BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Çalışırken hastalanıyor, ölüyoruz!

Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan Kocaeli’nde her geçen gün iş cinayeti kaynaklı ölümler artıyor. Kocaeli şubat ayında en çok iş cinayetinin yaşandığı il oldu. 

07 Mart 2018 08:44
Çalışırken hastalanıyor, ölüyoruz!

Bağımsız Metal İşçileri Sendikası(BAMİS) Kocaeli Temsilciliği adına aynı konuyla ilgili yapılan açıklamanın içeriği şöyle: İşçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi verilerine göre şubat ayında yaşamını yitiren 123 emekçinin 102’si ücretli (işçi ve memur), 21’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Şubat ayında yaşamını yitiren 123 emekçinin 11’i kadın işçi, 112’si erkek işçi. Şubat ayında 15-16 ve 17 yaşında olan 3 çocuk çalışırken can verdi. Şubat ayında en çok iş cinayeti inşaat, tarım, taşımacılık, metal ve ticaret / büro işkollarında gerçekleşti.

Şubat ayında iş cinayeti sonucunda gerçekleşen ölüm nedenleri trafik/servis kazası, ezilme/göçük ve yüksekten düşme. Bu ay kalp krizi / beyin kanaması kaynaklı ölümlerde de ciddi oransal bir artış var.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi Kocaeli’ndeki ücretliler içinde kalp krizi / beyin kanaması sonucu ölümlere de dikkat çekiyor. Ayrıca Kocaeli işçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi de bir süredir Kocaeli’ndeki kalp krizi sonucu ölümlerdeki artışı dile getiriyordu.

En çok iş cinayeti Kocaeli, İstanbul, Hatay, Aydın, Denizli, Mersin, Samsun, Antalya, İzmir ve Zonguldak’ta yaşandı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi Şubat ayında Kocaeli veya başka bir ilde meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti tespit edemedi.  Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” olmaktadır. Bu durumda Türkiye’de Şubat ayında 700’ün üzerinde işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceği görülmektedir.

Bağımsız Metal İşçileri Sendikası olarak bulunduğumuz bölgelerde işçilerin insanca çalışacak ve insanca geçinecek koşullara ulaşması için mücadele veriyoruz. Bu bilinçle Tüm işçi ve emekçileri sendikalı olmaya çağırıyoruz. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.