Bu mahkeme kararı halk sağlığının geleceğini tehdit ediyor!
Siyaset, 26 Ağustos 2024 08:39TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye’de sağlık politikalarındaki geri adımları ve yanlış kararları sert bir dille eleştirdi. Özellikle Kars Aile Mahkemesi Hakiminin 20.08.2024 tarihinde verdiği kararı değerlendiren Kanko, "Bu karar, halk sağlığını tehlikeye atan ve bilimsel temelden yoksun bir yaklaşımdır. Türk Milleti adına verilen bu karar, halkımızın geleceği ve sağlığı ile oynayan bir tutumun göstergesidir" dedi.
Kanko, açıklamasında koruyucu hekimliğin, sağlık sisteminin temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Aşılama, tarama ve benzeri uygulamaların çağımızdaki en önemli koruyucu hekimlik faaliyetleri olduğunu belirten Kanko, "Tedavi edici hekimlik yerine, koruyucu hekimliğin özendirilmesi gerekir. AKP hükümetinin bu konuda gösterdiği yetersizlik, toplum sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atıyor" ifadelerini kullandı.
Özellikle fenilketonüri gibi kalıtsal metabolik hastalıkların yenidoğan taramalarında tespit edilmesinin hayati önem taşıdığını belirten Kanko, "Bu taramalar sayesinde bebekler, kalıcı ve geri dönülemez zihinsel ve fiziksel hasarlardan korunabiliyor. Ancak, Kars Aile Mahkemesi’nin verdiği bu skandal karar, sağlık sistemimizin ve toplum sağlığımızın temellerini sarsıyor. Bu karar, halkımızın sağlığına yönelik ciddi bir tehdittir” dedi.
"Topuk kanı almanın çocuğa zararlı olduğunu iddia eden bu karar, bilimsellikten tamamen uzak, cahilce ve ideolojik saplantılarla verilmiş bir karardır" diyen Kanko, mahkemenin karar gerekçesinde yer alan ifadelerin, hakimin konuyu kavrayamadığını ve bilimsel bilgiye sahip olmadığını net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Kanko, "Yenidoğan taraması ile aranan otizm değil, bebeklerin hayatını kurtaracak hastalıklardır. Bu tür yanlış kararlar, nesillerimizin sağlığını ve geleceğini tehdit eder" şeklinde konuştu.
Açıklamasında ayrıca, AKP hükümetinin sağlık politikalarını da eleştiren Kanko, AKP hükümeti, bilimsellikten uzak, ideolojik yaklaşımlarla hareket ediyor. Bu tarz kararlar, halk sağlığını tehlikeye atan politikalara zemin hazırlıyor. Hükümeti, bir an önce bu tehlikeli ve sorumsuz yaklaşımlardan vazgeçmeye çağırıyorum" dedi.
Mahkemenin bu kararının kabul edilemez olduğunu belirten Kanko, "Türk Milleti adına karar veren bir hakimin, bilimden uzak ve halk sağlığını hiçe sayan bir karar vermesi insanlık suçudur," diyerek, bu kararın düzeltilerek ve bilimsel temellere dayalı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
Siyaset, 26 Ağustos 2024 08:39
Yorumlar (0)
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
