Kredi kartı limitlerine ayar çekilecek
Ekonomi, 08 Eylul 2024 03:01Son gelişmelere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verileri kullanılarak, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde daha kapsamlı bir yaklaşım benimsenmesi planlanıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın açıklamalarına göre, bu yeni düzenlemelerle kredi kartı limitlerinin gerçek gelirlerle daha uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.
Türkiye'de enflasyon ve bireysel borçların artışı, hükümeti yeni ekonomik düzenlemeler getirmeye zorluyor. Son gelişmelere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verileri kullanılarak, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde daha kapsamlı bir yaklaşım benimsenmesi planlanıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın açıklamalarına göre, bu yeni düzenlemelerle kredi kartı limitlerinin gerçek gelirlerle daha uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Ancak bu değişiklik, bireylerin kredi kartı limitlerinin hesaplanmasında bazı zorluklar yaratabilir.
YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI
İsa Karakaş’ın YouTube üzerinden yaptığı açıklamada, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken SGK verilerini daha kapsamlı şekilde kullanacağını belirtti. Bu adım, enflasyonu kontrol altına almak ve bireysel kredi kartı borçlarının artışını yavaşlatmak amacıyla atılacak. Karakaş, “SGK, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken daha fazla veri kullanacak. Bu durum, bireylerin gelirlerinin doğru şekilde değerlendirilmesini sağlayacak. Ancak işverenlerin çalışanların maaşlarını doğru bildirmemesi halinde bazı zorluklar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.
ENFLASYON VE BORÇ ARTIŞI
Türkiye'de son dönemde enflasyon artışına bağlı olarak bireylerin kredi kartı kullanımı ve borçlanmaları da ciddi bir ivme kazandı. Merkez Bankası'nın aldığı tedbirler enflasyonu bir miktar düşürse de, kredi kartı borçlarıyla ilgili sorunlar devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin 2024 Nisan raporuna göre, kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %70 oranında artmış durumda. Aynı şekilde bireysel kredi borçları nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısı da %32,5 oranında artış gösterdi.
Bu tablo, bireysel borçların yönetilmesi konusunda daha güçlü mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. Yeni düzenlemeler ile kredi kartı limitleri belirlenirken, kişilerin SGK verileri üzerinden gelirlerinin gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesi hedefleniyor. Bu durum, kredi kartı limitlerinin daha düşük belirlenmesine ve borçlanmanın kontrol altına alınmasına yol açabilir.
KREDİ KARTI LİMİTLERİNDE YENİ DÖNEM
İsa Karakaş’a göre, yeni sistemle SGK verilerinin entegrasyonu sayesinde bireylerin kredi kartı limitleri daha doğru bir şekilde hesaplanacak. Emekliler ve çalışanlar için belirlenen kredi kartı limitleri, gelirleri dikkate alınarak daha gerçekçi ve sürdürülebilir olacak. Özellikle işverenlerin çalışanların gerçek maaşlarını SGK’ya bildirmemesi halinde bazı sorunların ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle çalışanlar, işverenlerine gerçek maaşlarının bildirilmesi konusunda daha fazla baskı yapma eğiliminde olabilir.
EKONOMİGK İSTİKRAR İÇİN ATILAN BİR ADIM
Hükümetin bu düzenlemeyle asıl amacı, bireysel borçlanmayı ve enflasyonu kontrol altına almak. Kredi kartı limitlerinin gelirle daha uyumlu hale getirilmesi, bireylerin borçlanma kapasitelerini sınırlayarak ekonomik istikrara katkı sağlayacak. Ayrıca, bu düzenlemenin kredi kartı harcamalarında daha bilinçli ve dengeli bir kullanım sağlaması bekleniyor.
Sonuç olarak, SGK verileri ile bankaların kredi kartı limitlerini belirlemesi, bireysel kredi kartı borçlanmalarını daha sağlıklı bir zemine oturtmayı amaçlıyor. Bu yeni düzenleme ile hem tüketicilerin borçlanma kapasiteleri daha gerçekçi olacak hem de ekonomik istikrar adına önemli bir adım atılacak.
Ekonomi, 08 Eylul 2024 03:01
Yorumlar (0)
MHP’de şoke eden ölüm!
Kocaeli’de de okullar tatil edildi
Kocaeli Valiliği’nden dikkatli olalım uyarısı!
Bu kadarı da olmaz! Kira desteğini kestiler
Körfezli iş insanlarından Büyükakın’a TBB desteği
Çayırova’da kış spor okulları için kayıtlar başladı
Büyükakın'ın aday olduğu TBB seçiminde CHP kimi destekleyecek?
Derince’de öğrencinin seçim vaadi gerçek oldu!
AKP’li Dokuzlar’dan Rumeli Balkan Dernekleri yöneticilerine sürpriz!
Körfez'de Ralli heyecanı! 42 otomobil ve 84 sporcu katılacak
Diliskelesi’nin çehresi değişiyor
Ömer Uçar Dost Parti’nin Kocaeli İl Başkanı mı olacak?
Usta sanatçı Alpay hayatını kaybetti
Körfezli kadınlar kendi mumlarını hazırladı
Çayırova’da pilates kursları kadınları bekliyor
Darıca’da MHP’liler afet farkındalık seminerinde yerlerini aldılar
Umuttepe’de yürüyen merdivenler duracak!
Yapay zeka hangi meslekleri öldürdü?
Vali Aktaş, KOTO yönetimini ağırladı
93 kişilik sözleşmeli işe binlerce kişi başvuru yaptı
Yine üç okulda öğrenciler doyuruldu
Performans ödülleri için Kocaeli Sanayi Odası’na başvuru süresi uzatıldı
Cadde 25 milyonluk bir yatırımla yenilendi
Taciz iddiası Karamürsel’i karıştırdı
Sıfır atıkta Kocaeli’den Türkiye’ye örnek 3 proje
Dilovası’nda aşkın yaşı yok dedirten nikah töreni
Halk TV’ye neden kayyum atandı?
Erdoğan'ı övdü, 16 milyarlık ihale verildi!
Motokuryelere trafiğe çıkma yasağı!
Tren garı üstgeçidi ne zaman hizmete girecek?
Gök gürültülü sağanak yağışlara dikkat!
Hereke Halısı’nın dokuma sanatı Körfez’de yaşatılıyor
Gölcük’te iki uzmandan afet uyarısı
KOTO üyeleri için yeni bir indirim protokolü daha
TBB’ye aday gösterilen Büyükakın’dan yeni açıklama
Estedore Beauty Palace Darıca’dan kadınlara cilt bakım hediyesi
Bir büyük şirket daha iflas etti
Kocaeli vekilinden SPK yetkilileri hakkında suç duyurusu: İktidar her şeyi örtbas ediyor
Parti içinde birbirinizi yiyorsunuz, sonra gelip bize ahkâm kesiyorsunuz
