Kocaeli vekili üç bakana İmamoğlu’nu sordu!
Siyaset, 19 Mart 2025 06:14DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve gözaltına alınma sürecini bakanlara sordu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi veren Gergerlioğlu, Ekrem İmamoğlu’nun diplomasına el konulmasına ve gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve 100’den fazla kişinin gözaltına alınması, kamuoyunda ciddi tepkilere yol açmış ve bu süreçlerin hukuki meşruiyeti konusunda geniş çaplı tartışmalar ortaya çıkmıştır. Gözaltılar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleştirilmiş olup, İmamoğlu “suç örgütü lideri şüpheli” olarak nitelendirilmiştir. Aynı zamanda, kamuoyunda "Kent Uzlaşısı" ve "CHP'de Para Sayma Görüntüleri" gibi başlıklarla anılan iddialar kapsamında İBB yetkilileri, belediye başkanları ve gazetecilerin gözaltına alınması, sürecin hukuki olup olmadığı konusunda endişeleri artırmıştır.
Bu bağlamda;
1. Ekrem İmamoğlu ve diğer kişiler hakkında verilen gözaltı kararlarının dayanağı olan deliller nelerdir? Bu delillerin kamuoyuyla paylaşılması yönünde bir plan var mıdır?
2. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmaların siyasi bir müdahale olup olmadığı konusunda Bakanlığınız herhangi bir inceleme yapmış mıdır? Soruşturma sürecinde siyasi baskı olup olmadığına dair bir inceleme başlatılacak mıdır?
3. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gözaltı işleminin "büyük bir zorbalık" olduğunu ve "hukuk dışı baskılarla gerçekleştirildiğini" belirtmiştir. Bu süreçte hukuki prosedürlerin eksiksiz uygulandığına dair Bakanlığınızın bir incelemesi olacak mıdır?
4. Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, İmamoğlu ve diğer şüphelilerin “suç örgütü yöneticisi” olarak değerlendirildiği belirtilmiştir. Şüphelilerin henüz mahkeme kararı olmadan bu şekilde suçlanması, masumiyet karinesi ilkesine aykırı değil midir? Bu konuda Bakanlığınızın görüşü nedir?
5. İstanbul Valiliği’nin 4 gün süreyle gösteri, toplantı ve basın açıklamalarını yasaklaması ve bazı metro hatlarını kapatması, temel hak ve özgürlükleri ihlal etme riski taşımakta mıdır? Bu kararın hukuki dayanağı nedir? Bakanlığınız, valiliğin bu kararına yönelik bir denetim yapacak mıdır?
6. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve çeşitli siyasi liderler, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını "bir darbe girişimi" olarak nitelendirmiştir. Bu iddialara yönelik Bakanlığınızın açıklaması nedir?
7. İstanbul’da devam eden soruşturmalar kapsamında diğer büyükşehir belediyelerine yönelik benzer operasyonlar planlanmakta olduğu iddiaları doğru mudur?
8. Gözaltılar sonrasında Türkiye’nin finans piyasalarında büyük bir dalgalanma yaşanmış, borsa yüzde 7 değer kaybederek devre kesici sistemine girmiştir. Bu tür süreçlerin hukuki güvenliği zedeleyerek ekonomik istikrarsızlığa yol açtığı yönündeki görüşlere katılıyor musunuz? Bakanlığınızın bu konudaki değerlendirmesi nedir?
9. Gazeteci İsmail Saymaz’ın Gezi Parkı soruşturması kapsamında gözaltına alınması, basın özgürlüğü açısından ciddi endişelere yol açmıştır. Bakanlığınız, gazetecilerin hukuki süreçlerde adil ve tarafsız bir şekilde yargılanmasını sağlamak adına bir denetleme yapacak mıdır?
10.İstanbul’da yaşanan bu hukuki süreçler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler çerçevesinde ifade ve siyasi katılım özgürlüğüne aykırı değil midir? Bu bağlamda Bakanlığınızın bir inceleme yapması planlanmakta mıdır?
Gergerlioğlu’nun Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e verdiği soru önergesi;
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Türkiye’nin finans piyasalarında ve döviz kurlarında ciddi dalgalanmalar yaşanmıştır. Özellikle Borsa İstanbul'da yüzde 7’lik sert düşüş nedeniyle devre kesici mekanizması devreye girmiş, Türkiye’nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi 60 baz puan artarak yüzde 28,78 seviyesine ulaşmış, ülkenin risk primi (CDS) 257 baz puana yükselmiştir. Ayrıca döviz kurlarında tarihi rekorlar kırılmış, Euro/TL kuru 45 TL’yi aşarken, Dolar/TL kuru 41 TL seviyelerine yükselmiştir. Gram altın da 3.965 TL ile rekor seviyeye ulaşmıştır.
Bu bağlamda;
1. Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından finans piyasalarında yaşanan dalgalanmaların ekonomiye etkilerini değerlendirmek adına Bakanlığınız bir analiz yapmış mıdır? Bu dalgalanmaların ülke ekonomisine maliyeti hesaplanmış mıdır?
2. Borsa İstanbul’un sert düşüş yaşaması ve devre kesicinin devreye girmesi nedeniyle yatırımcıların kayıpları konusunda Bakanlığınız herhangi bir önlem almayı planlamakta mıdır? Bu tür ekonomik şokların tekrar yaşanmaması için ne tür politikalar uygulanacaktır?
3. Türkiye’nin risk priminin (CDS) yükselmesi, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninde bir azalma yaşandığını göstermektedir. Bakanlığınız, yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek için hangi adımları atmayı planlamaktadır?
4. Son gelişmelerin ardından döviz kurlarında yaşanan tarihi rekorlar (Dolar/TL’nin 41 TL’yi, Euro/TL’nin 45 TL’yi aşması) ve altın fiyatlarının yükselmesi, vatandaşların alım gücünü doğrudan etkilemektedir. Bakanlığınız bu yükselişi kontrol altına almak için ne gibi adımlar atmayı düşünmektedir?
5. Türkiye’de döviz kurlarındaki oynaklık ve TL’nin değer kaybı, ithalat maliyetlerini artırarak enflasyonu tetikleyebilir. Bakanlığınız, enflasyonun daha da yükselmesini önlemek için hangi politikaları hayata geçirecektir?
6. Uluslararası piyasaların ve yabancı yatırımcıların, İBB Başkanı'nın gözaltına alınmasını siyasi istikrarsızlık olarak algılaması ve bu nedenle Türkiye’den sermaye çıkışı yaşanması konusunda Bakanlığınızın değerlendirmesi nedir? Bu sermaye çıkışının önüne geçmek için alınacak önlemler var mıdır?
7. Bakanlığınız, son döviz ve borsa hareketlerini göz önüne alarak Türkiye'nin ekonomik istikrarını sağlamak için acil bir eylem planı hazırlamış mıdır? Bu plan kapsamında hangi önlemler alınacaktır?
8. Türkiye’nin ekonomik göstergelerindeki bu dalgalanmanın, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin kredi notunu olumsuz etkileme ihtimali var mıdır? Bakanlığınız, kredi notunun düşmesini önlemek adına hangi adımları atacaktır?
Gergerlioğlu’nun Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e verdiği soru önergesi;
İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etmesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırmış ve bu kararın hukuki meşruiyeti konusunda ciddi tartışmalar doğmuştur. Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun bu kararı alırken yetki aşımı yaptığını ve kararın “yok hükmünde” olduğunu belirtmiştir.
Bu bağlamda;
1. İstanbul Üniversitesi, Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etme yetkisini hangi yasal dayanağa göre kullanmıştır? Mevcut mevzuatta bir üniversitenin, mezuniyet süreci tamamlanmış ve üzerinden 31 yıl geçmiş bir diplomanın iptali konusunda açık bir yetkisi bulunmakta mıdır?
2. İstanbul Üniversitesi’nin bu kararı, yetki ve usulde paralellik ilkesi gereğince, yalnızca İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu tarafından alınabilirken, üniversitenin üst yönetiminin bu kararı alması hukuken geçerli midir? Bu konuda Bakanlığınızın değerlendirmesi nedir?
3. İstanbul Üniversitesi’nin, İmamoğlu’nun yatay geçiş sürecini ve mezuniyetini 31 yıl sonra yeniden inceleme gerekçesi nedir? Bu incelemenin başlatılması talimatı Bakanlığınız tarafından mı verilmiştir?
4. İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesine gerekçe olarak “yokluk” ve “açık hata” ifadelerini kullanmıştır. Bu kavramlar hangi somut delillere dayandırılmıştır?
5. Üniversitelerin diplomaları iptal etme süreci, hangi yasal düzenlemelere dayanmaktadır? Bu sürecin keyfi veya siyasi nedenlerle kullanıldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?
6. Bu kararın alınmasında İstanbul Üniversitesi’ne herhangi bir siyasi veya idari baskı yapıldığına dair Bakanlığınıza ulaşan herhangi bir bilgi veya şikâyet var mıdır?
7. Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali, kamu görevine devam etme ve seçimlerde aday olma hakkını etkileyebilir mi? Bu kararın, kamu yönetimi ilkeleri açısından doğuracağı sonuçlar değerlendirilmiş midir?
8. Bu ve benzeri kararların, üniversitelerin idari özerkliğine ve akademik bağımsızlığına zarar verme riski taşımakta olduğu yönünde kamuoyunda ciddi endişeler bulunmaktadır. Bakanlığınız, bu konuyla ilgili bir açıklaması olacak mıdır?
Siyaset, 19 Mart 2025 06:14
Yorumlar (0)
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Musa Ordu’yu andı
İzmit’te şehit yakınları ve gaziler için yeni merkez
Diyanet öğrenci yurtlarına da girdi
Gizli tanık beyanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar
Yürekleri ısıtan görüntüler
UlaşımPark, Berlin’deki fuarda uluslararası vitrine çıkıyor
Öcalan'ı, Bahçeli mi evlendirecek?
İki ilçede eğitim ve tahliye tatbikatı
Hacı Hasan Mahallesi’nde kadın kadına buluşma!
Kaldırım taşları ve parke kaplamalar yenileniyor
Gölcüklü genç kaza kurbanı oldu
Kayyum esprisi yaptı, savcı ifadeye çağırdı!
Körfez’den çıkarıldı, deniz canlılarına yuva oldu
Aile hekimlerinin yeni yazılımla ilgili tereddütleri var
Erbakan’ın halay performansı!
