Suyun kıymetini idrak etmeliyiz!
Gündem, 21 Mart 2025 20:16İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 22 mart dünya su günü nedeniyle açıklama yaptı ve uyarılarda bulundu.
İşte o açıklamanın içeriği:
Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında ilan edilen ve her yıl 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü, suyun önemini vurgulamak ve su kaynaklarının korunmasını teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir. 2025 yılının teması olarak belirlenen “Buzulların Korunması” konusu, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerini bir kez daha gündeme taşımaktadır.
Buzullar, gezegenimizin tatlı su kaynaklarının büyük bir bölümünü barındıran ve iklim dengesi açısından hayati öneme sahip doğal oluşumlardır. Ancak, küresel ısınma ve insan faaliyetleri nedeniyle hızla erimekte, bu da deniz seviyelerinin yükselmesine, ekosistemlerin bozulmasına ve su kaynaklarının azalmasına yol açmaktadır. Buzulların korunması, yalnızca doğayı değil, aynı zamanda milyonlarca insanın yaşamını da güvence altına almak anlamına gelir. Sera gazı emisyonlarını azaltmak, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek ve sürdürülebilir çevre politikaları benimsemek, buzulların erimesini yavaşlatmak için atılması gereken en önemli adımlardır.
Artan nüfus, kentleşme, sanayileşme ve iklim değişikliği gibi faktörler, tatlı su kaynakları üzerinde geri dönüşü olmayan baskılar oluşturmaktadır. Bu nedenle, yaşamın temel taşı, ekosistemlerin dengesini koruyan en kritik unsurlardan biri olan suyun sürdürülebilir kullanımı ve etkin yönetimi, küresel düzeyde bir zorunluluk haline gelmiştir.
Günümüzde yağış düzensizlikleri, sıcaklık artışı, su kirliliği, kuraklık ve su kıtlığı gibi olumsuzluklar, su kaynaklarımızın sürekliliğini tehdit etmektedir. Su yönetimi konusunda bilimsel ve teknolojik temellere dayalı yaklaşımlar geliştirilmesi, bu sorunlarla mücadelede en etkili yollardan biridir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü olarak, bu bilinçle hareket etmekte ve su kaynaklarının verimli kullanımına yönelik çalışmalarımızı bilimsel veriler ışığında sürdürmekteyiz.
Suyun korunması konusunda yalnızca altyapı yatırımlarımızla değil, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıyla da önemli adımlar atıyoruz. Anaokulundan üniversitelere kadar eğitim kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, işletmelere ve meslek örgütlerine yönelik bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz interaktif eğitimlerle öğrencilere, öğretmenlere ve ailelere suyun önemi, israfın zararları ve sürdürülebilir su kullanımı konularında farkındalık kazandırıyoruz. Böylece su verimliliği kültürünün toplumda yaygınlaşmasını sağlayarak geleceğe daha sağlıklı su kaynakları bırakılmasına katkıda bulunuyoruz.
İSU Genel Müdürlüğü olarak, 2024 yılında 198,5 milyon metreküp içme suyunu halkımıza ulaştırırken su kayıp ve kaçak oranlarını en aza indirmek amacıyla altyapı iyileştirme projeleri gerçekleştirdik. Suyun sadece tüketim amaçlı kullanılmasının ötesinde, döngüsel bir ekonomi modeliyle ele alınması gerekliliğinin farkındalığıyla, 2015 yılından bu yana toplam 129,8 milyon metreküp geri kazanım suyu elde ederek sanayi tesisleri ve yeşil alan sulamalarında etkin bir şekilde kullandık. Böylelikle, Yuvacık Barajı’nın 2,5 katı kadar su tasarrufu sağlayarak içme suyu kaynakları üzerindeki baskıyı önemli oranda azalttık. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarımız HES (Hidroelektrik Enerji Santrali) ve GES (Güneş Enerji Santrali) ile 13.396.607 kWh enerji üreterek, 67 bin hanenin bir aylık enerji ihtiyacına eş değer bir katkı sağladık. Böylece hem doğayı koruduk hem de ülkemize katma değer sunduk.
Bu bilinçle, Dünya Su Günü vesilesiyle bir kez daha suyun kıymetini idrak etmeli, bireysel ve kurumsal düzeyde bilinçli su kullanımını benimsemeli ve en verimli su yönetim stratejilerini hayata geçirmeliyiz. 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutluyor, su kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilirliğine dair kararlılığımızı bir kez daha yineliyorum.
Gündem, 21 Mart 2025 20:16
Yorumlar (0)
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
Kocaeli’de perdeler Shakespeare’in ölümsüz komedisi ile açılıyor
