Yıl sonu dolar tahmini 40 TL'ye kadar çıkıyor
Ekonomi, 01 Haziran 2024 11:28Dev bankalara Türkiye'de dolar tahminlerini ardı ardına revize ediyor. Türkiye'deki yıl sonu dolar tahmini 40 TL'ye kadar çıkıyor.
En son JPMorgan, dolar/TL yıl sonu tahminini açıklayarak aşağı yönlü bir revize açıkladı. DİBS tavsiyesi "ağırlığı artır" seviyesine yükseltilirken Dolar-TL tahminleri için JPMorgan 35.5 lira öngörüsünde bulundu. Bank of America yıl sonu dolar tahminini 38 lira olarak açıklarken HSBC ise Türkiye dolar tahmininin 37-40 lirasında arasında verdi.
2023 Eylül ayından bu yana sürekli değer kaybeden TL, Mart'ta yüzde 3.5 ile Temmuz'dan bu yana en büyük değer kaybını gördü. Ancak, Nisan'da yüzde 0.04 oranı ile sınırlı bir değer kazancı görüldü. Mayıs'ta ise , dolar karşısında bir güçlenme gösterek neredeyse aynı seviyelerde kaldı.
MERKEZ BANKASININ YIL SONU BEKLENTİSİ 41.80 TL
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Mayıs ayına yönelik piyasa katılımcıları anketinde, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 41.80 lira olarak belirtilmişti. Küresel bankalar da Türkiye beklentilerini açıklamaya başladı.
JP MORGAN'DAN YIL SONU DOLAR/TL TAHMİNİ: 35.5 LİRA
JP Morgan, Türkiye'deki politika faizinin ve enflasyon oranının zirveye yaklaştığına dair artan güveni vurguladı. Dolar/TL paritesi için yıl sonu beklentisini 36'dan 35.5'e indirdi. JP Morga, 2025 sonuna kadar ise Türkiye'de enflasyonun yüzde 25'e ineceğini öngördü.
BANK OF AMERİCA'NIN DOLAR TAHMİNİ: 38 LİRA
Geçtiğimiz günlerde Bank of America (BofA), Türkiye ekonomisine ilişkin raporunda dolar/TL ve enflasyon tahminlerini duyurdu. BofA, TL’deki yoğun pozisyonlanma ve enflasyondaki inatçılığın en önemli endişe kaynakları olduğunu vurguladı. BofA'nın raporunda "TL’nin istikrara kavuşması durumunda dolarizasyonun tersine dönmesi eğilimi yaz aylarında da devam edebilir. Ancak, yüksek enflasyon seviyesi göz önüne alınırsa sermaye girişleri yavaşladığında TL’de nominal değer kaybı olabilir" tespitlerinde bulundu. BofA, dolar/TL’nin 2024 sonunda 38 seviyesinde olmasını beklediklerini açıkladı.
HSBC'NİN ÖNGÖRÜLERİ: 37-40 LİRA ARALIĞI
HSBC stratejistleri ise13 Mayıs tarihli duyurularında dolar/TL yıl sonu tahminlerini açıkladı. HSBC, TCMB'nin enflasyon tahminini ve son enflasyon beklenti anketini baz alarak tahminlerini revize etti. HSBC dolar/TL'nin yıl sonuna kadar yukarı yönlü, ancak yavaş ve sınırlı bir hareket göstereceğini öngördü ve yıl sonu tahminini korudu. Banka dolar/TL'de yıl öngörüsünü 37-40 lira aralığında tuttu.
Ekonomi, 01 Haziran 2024 11:28
Yorumlar (0)
İşsizlik rakamları açıklandı
Cuma günü İzmit’in merkezindeki ağaçlar kitaplarla süslenecek
7 katlı bina çöküp 5 kişi öldükten sonra 1 yıl geçti hiçbir mağduriyet giderilmedi
Eski Fuar alanında yeni proje: Sahafçılar Çarşısı
Eşel Mobil sistemi pompaya yansıyacak!
Sosyal yardımda utandıran rekor
Eski Dostlar balık ziyafetiyle yeni döneme merhaba dedi!
Bu kadar alçalacaklarını tahmin etmiyordum
Gülümse Kafe Alikahya açılıyor
Motosiklet, scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkmaları yasak
Bıçkıdere Göleti’nde Gülümse Balık ve Kahvaltı Evi açılıyor
Dilovası’nda MHP’ye 201 yeni üye
Kocaeli için kuvvetli yağış uyarısı
Kocaeli’de etkili olan sağanak yağışa karşı kriz merkezi kuruldu
Kocaeli Kitap Fuarı ile ilgili tüm detaylar bu haberde!
Zeytinoğlu ve Tuğrul, meclis üyeleri ile OSB başkanlarıyla bir araya geldi
İtfaiye Haftası’nda iki ilçede etkinlik
İmamoğlu'ndan sert sözler: Utanın yerin dibine girin
İş insanı Enver Yıldırım’dan kamu kaynaklarının kullanımında şeffaflık çağrısı
SEDAŞ’tan icra borçlarına indirim fırsatı
Okul önlerinde yiyecek dağıtımı yağmura rağmen devam etti
Dilovası Belediyesi, Devlet Hastanesi’ne ultrason cihazı hibe etti
İzmit’te Sanat Akademisi Koro Bölümü sınav sonuçları açıklandı
KSO seçimlerinde Zeytinoğlu’nun oy pusulası yeşil-siyah olacak
Kocaeli İl Müftülüğü’ne atanan Demirtaş’tan Vali Aktaş’a ziyaret
Körfez Gençlerbirliği Basket takımı ligdeki üçüncü maçında da bileğini büktürmedi
Hiç lafı eveleyip geveleme yakalandınız
Büyükşehir’den Başiskele’deki Gazze Şehitleri Camii’ne destek
MHK Başkanı Gündoğdu da gözaltına alındı
Kimsenin yatırımcıları tedirgin etmeye hakkı yok
Bir gazeteci daha tutuklandı
Neşet Ertaş’ın türküleri Kocaeli’de yankılandı
71 yıllık şirket için konkordato kararı
Körfez Belediyesi’nden üniversite öğrencilerine 15 bin TL destek
KBT Tiyatro Okulu'nda yeni dönem başladı
Minik öğrenciler dalından toplayarak meyve yetiştirmeyi öğrendi
Alaattin Büyükkaya ikinci baskısı yapılan yeni kitabını İzmit’te tanıttı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan Enver Yıldırım’a ziyaret
Büyükakın, İstanbul’da Erdoğan’la bir araya geldi
