Yemek kartlarında maliyeti düşürme fırsatı
Gündem, 04 Ocak 2025 13:56Yan haklar dünyasının en çok tercih edilen faydalarından biri olan yemek kartları yeni yılda hem çalışana hem de işverene daha fazla avantaj sağlıyor. 31 Aralık 2024 tarihinde SGK tarafından yayınlanan 2024/17 sayılı genelge ile yemek kartları, kullanım alanları değişmeden SGK priminden %100 muaf hale geldi.
Her geçen gün çeşitlenen yan haklar dünyasında yemek kartları çalışanlar için en önemli fayda olmaya devam ediyor. Yemek kartları işverenler için de birçok avantajı beraberinde getiriyor. Hem gider yönetimi hem de gelir vergisi ve SGK primlerinde sağladığı belirli muafiyetlerle işveren için muhasebesel ve idari olarak kolaylık sağlayan yemek kartları, nakde göre artık daha da avantajlı.
YEMEK KARTLARINDA SGK LİMİTİ KALKTI
Yemek kartlarının işverene sağladığı tüm avantajların yanı sıra SGK tarafından yayınlanan son genelge ile yemek kartlarından herhangi bir limite tabi olmaksızın prim alınmayacağı sadece nakit yardımlar ve nakit gibi her yerde geçen kartlar ile yapılan yemek yardımlarında 2025 yılında 158 liraya kadar istisna uygulanabileceği açıklandı.
Söz konusu kararın işverenler ve çalışanlar lehine önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Pluxee Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Koray Bozkurt, “SGK tarafından yayınlanan son genelge ile birlikte çalışanlarına yemek kartı ile ayni yardım yapmak isteyen işverenlerin artık prim ödemeyeceği kesinleşmiş bulunuyor. Danıştay tarafından iptal edilen SGK'nın 2022 tarihli genelgesindeki ayni yemek yardımlarından prim alınmasından yeni genelgeyle vazgeçildi; aslında bu genelge ile birlikte yerleşik uygulamaya dönüş yapıldı diyebiliriz. Bu durumun kesinleşmesinin de çalışanlara yapılan yemek yardımlarının artmasında önemli bir teşvik olacağını düşünüyoruz. Örneğin 2025 yılında çalışanına günlük 300 TL tutarında yemek desteğini nakit yerine yemek kartı bakiyesi olarak veren 100 çalışanlı bir firma 264 TL gelir vergisi istisnasının yanı sıra sınırsız SGK prim istisnası ve %10 indirilebilir KDV avantajı ile yıllık 3,52 Milyon TL tutarında bir tasarruf sağlayabilir hale gelmiştir” dedi.
YEMEK KARTLARI İLE HEM İŞVERENLER HEM DE ÇALIŞANLAR DAHA FAZLA KAZANIYOR
Yemek kartlarının hem işveren hem de kamu için avantajının arttığının altını çizen Koray Bozkurt “Yemek kartları 81 ilde binlerce küçük işletmede kullanılıyor ve bu işletmelerde ciddi bir iş hacmi yaratıyor. Ayrıca, tüm ödeme süreçleri dijital olduğu için, yemek kartları kamu için şeffaf ve geriye dönük, kontrol edilebilir bir sistem sunuyor. Bu sistem sayesinde Pluxee, KDV’yi işverenden peşinen tahsil edip kullanıcının restoranda harcamasını beklemeden devlete ödüyor. Böylece hem işveren hem de kamu nezdinde nakde göre çok daha avantajlı bir seçenek oluyor” dedi.
Gündem, 04 Ocak 2025 13:56
Yorumlar (0)
Euro cinsinden asgari ücret artışında Türkiye en düşük ikinci ülke
Kartepe’de karavan parkı sinek avlıyor!
Adapazarı-Gebze treni daha fazla kişiye hizmet verebilir
Başkan Gökçe: En büyük hedefimiz üreticiyi desteklemek
Bir Şehir Hastanesi yerine 25 tane semt hastanesi yapılırdı!
KOTO ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Sağlık Komitesi’nden işbirliği mesajı
Zeray GYO’nun halka arzına 2 kat talep
İzmit’te 3 gün bu saatler arasında elektrikler kesilecek
Hısım akraba yönetimi!
Körfez’de NİMOSK Karting Yarışı ilgi ve heyecanla takip edildi
Anahtar Partisi Karamürsel İlçe Yürütme Kurulu toplandı
Belediye Başkanı Gülşah Durbay amansız hastalığa yenildi
Belediyeyi eleştiren gazetecilere ağır hakaretler etti
Karşılıksız çeklerde rekor artış
Kışın araç sahiplerinin bu ihmali binlerce liralık masraf çıkarıyor!
Köfteci Yusuf'ta dönerin içinden çivi çıktı!
Kartepe’nin sahibi yok!
Gölcük’te Bilgin Caddesi yenilendi
Ebru Teğmen ünlü iş insanının şirketinde işe başladı
Suça karışmamış PKK'lı ifadesi hangi aklın, hangi hukukun ürünü?
Emekli maaşıyla yaşamını sürdüremediği için çöplerden kağıt topluyor
Kocaeli’nin geleceğini şekillendiren yatırımlar
KOÜ’de servis araçları kullandırılmayan personellere yol masrafları ödensin!
Vali Aktaş, MÜSİAD’ın o programına katıldı
TMO'da rekor zarar! Çiftçi topraktan kopartılıyor
Telefon ve bilgisayar alacaklar dikkat!
21 ile kar yağacak, Kocaeli'ye rötarlı gelecek!
Dolandırıcılardan yeni tuzak!
Sahte dolar şoku! 50 ve 100'lükleri kimse almıyor
Emeklilerin maaş zammı tablosu ortaya çıktı
Büyükakın, Gebze Eskihisar Kavşağı'nda o projeyi yerinde inceledi
Ercan’dan Dokuzlar’a: Yüzsüzlük gizlenen raporlardadır
GEBKİM OSB standına perakende ve sanayi temsilcilerinden yoğun ilgi
Kardelen Hareketi’nde vefa İstanbul’da bir semt değil!
Fatih Erbakan'dan sert sözler!
AKP’li Dokuzlar, Hürriyet’i hedef aldı
Fevziye Cami Park alanı yenileniyor
MHP Dilovası’nda hanelere misafir oluyor
Çayırova’nın genç basketbolcuları Play-Off oynamaya hak kazandı
