Başkan Bulut: Hızımızın kesildiği bir dönemden geçiyoruz
İş Dünyası, 18 Mart 2025 04:43Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Şubat ayı ihracat verilerini değerlendirdi. “Hızımızın kesildiği bir dönemden geçiyoruz. Şubat ayında ihracatımız 20,8 milyar dolarda kaldı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 eksideyiz. Mal ihracatı yapan 26 sektörümüzden 17'si geçen ay eksi yazdı” diyen Başkan Bulut, ihracatçılar için ek finansman desteklerinin de önemine vurgu yaptı.
EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER
Başkan Bulut değerlendirmesinde, “Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %1,5 oranında azalışla 20 milyar 776 milyon dolar, ithalat %3,8 oranında artışla 28 milyar 930 milyon dolar oldu. Şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 688 milyon dolar), ABD (1 milyar 195 milyon dolar) ve İngiltere (1 milyar 175 milyon dolar) oldu. Şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (8 milyar 915 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (3 milyar 749 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (3 milyar 62 milyon dolar) oldu.
FAALİYET İLLERİNE GÖRE İHRACAT
Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta; İstanbul % 0,3 azalışla 4 milyar 340 milyon dolarla birinci sırada, Kocaeli %5,5 artışla 2 milyar 667 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. Kocaeli'yi İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip etmektedir. Kocaeli ili en fazla ihracatı 87 Motorlu kara taşıtları faslı (1 milyar 43 milyon 739 bin dolar) ile yapmış olup, bu faslı sırasıyla ve 27 Mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı (269 milyon 707 bin dolar) ve 85 Elektrikli makina ve cihazlar ve aksamları faslı (187 milyon 241 bin dolar) takip etmektedir. Kocaeli ili en fazla ihracatı Almanya (248 milyon 911 bin dolar) ile yapmış olup, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere (243 milyon 348 bin dolar) ve İtalya (183 milyon 747 bin dolar) takip etmektedir.
ÜRETİM VE İHRACAT VURGUSU
Küresel ekonomiyi derinden etkileyen çatışma ortamları, ihracatımız üzerinde de ciddi baskılar oluşturuyor. Barış ve istikrar ortamının sağlanması, ihracatçılarımızın yeni pazarlar keşfetmesi ve mevcut pazarlarda güçlenmesi açısından hayati önem taşıyor. Ülke olarak kalıcı ve sağlıklı büyümeyi ancak üretim ve ihracatla gerçekleştirebiliriz. Ancak hem üretimde hem de ihracatta hızımızın kesildiği bir dönemden geçtiğimizi hepimiz biliyoruz. Tabloyu ihracat verilerimizde de net bir şekilde görüyoruz.
‘İHRACATIMIZI YÜZDE 7 BÜYÜTMEMİZ GEREKİYOR’
2025 yılına 280 milyar dolarlık ihracat hedefi ile başlamıştık. Hedefe ulaşmak için ihracatımızı yüzde 7 büyütmemiz gerekiyor. İlk iki ayda bu hedefin gerisinde kaldık. Şubat ayında ihracatımız 20,8 milyar dolarda kaldı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 eksideyiz. Mal ihracatı yapan 26 sektörümüzden 17'si geçen ay eksi yazdı. Avrupa pazarında talebin zayıf seyretmesi ve daha da önemlisi rekabetçiliğimizdeki zayıflama, ihracat artış hızımızı olumsuz etkiliyor. İGE A.Ş., Eximbank ve Türk Ticaret Bankası gibi kuruluşlarımızın ihracatçılara sunacağı finansal imkanların özellikle KOBİ’ler için büyük avantaj sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
İş Dünyası, 18 Mart 2025 04:43
Yorumlar (0)
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
