Yeni yılda dolar kuru ne olacak?
Ekonomi, 29 Kasım 2024 09:35Ekonomist Atilla Yeşilada, 2025 yılında Dolar/TL kuruna dair tahminlerini paylaştı.
Mesele Ekonomi kanalında konuşan Ekonomist Atilla Yeşilada, 2025 yılında enflasyonda neler yaşanacağına, TL ve dolar kuruna dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
“Enflasyonla mücadelede havlu attık” diyen Yeşilada, Türkiye’nin enflasyon konusunda hiçbir şey yapmadığını söyledi.
Bütçe açıklarının daraltılamadığını savunan Yeşilada, “Para politikasını da gevşetirseniz geriye Türk Lirası’nı çok güçlü tutmak kalıyor. Her türlü görülebilen ve topluma sinyal teşkil eden fiyat yüzde 21’in üstünde olduğu için halkta enflasyon beklentisini düşürmeyecek. Petrol fiyatları düşük seyretmeye devam ederse 2025 sonunda belki yüzde 25 TÜFE’ye düşeriz. Eğer şanssızsak yüzde 35’lere çıkar. Mesela petrol 100 dolar falan olursa o zaman yüzde 40'lara kadar gidebiliriz. Bir erken seçim anayasa referandumu nedeniyle ara zamlar yapılması enflasyonu yeniden 45'e çekebilir” ifadelerini kullandı.
"YÜZDE 25 ENFLASYONA RAZIYIZ"
Yeni yıldaki ekonomi beklentisine ilişkin konuşan Yeşilada, şunları söyledi: “Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyürse enflasyon ve cari açık patlar. Türkiye ekonomisinin fazla yan etki üretmeyen büyüme oranı yüzde 3 civarındadır. Vücut artık iyice hantallaştı, ortada kurum filan kalmadı. Yüzde 25 enflasyona da yerinde durmaz. Bütün dünyadan tecrübelerden şunu gördük enflasyon çift haneye çıktıktan sonra ya çok radikal tedbirler alıyorsun yeniden işte Merkez Bankası hedefine doğru düşünüyorsun ya da o yavaş yavaş yukarı çıkmaya başlıyor kendiliğinden. Dolayısıyla yüzde 25 enflasyona razıyız yüzde 5 büyümeyle yolumuza gidelim dersek o çok kötü bir hayal. Peki bu iyi midir? Yüzde 25'e enflasyon fark etmez çünkü bütün ekonomi kendine göre tedbirini alır. Mühim olan nokta enflasyonun 25'te kalmayacağıdır. Özellikle de ekonomi kapasitesinin üstünde büyütüyorsanız. Ekonomide büyümeden fedakarlık yapmadan enflasyonda bir kazanım elde edeceğinizi düşünmek gerçekten çok doğru bir şey değil.”
"DOLAR/TL 42 LİRANIN ALTINDA KALACAK"
Türk lirasını değerli tutma politikasının bir yıl daha başarıyla sürdürülebileceğini savunan Yeşilada, “Gelecek sene sonunda dolar TL'nin hiçbir koşulda 42 liranın üstüne çıkacağını kabul etmiyorum. Atilla Yeşilada bunu reddediyor. Atilla Yeşilada 2025 sonunda Dolar/TL'nin 42 liranın altında kalacağını iddia ediyor” dedi.
Kur politikası devam edeceği takdirde Turizm gelirinin yavaşlayacağını ifade eden Atilla Yeşilada, “Şu anlamda şanslıyız Türk lirasının değerlenmesi süreci cari açığın milli gelirin yüzde birine kadar daraldığı bir ortamda başladı. Dolayısıyla bu yolla bir süre daha mesafe alabiliriz ama her halükarda serbest piyasa ekonomisine inanıyorsak kurları serbest bırakmak lazım. Şu anda bıraksak dolar düşer ama 6 ay sonra bıraksak dolar çok ciddi bir şekilde yükselir” şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE SİYASETİ 2025 YILINDA ÇOK KARIŞACAK"
“Türkiye'de bundan sonra her sabah bir şoka uyanacağız” diyen Atilla Yeşilada, şöyle devam etti: “Bunların ekonomi üzerinde veyahut da piyasalar üzerinde çok büyük etkisi olacağını zannetmiyorum. Çünkü halkta bir karşılığı yok. İnsanlar sokaklara dökülmüyor ama Türkiye siyasetinin 2025 yılında çok karışacağı düşüncesindeyim. Bloomberg'in haberine göre yabancılar 5 milyar dolar falan Carry Trade kapatıp kaçmışlar. 15 Ocak'ta en az 10 milyarla geri dönecekler”
Ekonomi, 29 Kasım 2024 09:35
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
