hakkı ilk olarak enerji, sanayi, madencilik hizmet kolunda çalışan memurlara uygulandı. Daha sonra bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri, ardından kültür-sanat, ulaştırma ve son olarak da tarım ve ormancılık hizmet kollarıyla tüm kamuya yayıldı. Sayıştay, 2021 yılında yaptığı denetimlerde ‘kıyafet yardımı’ adı altında bir çok kurumda yapılan ödemelerle kamunun zarara uğratıldığı tespitini yaptı. Sayıştay denetçilerinin bu raporlarına itirazlar geldi. Ancak 11 kişilik Sayıştay Temyiz Kurulu 7 oyla DSİ’deki giyim yardımı ödemesinin haksız olduğu sonucuna varıp 687 memura 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkardı. Sayıştay, bu paraların her bir memurdan faiziyle birlikte alınmasına ilişkin emri DSİ’ye gönderdi. Diğer kurumlardaki incelemelerin de devam ettiği bildirildi.
Emekliye ayrılmış memur da kıskaçta
DSİ dışındaki diğer kurumlardaki memurlara ödenen giyim yardımlarıyla ilgili Sayıştay süreci devam ediyor. Sayıştay’ın diğer kurumlar için de kamu zararı ve zimmet kararları alması bekleniyor. Birçok kurumda 2022 ve 2023’te giyim yardımı ödemelerin devam ettiği, bazı kurumların 2024 ve 2025’te de giyim yardımı verdiği, dolayısıyla her bir memura her yıl için ortalama 20 bin lira civarında zimmet çıkabileceği bildirildi. Yetkililer, zimmet ve icra kararlarının emekliye ayrılmış memurlara da uygulanacağına, bunun yanı sıra vefat etmiş memurların varislerine kadar uzanabileceğine dikkat çektiler.
Gündem, 15 Mayıs 2025 18:14
Yorumlar (0)
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
