Bankaların karı yükseldi, vatandaşın faize ödediği para yüzde 273 arttı
Siyaset, 06 Ocak 2025 13:28CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, 2024 yılında vatandaşların bankalara ödediği faizin 850 milyar lirayı bulduğunu belirterek, AKP hükümetinin yüksek faiz politikalarının kamu bankalarının kârını artırırken vatandaşı tefeci faizine sürüklediğini söyledi.
Kanko, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı yüksek faizli mali politikaların vatandaşları borç bataklığına itip kamu bankalarını zengin ettiğini ifade etti. “AKP’nin dar gelirli vatandaşın sırtından alıp bankalara aktardığı bu ekonomik model, binlerce ailenin yıkılmasına neden olmuştur” dedi.
VATANDAŞ BANKALARA VE FAİZE ÇALIŞIYOR!
2024 yılının kamu bankaları açısından altın yıl olduğunu belirten Kanko, kamu bankalarının karını yüzde 49,5 artırarak 137,3 milyar liradan 205,2 milyar liraya çıkardığını açıkladı. Buna karşın vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarına ödediği faiz oranları ise rekor düzeyde arttı.
“Yüksek faiz oranları ve giderek artan borç yükü, vatandaşları tamamen bankalara mahkûm etti. 2024 yılı Ocak-Kasım döneminde vatandaşların bankalara ödediği toplam faiz, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 276,5 artarak 769,2 milyar liraya ulaştı. Bu tutarın yılın tamamında yaklaşık 850 milyar liraya çıktığını öngörüyoruz. Vatandaşlar bireysel kredi borçları için 463,3 milyar lira, kredi kartı borçları için ise 305,9 milyar lira faiz ödedi” diye konuştu.
Kanko, kredi kartı borçlarına ödenen faizlerin bir önceki yıla göre yüzde 273,6 oranında arttığına dikkat çekerek, bireysel kredi faizlerinde de yüzde 89 oranında artış yaşandığını ifade etti.
AKP, HALKIN DEĞİL SERMAYENİN ÇIKARLARINI KORUYOR
Kanko, hükümeti sert sözlerle eleştirerek şöyle devam etti:
“Bu hükümet, halkın refahını değil, bankaların ve büyük sermaye gruplarının çıkarlarını gözetmektedir. Vatandaş borç yükü altında ezilirken, kamu kaynaklarıyla şişirilen ekonomik büyüme masallarına kimse inanmıyor. AKP’nin dayattığı bu ekonomik model, sosyal adaletin altını oymakta, gelir dağılımını bozmakta ve ülkeyi daha büyük bir ekonomik krize sürüklemektedir.
Hükümet, derhal halkın yanında yer alan, faiz yükünü hafifleten ve gelir adaletini sağlayan bir ekonomik model geliştirmek zorundadır. Halkın sırtından alınan bu ağır yük sona erdirilmeden gerçek bir refah sağlanamaz.”
CHP olarak, adil, halktan yana bir ekonomik düzen için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Kanko, vatandaşların hak ettiği ekonomik güvence ve sosyal adaleti sağlamak için her alanda çalışacaklarını vurguladı.
Siyaset, 06 Ocak 2025 13:28
Yorumlar (0)
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
Başkan Gökçe pazarda esnaflar ve vatandaşlarla bir araya geldi
Kocaeli’de 137 halk otobüsü şoförüne ceza
İmamın yaptığına bakın!
Euro'da yükseliş devam edecek mi?
Türkkan: Milletin parasını iktidarın borazanlarına dağıtıyorlar
KOTO Başkanı Bulut, CHP İl Başkanı Arcan’ı tebrik etti
İSU, kayıp kaçak oranını azalttı!
Başkan Sezer: Sadece 3 Aralık’ta değil her gün, bir ve beraberiz
Vali Aktaş ile Başkan Büyükakın Roman derneklerini dinledi!
Kandıra Meclisi’nde 12 madde karara bağlandı
Sarıdoğan: Engelliler için farkındalık ve çözüm günü olmalı
