BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Makina Mühendisleri Platformu’ndan kamuda istihdam çağrısı

Makina mühendisleri, kadro sayısının azlığından yakındı ve kamuda istihdam çağrısında bulundu. 

27 Aralık 2020 23:18
Makina Mühendisleri Platformu’ndan kamuda istihdam çağrısı

Makina Mühendisleri Platformu adına aynı konuyla ilgili yapılan açıklamanın içeriği şöyle: Bizler ÖSYM'nin 6 Eylül 2020 tarihinde yapmış olduğu Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giren ve atama bekleyen Makine mühendisleriyiz. Makine Mühendisleri KPSS’de 85 ve üzeri puanlar alarak %1’lik dilime girmesine rağmen açılan kadro sayının azlığı sebebiyle açıkta kalmaktadır. 
 
TUİK raporuna göre 2019 yılında 120 bine yakın mühendis işsiz olarak görünmektedir. Toplamda 1 milyon mezunu bulunan Mühendislik bölümlerinin istihdam problemi ise gün geçtikçe büyümektedir. Mevcut durumda yüzbinlerce Mühendisin özel sektör ve kamuya olan yönelimleri sonuçsuz kalmıştır. 
 
Son 2 yılda tüm Mühendislere merkezi atamalarda ayrılan kadro sayısı toplamda sadece 2749'dur. Ayrıca kamu kurumlarında merkezi atama yerine açıktan alımların yapılması yüksek KPSS puanına sahip mühendislerin atanmasını daha da zorlaştırmakta ve mülakatlarda yaşanan bu mağduriyetler bizi geleceğimiz adına endişelendirmekte, umutsuzluğa sevk etmektedir. 
 
Mühendislere kamu alanında ayrılan kadrolar zaten azken öte yandan temel mühendislikler içerisinde Makine mühendislerine ayrılan pay da son sıralardadır. Her yıl on binin üzerinde mezun veren Makine Mühendislerine de her atama döneminde ne yazık ki 20-30 gibi çok az miktarda kadro açılmaktadır. 
 
Makine Mühendislerine verilen kadrolar da yıldan yıla büyük oranlarda azalmakta nitekim son 2 yıl içinde ortalama 20 bin yeni mezun verilmesine karşılık bizlere sadece 205 merkezi atama kadrosu açılmıştır. Yıldan yıla erimekte olan ve mevcut kadro sayısı ile ihtiyaç duyulan yeterli istihdam sağlanamamaktadır. 
 
Bu istihdam sıkıntısından ötürü kamu alanında da özellikle Makine Mühendisliği mesleğinin itibarını zedelemekte ve ne yazık ki diplomalarımızı değersizleştirmektedir. Adalet ve liyakat ölçüsünde ve biz makine mühendislerinin de her yurttaş gibi ülkesine faydalı olmak isteyen bu güzel ülkenin birer parçası olduğumuz idraki ile yeterli istihdamın kamu alanında da sosyal devlet olmanın gereği olarak açılmasını talep etmekteyiz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.