Erdoğan'ın çılgın projesi ders kitaplarına girdi!
Gündem, 25 Nisan 2025 21:28Erdoğan'ın 'hayali projesi' olarak tanımladığı 'Kanal İstanbul'a, 10. sınıf ders kitabında yer verildi. X'te paylaşımıyla 10. sınıf kitabındaki 'Kanal İstanbul' bölümlerine tepki gösteren CHP'li Tanal, 'Bu ders kitabı değil propaganda metnidir' dedi.
CHP’li Milletvekili Mahmut Tanal, Kanal İstanbul projesindeki gerçeği ortaya çıkardı. Daha gerçekleşmemiş projenin, 10’uncu sınıf Coğrafya kitabında yer almasına değinen Tanal, “10.sınıf coğrafya kitabında, henüz temeli bile atılmamış Kanal İstanbul, “gerçekleşmek üzere olan” bir proje gibi anlatılıyor!” dedi.
ERDOĞAN’IN 'HAYALİ PROJE'SİYDİ
2011 yılında Erdoğan’ın hayal projesi olarak tanımladığı Kanal İstanbul Projesi’ni "İklim dostu bir şehircilik örneği olacağını" öne sürmüştü. Muhalefet ise projeyi, “Cinayet ve ihanet” ve 'Çılgın proje' olarak tanımlamıştı. Pek çok uzman isimde projenin İstanbul’un ekolojik çevresine zarar vereceğini söylemişti. Ancak proje tüm hızıyla sürüyor. En son gelen tepkiler nedeniyle 2019 yılında yerel seçimlerde proje ortadan kaldırılmıştı.Projenin yaratacağı ekolojik tahribatı ortaya koyan raporların yanı sıra yargı da Kanal İstanbul Projesi’nin rezerv alan ilanı ve çevre düzeni planı kararlarını Aralık 2024’te iptal etmişti.
KANAL İSTANBUL TEKRARDAN GÜNDEME GELDİ
İktidarın bir süredir gündeme getirmediği projenin ise çalışmaların sürdüğünü geçtiğimiz günlerde Silivri'de tutuklu bulunan İBB Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, yaptığı paylaşımla duyurmuştu. Silivri'de bir ayı aşkındır tutuklu bulunan İBB Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, 'Kanal İstanbul' projesinin devreye girdiğini ve Sazlıdere'de 24 bin konutun inşaatının başladığını paylaştı.
COĞRAFYA KİTABINDA 'KANAL İSTANBUL' DETAYI
İddialar konuşulurken CHP’li Milletvekili Mahmut Tanal, bugün X hesabından yeni bir gerçeği ortaya çıkardı. Tanal, 10’uncu sınıf Coğrafya kitabındaki ‘Kanal İstanbul’ detayını paylaştı. Tanal, “10.sınıf coğrafya kitabında, henüz temeli bile atılmamış Kanal İstanbul, “gerçekleşmek üzere olan” bir proje gibi anlatılıyor!” ifadelerini kullandı.
.jpeg)
Tanal, paylaşımının tamamı şu şekilde;
“BU BİR DERS KİTABI DEĞİL, PROPAGANDA METNİDİR!
10.sınıf coğrafya kitabında, henüz temeli bile atılmamış Kanal İstanbul, “gerçekleşmek üzere olan” bir proje gibi anlatılıyor! Kitapta ne yazıyor?
•“Kanal İstanbul projesi hazırlanmıştır” ifadesiyle başlanıyor, ardından “açılacak kanalın 50 km uzunluğunda, 120 m genişliğinde ve 50 m derinliğinde olması planlanmaktadır” deniyor.
•Projenin güzergâhı haritayla birlikte verilerek, uygulanmakta olan bir devlet yatırımı gibi gösteriliyor.
•“İstanbul Boğazı tehlikeli, Kanal İstanbul güvenli” algısı yaratılıyor.
•Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne sadece geçiş hakkı bağlamında değiniliyor, jeopolitik riskler ve hukuki tartışmalar yok sayılıyor.
•Bilimsel itirazlar, halkın karşı çıkışı, çevresel yıkım, deprem riski hiç yer almıyor. Kitapta “bitmiştir” denmiyor, ancak kullanılan anlatım dili ve harita destekli görsellerle, Kanal İstanbul sanki olmuş-bitmiş ya da gerçekleşecekmiş gibi sunuluyor.
Bu açıkça: •Bilimsel tarafsızlığın çöküşüdür. •Anayasa’nın 42. maddesine aykırıdır. •Eğitim sistemi üzerinden siyasi propaganda yapılmasıdır! Kanal İstanbul yok ama algısı kitaplarda var! Devletin eğitim sistemi, yandaş projelerin tanıtım broşürü haline getirilmiştir! Çocuklarımıza gerçekleri değil, iktidarın rüyalarını ezberletmek istiyorlar! Bu ülkenin evlatlarına yalanla değil, bilimle yaklaşın!”
Gündem, 25 Nisan 2025 21:28
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
