Halep'in kültürel mirası GTÜ'de sergilenecek!
Gündem, 10 Mart 2025 03:22Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Suriye'deki iç savaşta büyük zarar gören Halep'in kültürel mirasına dikkat çekmek amacıyla önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Suriye iç savaşı nedeniyle Halep'in kültürel mirası büyük zarar görmüş ve çok sayıda yapı tahrip olmuştur. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Halep'teki tahribatın en kısa sürede giderilebilmesi için uluslararası iş birliği ve akademik desteğe ihtiyaç vardır. Bu amaçla 13 Mart 2025 Perşembe günü saat 11.00'da GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon'da Dr. Mahmud Zeyn El Abidin'in "HALEP: Dün, Bugün & Yarın" sergisinin açılış etkinliği düzenlenecektir. Etkinlik tüm ilgililerin katılımına açıktır.
ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi), 2025 yılı için 18 Nisan Anıtlar ve Sitler Günü temasını "Afet ve Çatışmalara Dirençli Miras" olarak seçmiştir. Bu etkinlik bahsi geçen tema bağlamında GTÜ Mimarlık Bölümü Sergi Etkinlik Yayın Komisyonu, Kültürel Mirası Koruma Uygulama Ve Araştırma Merkezi ve ICOMOS Türkiye Milli Komitesi iş birliğiyle düzenlenmektedir.
Sergi Hakkında:
Sergi, Halep'in tarihi ve kültürel mirasını gözler önüne seriyor.
Sergide, savaşta zarar gören yapıların fotoğrafları ve mimari çizimleri yer alıyor.
Sergi, Halep'in yeniden inşası için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekiyor.
Dr. Mahmud Zeyn El Abidin Hakkında:
1994 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu.
2010 yılında Halep Üniversitesi’nde Mimarlık Tarihi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı.
2019 yılında da Fatih Sultan Mehmet Vâkıf Üniversitesinde doktora eğitimini tamamladı.
2013 yılından beri Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Doktor Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır.
2010-2012 yılları arasında TİKA’nın (T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Suriye’de danışmanlık görevini üstlenmiştir.
2009 yılından itibaren ÇEKÜL Vakfı’nın Suriye temsilcisi olarak görev yapmaktadır.
ICOMOS Paris Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi üyesidir.
2007 yılında İslami Başkentler ve Kentler Organizasyonu (OICC) tarafından “Osmanlı Camiiler Mimarisi” adlı kitabına yazarlık Ödülü kazandı.
2016 yılında da yine İslami Başkentler ve Kentler Organizasyonu Ödülü (OI'CC), “Şam’daki Osmanlı Eserleri” adlı kitabına yazarlık ödülü Fas’ta almıştır.
2021 yılında İtalya’da “Halep: Dün, Bugün ve Yarın” adlı projesine "Fondazione Santagata” ödülü almaya hak kazandı.
2024 yılında da aynı organizasyondan (OICC), Mimari dalında "Halep kenti ve Geleneksel Evleri" adlı bilimsel makaleye ödülü kazandı.
11 adet kitabı bulunan Mahmud ZEYN EL ABİDİN, 1996-2025 arasında Osmanlı Mimarisine ilişkin 20 fotoğraf sergisi düzenlemiş, Türkçe - Arapça ve İngilizce olarak basılan çeşitli ortak yayınlara katkıda bulunmuştur.
Son kitabı "Halep Kenti ve Geleneksel Evleri" adlı kitabı 2019 yılında TİKA tarafından önce Türkçe olarak daha sonra hem Arapça hem de İngilizce olarak basıldı.
Birçok uluslararası projeler yürütmüştür, onlardan "Suudi Arabistan’da Ayakta Kalan Osmanlı Eserleri" Projesi 2010 yılında tamamlanmıştır. Suudi Arabistan’da yer alan 100 Osmanlı eseri belgelemiştir. Proje, T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenmiş ve 2010 yılında Türkçe ve Arapça olarak kitap halinde basılmıştır.
"Halep, Dün Bugün & Yarın" adlı projeyi yürütmektedir. Proje kapsamında Halep’te yer alan 50 tarihi eserin mimari çizimleri, fotoğrafları ve hasar tespiti yapılmıştır.
Tarih: 13 Mart 2025 Perşembe
Saat: 11.00
Yer: GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon
.jpg)
Gündem, 10 Mart 2025 03:22
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
