TBMM’de utanç bekleyişi!
Siyaset, 01 Mayıs 2025 08:541977 yılının 1 Mayıs’ında Taksim Meydanı’nda yaşanan ve Türkiye’nin yakın tarihinde kara bir leke olarak duran katliamın üzerinden 48 yıl geçti. 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği, 130’dan fazlasının yaralandığı bu organize saldırı hâlâ aydınlatılamadı. CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko’nun öncülüğünde ve 23 CHP milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi ise bir yıldır Meclis raflarında bekletiliyor.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Kanko, şunları söyledi:
“34 canın hesabı 48 yıldır sorulmadı. Şimdi de Meclis’te önergemiz bekletilerek bu katliamın üzeri bir kez daha örtülmek isteniyor. Bu, açıkça adalete, demokrasiye ve bu ülkenin emekçilerine ihanettir.”
Taksim Meydanı’nda 500 binden fazla emekçinin üzerine kurşun sıkıldı. Silah sesleri, panzerler, kitlenin üzerine sürülen kamyonlar, sıkışan insanlar, ezilen bedenler... 1977'de yaşanan bu vahşet organize bir saldırıdır ve bugün hâlâ kimse hesap vermemiştir!”
Olayın aydınlatılması sadece geçmişe borç değil, geleceğe karşı da bir görevdir. Bu önerge Meclis’in değil, 85 milyon yurttaşın onur meselesidir. Biz bu önergeyle sadece geçmişi değil, geleceği de koruyoruz. Adaletin tesisi için, karanlık odaklarla hesaplaşmak için, Meclis’in tarihi sorumluluğunu yerine getirmesi gerekir. Bu katliamın üzeri örtüldükçe, Türkiye demokratikleşemez.”
.jpg)
İKTİDARIN TUTUMU: SESSİZLİK, İHMALKÂRLIK VE SİYASİ KÖRLÜK
CHP'li 23 milletvekilinin ortak çağrısına rağmen önergenin gündeme dahi alınmaması, iktidarın bu olayın üzerini örtmeye devam ettiğinin açık bir göstergesidir. Katliamın arkasındaki karanlık güçler, emniyetin ihmali ve ortadan kaybolan delillerle ilgili birçok somut iddia bulunmasına rağmen, ne bir komisyon kurulmuş ne de kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmıştır.
TBMM’NİN VİCDANİ SINAVI
Türkiye Büyük Millet Meclisi, sadece yasama organı değil, aynı zamanda halkın adalet arayışının sesi olmakla yükümlüdür. Ancak görüyoruz ki, CHP’li milletvekillerinin tüm ısrarına karşın, iktidar partisi ve ortakları bu tarihi sorumluluktan bilinçli biçimde kaçınmaktadır. 1 Mayıs 1977 katliamı, failleri gizlenmiş, tanıkları susturulmuş ve delilleri yok edilmiş bir halk davasıdır. TBMM’nin bunu görmezden gelmesi, adaletsizliğe ortak olmak demektir.
UNUTURSAK, UNUTTURURSAK TARİH BİZİ AFFETMEZ
Bu önerge, sadece geçmişle yüzleşmek için değil, benzer karanlık olayların bir daha yaşanmaması için de gereklidir. Taksim’de yaşamını yitiren 34 can için, yıllardır adalet bekleyen aileleri için, ve gelecekte hiçbir emekçinin aynı kaderi yaşamaması için Meclis bir an önce harekete geçmelidir. Adalet için, hakikat için, demokrasi için bu önerge derhal görüşülmelidir. TBMM, 85 milyon yurttaş adına üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, bu utanç verici suskunluğa son vermelidir.
Siyaset, 01 Mayıs 2025 08:54
Yorumlar (0)
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
