Memur-Sen Kocaeli İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Şahin Yaşlık şöyle konuştu:
19 Şubat 2026 Perşembe günü, Kocaeli ili Derince ilçesinde bulunan Derince Cumhuriyet İlkokulu’nda öğrenim görmekte olan 3. sınıf, 10 yaşındaki bir kız öğrenci, Ramazan ayının manevi iklimiyle heveslenmiş ve kendi isteğiyle başörtüsü takarak okula gitmiştir. Ancak Çocuk Kulübü dersi öğretmeni tarafından “mevzuata uygun olmadığı” iddiası ileri sürülerek öğrenci başörtüsü ile derse alınmamıştır.
İddiaya göre öğretmen, mevzuata aykırılık gerekçesiyle öğrenciyi derse kabul edemeyeceğini ifade etmiş ve başını açması yönünde baskı uygulamıştır. Öğrenci, başını açarak derse girmek zorunda kalmış; yaşadığı durumdan psikolojik olarak olumsuz etkilenmiş ve ders bitiminde yaşadıklarını üzgün bir şekilde ailesiyle paylaşmıştır.
Eğitim hakkı, hiçbir ayrım gözetilmeksizin her çocuğun en temel hakkıdır. Eğitim hakkı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42. maddesi, din ve vicdan özgürlüğü ise aynı Anayasa’nın 24. maddesi ile güvence altına alınmıştır. Bu nedenle yalnızca başörtüsü gerekçesiyle öğrencinin derse alınmaması, öğrencinin eğitim hakkının engellenmesi niteliğini taşımaktadır. Bu tür uygulamalar, çocukların psikolojik gelişimine zarar vermekte, okul ortamında güven duygusunu zedelemekte ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesini ihlal etmektedir.
Yaşanan olayın tüm yönleriyle ivedilikle incelenmesini, sorumlular hakkında gerekli idari işlemlerin başlatılmasını ve benzer mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması adına gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.
İlaç yok, mezun ve işsiz çok
KO-MEK sepeti üreticileri Gebze’deki bu festivalde buluştu
Biz bu iktidar döneminde gördüğümüz kadar dönek görmedik
Başkan Hürriyet, şehit aileleri ve gazileri iftarda ağırladı




