BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Muharrem Cam: Asgari ücret 15 bin TL olmalı

BTP Kocaeli İl Başkanı Muharrem Can açıklanan yeni asgari ücretle ilgili değerlendirmede bulundu. Asgari ücret 15 bin TL olmalı dedi. 

02 Temmuz 2022 08:04
Muharrem Cam: Asgari ücret 15 bin TL olmalı

BTP Kocaeli İl Başkanı Muharrem Can’ın yazılı açıklamasının içeriği şöyle: 

İşyerinde öğle yemeğinde çıkan portakalını, tatlısını, poşetteki ekmeğini evdeki çocuklarına götüren babanın yaşadığını anlamayan onu hissetmeyen nasıl asgari ücreti belirleyebilir. Ülkemizde, bir asgari ücretli, ortalamada 3 kişiye bakmakla yükümlü. Yani asgari ücret dediğimiz zaman, 4 kişilik bir ailenin aylık gelirinden bahsediyoruz. Elbette ki bu aile elde edilen gelirle sadece karnını doyurmayacak, kirası var, faturaları var, ulaşımı, iletişimi var, eğitim ve sağlığı var…

Yani asgari ücret açlık sınırı seviyesinde değil, en az yoksulluk sınırı seviyesinde olması gerekiyor. Türk-İş'in yoksulluk sınırı verilerine göre bu rakam en az 20 bin 818 liradır. Mevcut ekonomik sistemde, bu rakamı ne işveren verebilir, ne de hükümet bunu sübvanse edebilir.

Bu sebeple Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, "Ekonomik sistemin değişmesi lazım, sistem olarak Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'ni uygulamamız lazım" demektedir.

MEM'de, asgari ücretin yoksulluk sınırının üstüne çıkartılması bir sosyal devlet projesidir. Bunun bir kısmını işveren verecektir ama büyük bir kısmını, devlet ürettiği yeni gelir kalemleriyle sübvanse edecektir.

Örneğin asgari ücret 15 bin liraya yükseltilirse, bunun 5 bin lirasını işveren, 10 bin lirasını devlet verecek. Bunun kaynağı için MEM, birçok yeni gelir kalemini bilimsel gerçeklerle, formülüne varıncaya kadar saymaktadır.
    
Mevcut zamlar 6 ay içinde kar gibi eriyecek, beceremediğiniz ülke yönetimini lütfen istifa ederek onurlu bir davranış gösterin ve işi ehline Hüseyin Baş ve kadrosuna teslim edin.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.