Merkez Bankası'ndan ceza gibi dolar hamlesi!
Ekonomi, 04 Mayıs 2025 09:07Siyasi gelişmelerle birlikte artan döviz talebini düşürmek için rezervlerini eriten Merkez Bankası, ihracatçı dövizlerinden zorunlu karşılıklara kadar bir dizi yeni önlem aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı 19 Mart’tan bu yana yaşanan döviz artışını frenlemek için rezervlerinden yaklaşık 57 milyar dolar döviz satmak zorunda kalan Merkez Bankası (TCMB), yine ihracatçının dövizine sarıldı.
Merkez Bankası, dövize olan talebi kısıp TL’ye geçişi teşvik etmek amacıyla makroihtiyati çerçevede önemli değişiklikler yaptı. Bankalar ve ihracatçı firmalar için yeni uygulamalar devreye girdi. Yeni kararla ihracat gelirlerinin
en az yüzde 35’inin 31 Temmuz 2025 tarihine kadar TCMB’ye satılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca ihracatçı firmaların döviz gelirlerinin TL’ye çevrilmesini desteklemek amacıyla sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da yüzde 3’e çıkarıldı.
KAVCIOĞLU UYGULAMIŞTI
Bu yöntem ‘Faiz sebep enflasyon sonuç’ denilerek faizlerin bir anda düşürülmesi sonucu dövizin fırlaması üzerine 2022 yılında dönemin Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu döneminde de uygulanmıştı. Yüzde 40 olarak başlayan satış zorunluluğu geçen yılın Haziran ayında yüzde 30’a, 3 Mart 2025’te de yüzde 25’e düşürülmüştü. Ancak 19 Mart’ta başlayan siyasi gerilim döviz, faiz ve enflasyon sürecini bozunca Merkez yeni önlemler almak zorunda kaldı. Yeni kararla ayrıca, yabancı para mevduatlarda tüm vadelerde zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırılarak döviz mevduata ek yük getirildi. TL mevduat zorunlu karşılıklarına ödenecek faiz oranı da 2 puan artırılarak TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 86’sına yükseltildi.
"Dövizi tercih eden bankaya daha çok yük getirildi"
Yurt içi yerleşiklerle yapılan ve vadesi 1 yılı geçmeyen yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlara yönelik zorunlu karşılık oranı 400 baz puan yükseltildi. TL mevduat payı yüzde 60’ın altında kalan bankalara, bu payı her ay en az 0.3 puan artırma zorunluluğu getirildi. Yabancı para mevduatlar için bankaların kenarda tutması gereken para miktarı artırıldı. Yani dövizi tercih eden bankaya daha çok yük getirildi.
‘Cevdet Akçay’ın Kavcıoğlu’dan farkı yokmuş’
İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Merkez Bankası kararlarına yönelik, “Biz bu kararları daha önce de görmüştük. Meğer Cevdet Akçay ile Şahap Kavcıoğlu arasındaki tek fark Cevdet Akçay’ın İngilizce terimlerle konuşmasıymış” yorumunu yaptı.
‘Dövize yöneliş siyasi belirsizlikten kaynaklanıyor’
İktisatçı Prof. Dr. Hayi Kozanoğlu, “Tren kaçtı!” yorumunda bulunarak, “Yabancı paralara yöneliş TL - döviz arasındaki küçük cazibe farklarından değil, siyasi belirsizlikten kaynaklanıyor. O nedenle böyle teknik önlemler sonuç vermez. Siyasi tutuklular serbest kalmadan,seçime gidilmeden piyasalar durulmaz” dedi.
Hukuksuzluğun bedelini ödetiyorlar
Prof. Dr. Ümit Özlale ise “Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek. Maliyet: Özellikle ihracatçılar ve dövizle çalışan şirketler için yeni yükler ve maliyetler geliyor. Yani yapılan hukuksuzluğun bedelinin bir kısmı da bu kesime ödetiliyor” diye konuştu.
Ekonomi, 04 Mayıs 2025 09:07
Yorumlar (0)
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
