BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Köylüden 5 bin kişiye yöresel yemek

7ncisi İzmir Çeşme’de yapılan ve büyük ses getiren Geleneksel Karacaova Mübadilleri buluşmalarının 8.ncisi İlimizin Karamaürsel ilçesine bağlı Yalakdere Mahallesinde yapılacak.. 

30 Eylul 2022 20:55
Köylüden 5 bin kişiye yöresel yemek

Her yıl yapılan ve pandemi sebebi ile geçtiğimiz yıllarda yapılamayan Geleneksel Karacaova Mübadilleri buluşmaları bu yıl 1 Ekim Cumartesi günü (yarın) Karamürsel’e bağlı Yalakdere’de start alacak. Makedonya’nın ünlü halk sanatçısı Ellana Hristova ve Rumeli’nin güzel sesi Cüneyt Şentürk’ün katılacağı program gün boyunca sürecek. 

Yalakdere Mahalle Muhtarı Samet Ertanal Başkanlığında Hasan Çeviker ve Ertan Bozkurt tüm hazırlıkları tamamladılar. Geleneksel buluşma Yalakdere köyünde kahvaltı ile başlayıp, öğlen; yöresel yemekler Hruritepsita (Pilavlı köy tavuğu),Tikvinik (kabaklı yufkalı yemek, Boşnak böreği, turmunik ( yufkalı et yemeği) irmik tatlısı ve ev baklavası konuklara ikram edilecek. 

Yalakdere Mahalle Muhtarı Samet Ertanal 250 haneden oluşan köyde her evin 3 tepsi yemek yapacağını ve gelen misafirlere ikram edileceğini belirterek “Kocaeli ilinde tek Pomak köyü olan Yalakdere’de örf, adet ve geleneklerimizi yaşatmak için uğraş veriyoruz. dedi.  

Hiç bir protokol ve siyasetçiyi davet etmediklerini hatırlatan Köy Muhtarı Ertanal “ Kimsenin reklamını yapmayacağız. Kimsenin de reklam yapmasına izin vermeyeceğiz. İsteyen protokol veya siyasetçi sıradan bir halk olarak gelebilir. Bu buluşma gün boyu çeşitli etkinliklerle sürecek. Amacımız köyümüzü ve geleneklerimizi yaşatmak, gelecek kuşaklara taşımaktır.” Dedi. Çocuklara gün boyunca özel etkinlikler düzenleneceği gibi yöresel Ürünler standı ile günün anlamına yönelik hediyelik eşya standı kurulacak. Yalakdere Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Mustafa Kırdar başta olmak üzere ilimizdeki birçok Rumeli ve balkan derneğin destek verdiği buluşma şenliği programı şöyle:

08.00-10.00 Karşılama ve kahvaltısı
10.00-12.00 köy gezisi serbest zaman
12.30-13.30 Yöresel öğle yemekleri
13.30-13.45 Açılış konuşması
13.45- Söyleşi (Süleyman Mazlum- Volkan Şenel)
14.15- 15.15 Cüneyt Şentürk konseri
15.15-15.45 Map Hoytag folklor gösterisi
15.45-18.00 Elena Hristova Konseri

Yalakdere halkının çoğunluğu başta Nivor, Novoselçi köyleri olmak üzere daha farklı farklı Karacaova köylerinden gelmiş olup ve az sayıda Boşnaklardan oluşan bir köydür. En belirgin özellikleri olan anadil ise halen Yalakdere'de yaşatılmaktadır. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.