Kandıra’da yapılması planlanan çöp tesisi İzmit’i de tehdit ediyor
Gündem, 03 Ağustos 2024 09:19CHP İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Kandıra Akçakese Mahallesi’ne yapılması planlanan atık ve bertaraf tesisi ile ilgili oluşabilecek olumsuzluklar ile ilgili, “Kandıra’nın doğal yapısını tahrip etmesinin yanında 20 km uzaklıkta olan ilçemize bağlı, Kısalar, Gülbahçe Kadriye, Çubuklubala, Çubukluosmaniye, Düğmeciler, Bağlıca, Mecidiye, Arpalık İhsaniye, Sarıhocalar, Sarışeyh, Nebihoca, Balören, Güvercinlik mahallelerimizi de tehdit etmektedir” ifadeleri yer aldı
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Kandıra Akçakese Mahallesi’ne yapılması planlanan atık ve bertaraf tesisi ile ilgili oluşabilecek olumsuzluklar dile getirildi. CHP İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, “Kentimizin incisi Kandıra, hem verimli topraklarıyla Marmara’nın en önemli tarım havzası hem de eşsiz doğal güzellikleriyle gözde bir turizm bölgesidir. Ancak bu cennet ilçemiz, yapılması planlanan projeden dolayı tehdit altındadır. Ortaya atılan çöp tesisi projesi, Kandıra’nın doğal yapısını tahrip etmesinin yanında 20 km uzaklıkta olan ilçemize bağlı, Kısalar, Gülbahçe Kadriye, Çubuklubala, Çubukluosmaniye, Düğmeciler, Bağlıca, Mecidiye, Arpalık İhsaniye, Sarıhocalar, Sarışeyh, Nebihoca, Balören, Güvercinlik mahallelerimizi de tehdit etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
SU KAYNAKLARINI KİRLETME POTANSİYELİ
Açıklamanın devamında, “Orman ile yer altı ve yer üstü su kaynaklarının iç içe geçtiği bu doğal alan çöp ve beton yığınına dönüştürülmek isteniyor. Bu kabul edilemez. Bu proje, sadece bir çöp tesisi değil, aynı zamanda geleceğimize yönelik bir saldırıdır. Çevresel felakete davetiye çıkaran bu proje, doğal kaynaklarımızı tüketecek, havayı ve suyu kirletecek, yer altı sularımızı zehirleyecek ve tüm canlı yaşamı tehdit edecektir. Bölgede yaşayan halkımız çöp kokusuna maruz kalacak ve bu tesis çeşitli sağlık sorunlarına sebep olacaktır. Ayrıca Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne olan yakınlığı da halk sağlığını ilgilendiren bir problemdir. Atık ile temas sonunda oluşan sızıntı suyunun kimyasal yapısı son derece karmaşık bir yapı göstermekte ve dolayısıyla çevredeki yer altı ve yer üstü su kaynaklarını kirletme potansiyeli bulunmaktadır” sözleri yer aldı.
NET BİLGİLER VERİLMEMEKTEDİR
CHP İzmit İlçe Çevre Komisyonu’nun yaptığı açıklama, “Daha öncesinde bizzat Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin talebiyle Kocaeli Akademik Odalar Birliği üyelerinden uzman kişilerle oluşturulan komisyonun çalışmaları sonucu hazırlanan raporda başka alanlar önerilirken bu bölgenin seçilmesi tarafımızdan sorgulanmaktadır. Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) başvuru dosyasında bile projenin ormanlık alanda yer aldığı belirtilmektedir. Orman Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü, yasaları çiğneyerek bu projeye kısa süreli izin vermişlerdir. Bu durum hukuki boşluklardan faydalanılmak istendiğini göstermektedir. Yani halk dilinde minare çalınmadan, kılıfı çoktan hazırlanmıştır. Projenin çevreye ve insan sağlığına etkileri konusunda net bilgiler de verilmemektedir. Halkın endişeleri görmezden gelinmektedir” şeklinde devam etti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ
Açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı: “İzmit’in kuzeyinde kalan, kentimizin tarım ihtiyaçlarını karşılayan köylerimizdeki üreticilerimiz de çöp fabrikasının Kandıra bölgesine taşınmasından büyük ölçüde etkilenecek, artan koku ve çevre problemleri bu bölgelerimizi de tarıma elverişsiz hale getirecektir. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi İzmit İlçe Çevre Komisyonu olarak; doğal güzelliklerimizin korunması, çevrenin korunması ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, Kandıra’ya yapılması planlanan çöp tesisi projesine karşıyız. Bu projenin iptal edilmesini ve Kandıra’nın doğal güzelliklerinin korunması ve kentimizin üreticisinin etkilenmemesi için daha sürdürülebilir çözümler üretilmesini talep ediyoruz. Halkın sağlığı için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kandıra’ya çöp tesisi değil, yeşil gelecek istiyoruz.”
Gündem, 03 Ağustos 2024 09:19
Yorumlar (0)
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
