banner430

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Ünlü hoca corona için uyardı: Şakası yok

Kocaeli Tabip Odası tarafınan düzenlenen 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri çerçevesinde günümüzün en önemli sorunu olan Corona virüsü ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.  

12 Mart 2020 07:27
Ünlü hoca corona için uyardı: Şakası yok

KYÖD’te yapılan toplantıya doktorlar ve vatandaşlar ilgi gösterdi. Toplantıda konuşan Hacettepe Tıp Fakültesi Enfeksiyon bilim dalı başkanı ve Enfeksiyon hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ana başlıklarıyla corona virüsünü anlattı. 

Dr. Aykut Çelik’in yönettiği toplantıda konuşan Ceyhan hayati önem taşıyan o önemli bilgileri şu şekilde sıraladı. Coronavirüs dış ortama dayanıksız bir virüstür. Dışarıda 4-6 saat yaşayabilir. Ağız, burun, göze dokunarak direk bulaşır. -80 dereceye kadar dayanıklıdır, yani dondurulmuş gıdalarda, dondurmada yaşayabilir. İnsandan hayvana çok nadir geçer. 

 
Böyle sadece 1 köpek vakası var. El dezenfektasyonunda Kolanya (% 80 alkol) kullanılabilir, yeterlidir ve uygundur. Öksürme ve hapşırmada tek kullanımlık mendiller kullanın. Ellerimizi ağzımıza yüzümüze götürmeden önce dezenfektasyon kullanın. Dengeli ve yeterli beslenme şart. Yok, paça çorbasıymış, yok tuzla gargara yapmak, bağışıklık sistemi ilaçları virüs üzerinde etkisi yok. Otobüs gibi toplu taşımalara dezenfektasyon konulması gerekir. 
 
Maskeler en fazla 24 saat kullanılmalı ve tek seferlik olup atılmalı. Maskenin bez kısmına asla el değmemeli. Lastiğinden tutup bağlanmalı ve çıkarılmalı. Eller muhakkak steril sabunlarla yıkanmalı. Belediyelere, işyerlerine önemli görev düşüyor. Çevre temizliğine önem verilmeli. İşyeri ve evleri günde iki kez havalandırın ve en az iki kere yerleri ve tutumaçları dezenfekte edin. 
 
Sadece İstanbul’da değil şehrinizde ve Türkiye'nin her ilinde vaka varmış gibi hareket edin. Şu an sadece Ankara’da teşhis konuluyor ama şimdi İzmir, Trabzon, Erzurum, Mersin gibi büyük şehirlere teşhis için cihazlar kuruldu. 
 
Amerika virüsü yaydı gibi komple teorileri yalandır. Devletin şu an insanları toplu tarama yapma gibi bir imkanı yok. Virüsler bakterilerden farklıdır ve boğazda koronize olmaz. O anda bağışıklık sistemi düşükse direk akçiğere gider enfeksiyon yapar ve zatüre olur. 
 
Coronavirüsü tespit için özel labaratuvarlar sistem kurmak istedi ancak kar amaçlı olduğu için buna izin verilmedi. Mevsimsel gribi tanıyoruz, Mayısta sonlanacak. Corona virüsü farklı, ne kadar yayılırsa o kadar ölüm oranı artar. İtalya gibi olursak zorlanırız. Etkin negatif odalı hastahane yok.
 
İnsanlara katkı sağlayacak techizat ekipman eksik. Virüs hava sıcaklığından dolayı ölmez. Çünkü Güney amerikada şu an yaz ve virüs yayılmaya devam ediyor. Virüsün yayılma sıcaklığı belirlenememiştir. Panik yapılmamalı ama bu virüsün şakası yok dikkat edilmeli dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.