BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Başkan Ahmet Kavaz’dan Lozan mesajı

ADD İzmit Şubesi Başkanı Ahmet Kavaz, Lozan Barış Antlaşması’nın 99. Yıldönümü’nü kutladı. 

23 Temmuz 2022 08:19
Başkan Ahmet Kavaz’dan Lozan mesajı

İşte o açıklamanın içeriği:

Ezilen uluslara ilham kaynağı olan ve destansı zaferlerle sonuçlanan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın son halkası olan Lozan Barış Antlaşmasının 99. yıl dönümü Büyük Türk Ulusuna Kutlu Olsun.

24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan, Cephelerde kazanılan Askeri zaferler üzerine inşa edilen diplomatik, siyasi ve hukuki zaferler bütünlüğünün diğer adıdır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgelerinden biri olan Lozan, Ulusumuzun, Dünya Milletler topluluğunun eşit haklara sahip şerefli bir üyesi olarak yerini almasını ve yeni bir devlet olarak tanınmasını sağlamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Lozan’ın bizler için önemini şu sözlerle anlatır;

“Bu antlaşma, Türk ulusuna karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr antlaşmasıyla tamamlandığı sanılmış, büyük bir suikastın çöküşünü anlatan bir belgedir. Osmanlı dönemi tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasal zafer eseridir. İsmet İnönü ise Lozan için şöyle demektedir.

“Lozan, temel fikir olarak ulusal devletin kurulmasını, bağımsızlığı, uluslararası hak ve hukuk eşitliği kavramlarını amaç olarak benimsemiş bir konferanstır”.
 
“Üstünde Güneşin batmadığı İmparatorluk” denilen İngiliz İmparatorluğu ve ittifakları, Mondros ve Sevr dayatmalarıyla Anadolu’yu işgal ederek Türkleri Anadolu’dan ve tarih sahnesinden söküp atmayı planlamışlardı.

Ancak, Lozan’da duvara çarpmışlardır. Sevr’i dayatanlar, bu kez Lozan Barış Antlaşmasına imza atarak batmayan güneşlerinin batışını hızlandırmışlardır. Samsun’dan Lozan’a uzanan uzun ve zorlu yolun sonunda, Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmiş ve Atatürk Devrimleri ile taçlandırılmıştır.

Bugün bizlere düşen görev Lozan’a, Cumhuriyete ve Atatürk devrimlerine karşı içeriden ve dışarıdan gelebilecek tüm tehlikelere karşı koymayı varlık nedenimiz olarak kabul etmek ve sonsuza kadar yaşatmaktır.

Bu inanç ve bilinçle, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan'a imza atan Garp Cephesi Komutanı ve ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan yapan tüm kahramanlarımıza sonsuz saygı ve minnetlerimizi sunarız.

Ayrıca, "Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz."  Kararı ile Millî Mücadeleye ışık tutan, bu ve benzeri çok önemli kararların alındığı 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresinin 103. Yıl dönümü dolayısıyla, Atatürk başta olmak üzere, vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna hayatlarını feda eden kahramanlarımızı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.