BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Lütfü Türkkan: Asıl tehlike Çapa'da değil Beyazıt'ta

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen 5.8’lik depremin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde kolon ve duvarlarda çatlaklar ve açılmalar meydana gelmiş, öğrenciler Çapa’da depreme dayanıksız binalar için eylem düzenlemişti. İstanbul Valiliği diş hekimliği fakültesini için tahliye kararı alırken kampüslerde öğrencileri bekleyen asıl tehlikeye İYİ Partili Türkkan dikkat çekti, Çapa ve Beyazıt yerleşkesindeki binaların güvenli olmadığını belirtti. 

02 Ekim 2019 08:30
Lütfü Türkkan: Asıl tehlike Çapa'da değil Beyazıt'ta

KAMPÜSÜN ALTI MEZARLIKTI  ÜZERİDE OLABİLİR!

5,8 şiddetindeki son depremden sonra binasında hasar oluşan İstanbul Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinde üniversite yönetiminin binanın sağlam olduğuna dair açıklamaları tepkiye neden olmuş öğrenciler binaya ve derslere girmeyerek yönetimi protesto etmişti. İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve  Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan durumun görünenden daha ciddi olduğunu, büyük İstanbul depremi yaklaşırken üniversitenin Beyazıt ve Çapa yerleşkelerindeki bazı binaların 1999 depreminde hırpalandığını ve olası büyük İstanbul depreminde bu binaların ikinci bir şansı olmadığını söyledi.

Türkkan, Beyazıt ve Çapa kampüslerinin altının eski roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını, bina altlarındaki sarnıç ve mezarlardan dolayı zeminin sağlam olmadığını ve bina temellerinin yeterli olmadığını belirtti.

İYİ Partili Türkkan’ın soru önergesi tehlikenin sadece Çapa Diş Hekimliği Fakültesinde olmadığını gözler önüne serdi. Türkkan’ın önergesinde söz konusu yerleşkeler içerisindeki fakülte binaları 1999 depreminden etkilenmiş, bu kapsamda geçen süre içerisinde Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Fakültesi ek binası, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi binaları yıkılıp yeniden inşa edildiğini açıkladı. Ayrıca Türkkan tehlikenin görünenden büyük olduğunu gözler önüne serdi.  

Yerleşkeler içerisinde benzer tekniklerle 1999 yılından önceki yönetmelik ve standartlarla inşa edilmiş olan Çapa Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İktisat Fakültesi, İletişim Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Eski Esnaf Hastanesi Klinikleri, Yabancı Diller Bölümü binaları beklenen büyük depreme hazırlıksız yapılar diyen Türkkan, 1999 depreminde hırpalanmış ve hasar almış binalarda öğrencilerimizin eğitim görmesi ve vatandaşlarımızın hizmet alması büyük can güvenliği riski taşımaktadır. Yukarıda adı geçen binaların ikinci bir büyük depreme dayanmayacağı bilindiğinden binadaki öğretim görevlileri, öğrenciler ve personel açısından mevcut binaların tedirginlik yarattığını ifade etti.

Türkkan, binalarımız sağlam diyen üniversite yönetimini de eleştirerek meydana gelen 5,8 şiddetindeki depremin ardından çatlaklar oluşan fakülte binaları hakkında İstanbul Üniversitesi yönetimi tarafından hiçbir riskin bulunmadığı açıklanmıştır. Yukarıda belirtilen binalar kaç şiddetindeki depremlere dayanıklıdır? diye sordu.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BUNCA YIL PARAYI NEREYE HARCADI?
 
Türkkan önergesinde Milli Eğitim Bakanına sorduğu sorular ise 1999 yılından beri  İstanbul Üniversitesinin herhangi bir deprem ihtimaline karşı önlem almadığını ortaya çıkardı. 

İşte o sorular:
 
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak bölünmeden önce Türkiye’nin bütçesi en büyük üniversitesinin 1999 depreminden bu yana depreme dayanıksız olduğu bilinen binalarında faaliyetlerine devam etmesinin gerekçesi nedir?
 
Yukarıda belirtilen binaların özellikle taşıyıcı kolonlarında korozyon, aşınma ve derin açılmalar olduğu görüntülerle sabittir. Üniversite yönetiminin açıklaması kamuoyuna güven vermemektedir. Şikayetlerle ilgili bakanlık olarak başlatılmış herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?
 
İstanbul Üniversitesi Beyazıt ve Çapa yerleşkelerindeki fakülte binalarının aynı üniversitenin yeniden inşa edilen fakülte binaları gibi yenilenmesine yönelik bir program ve takvim belirlenmiş midir?
 
Yukarıdaki binaların yetkililerin uygulamalarına bakıldığında 2019-2020 dönemlerinde öğretime devam edeceği açıktır. 5,8’lik bir depremde hasar gören binalarda çatlakları sıvayla kapatmak dışında alınmış hangi önlemler vardır?
 
Olası bir İstanbul depreminde şehre yardım elini uzatacak kurumların başında gelen Çapa tıp Fakültesi için tasarlanmış bir acil eylem planı var mıdır? Var ise fakülte binaları olası bir afet halinde hizmet verebilecek şekilde neden yeniden inşa edilmemiştir?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.