CHP’li vekillerden Hereke’deki taş ocağı talanına sert tepki
Siyaset, 08 Nisan 2025 18:35CHP Kocaeli Milletvekilleri Nail Çiler, Prof. Dr. Mühip Kanko ve Harun Özgür Yıldızlı, Körfez ilçesi Yukarı Hereke Mahallesi’nde bulunan ve Simge-Mat Madencilik’e ait taş ocağının genişletilmesine yönelik projeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında bizzat katılarak itirazlarını en güçlü şekilde dile getirdiler.
Milletvekilleri, taş ocağının genişletilmesinin bölgedeki doğal yaşamı, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirterek, projenin iptal edilmesi gerektiğini vurguladılar.
Daha önce de benzer girişimlerde bulunan Simge-Mat Madencilik'in kapasite artırma talepleri, bölge sakinleri ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı'nda vatandaşlar, taş ocağının genişletilmesinin çevreye ve doğaya vereceği zararları dile getirerek projeye karşı çıkmışlardı.
Bölge halkı ve çevre örgütleri, taş ocağının genişletilmesinin doğal yaşam alanlarını tahrip edeceğini, hava kirliliğini artıracağını ve insan sağlığını tehdit edeceğini ifade ediyor. CHP'li milletvekillerinin de destek verdiği bu itirazların ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyor.
CHP’Lİ VEKİLLER “DOĞAYA VE İNSANA ZARAR VEREN BU TALAN ZİHNİYETİNİN KARŞISINDAYIZ!”
Simge-Mat Madencilik, mevcut kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin kapasitesini iki katına çıkarmak amacıyla yeni bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Ancak bu proje, daha şimdiden bölge halkı, çevre savunucuları ve uzmanlar tarafından büyük bir doğa ve insan sağlığı tehdidi olarak görülüyor.
Toplantıda konuşan CHP milletvekilleri, taş ocağının kapasite artışının sadece doğal yaşamı değil, aynı zamanda bölgedeki hava kalitesini, yer altı sularını, tarım alanlarını ve insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğini vurgulayarak;
“Bizler üniversitelerde bilimle, çevre mühendisliğiyle, halk sağlığıyla uğraşan uzmanların uyarılarını dikkate almak zorundayız. Burada yapılmak istenen, doğanın ve halkın göz göre göre yok sayılmasıdır. Buna asla sessiz kalmayacağız.” ifadelerini kullandı.
BÖLGE HALKI YILLARDIR MÜCADELE EDİYOR: “NEFES ALAMAZ HALE GELDİK!”
Geçmişte de benzer girişimlerde bulunan Simge-Mat Madencilik’in projeleri, halkın ve çevre örgütlerinin yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Özellikle geçtiğimiz yıl yapılan Halkın Katılımı Toplantısı’nda vatandaşlar, taş ocağının genişlemesiyle birlikte toz, gürültü, yer altı suları üzerindeki tehditler ve ormanlık alanların yok edilmesi gibi sorunlara dikkat çekerek, projeye topyekûn karşı çıkmışlardı.
CHP’Lİ VEKİLLERDEN BAKANLIĞA NET ÇAĞRI: “BU PROJE DURDURULMAZSA, HALK SAĞLIĞI VE EKOLOJİK DENGE YOK OLACAK!”
CHP’li vekiller, toplantıda projenin iptal edilmesini talep ederken, Bakanlığa da açık bir çağrıda bulundu: “Rant uğruna doğayı ve halkı feda etmeyin! Bu proje onaylanırsa, sadece bir mahallenin değil, Körfez’in, Kocaeli’nin ve Marmara’nın geleceği tehlikeye atılmış olacak!” ifadelerini kullandılar.
Siyaset, 08 Nisan 2025 18:35
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
