Müteahhitlere kötü haber
Ekonomi, 20 Ocak 2024 05:43Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kamuya taahhüt işleri yapan müteahhitlerin beklediği rayiçler fiyatlarını açıkladı. Açıklanan fiyatlar, müteahhitleri hüsrana uğrattı. Rayiç fiyatları enflasyon oranlarının bile altında kaldı.
Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıkladığı rayiç fiyatları, kamu müteahhitlerinin beklentisinin altında kalması dikkat çekti. Bakanlığın, Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı tarafından her yılın başında yayınlanan ve kamu ihalelerinin yaklaşık maliyetlerinin hesaplanmasında esas olan “İnşaat Birim Fiyatlarına Esas İşçilik-Araç ve Gereç Rayiç Listeleri” dün yayınlandı.
Yayınlanan rayiç fiyatları nedeniyle kamu müteahhitleri hüsrana uğradı.
Bakanlığın açıkladığı rayiç fiyatları, kamu müteahhitlerin beklediği oranların çok altında kaldı. Müteahhitlerin en önemlisi de açıklanan enflasyon oranlarının bile altında bir artış oranı gerçekleşmesi kara haber olarak nitelendirildi.
Açıklanan bu rayiçler tüm yıl geçerli olacak.
SEKTÖRÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Ocak 2024’te açıklanan rayiçler ile oluşturulan analiz fiyatları enflasyon farkı yokmuş gibi veya herhangi bir emtia da fiyat artışı olmayacakmış gibi yıl sonuna kadar geçerli olacak.
Türkiye’de hiç enflasyon olmasa bile yıl içerisinde meydana gelecek fiyat artışlarından kaynaklı sağlıklı maliyet ve teklif hazırlanması imkânsız hale gelecek.
Kamu ihalelerinde her ne kadar bu tür enflasyonist ortamlar için fiyat farkı ödemeleri yapılsa dahi orada açıklanan endeksler de tam anlamıyla piyasa gerçeklerini ve dinamiklerini karşılamaktan çok uzakta kalmakta.
Her ne kadar sözleşmeye bağlanan ihalelerin niteliklerine göre değişiklikler gösterse de açıklanan endeksler Kasımdan Aralığa (-)eksi çıkmıştır. Bu da müteahhitlere fark ödemek yerine kesintiye gidildiğini gösteriyor.
Sektör paydaşları da artık yapım ve taahhüt işlerinin durma noktasına geldiğini ifade ederken, bilindiği üzere torba yasa ile artırımlı fiyat farkı TBMM’den geçirilerek 2024 yılında uygulanmasına karar verildi.
Ekonomi, 20 Ocak 2024 05:43
Yorumlar (0)
Esnaf kredilerinde sınırlama
Eski başkanın yeğeni ölü bulundu
İzmit Belediyesi fidan dağıttı
Şikayetçi yok ama tutuklu, böyle yargı mı olur?
Darıca’da başkan amca derse girdi!
Başkan Büyükakın öğrencilere seslendi
İzmit’teki Bağ Projesi’nde kadın girişimci adaylar tek tek dinlendi
Emekliler, işçiler ve esnaf neden fakirleşiyor?
Önce bayramlaştılar, sonra asker uğurladılar
Elektrik ve doğalgaza okkalı zam kapıda!
Körfez Belediyesi’nden eğitim kurumlarına destek
Gebze Ticaret Odası’ndan önemli buluşma
Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi ihalesinde en düşük teklif o firmadan geldi
Dilek İmamoğlu aday mı olacak?
Çayırova’nın basketbol takımı deplasmanda Göztepe’yi devirdi
İzmitli minikler asırlık çınarların gönlünü fethetti!
Gölcük’te taklacı güvercinlerin sahipleri ödüllendirildi
Derince’deki tiyatro gösterisinde minikler salonu doldurdu
Aile Sağlığı Merkezleri de satılmaya başlandı
Su baskınlarını önleme hamlesi
KOTO Başkanı Bulut, Alman heyeti ağırladı
Dağ başında araçları kara saplandı
Şimdi de Yavaş'a pislik atmaya başladılar!
Kocaeli’de ekmek 20 liradan satılacak
Vergi yükü vatandaşın omuzlarında
Kötü yönetim yüzünden hem dolar hem altın rezervleri eriyor
Cumhuriyet'e dil uzatan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın'a tokat gibi sözler!
Dilovası’nda MHP’liler her yerde!
Altın alacaklar o uygulamadan haberdar mı?
Marketten 200 TL ile ne alabilirsiniz?
Darıca’da belediyenin yeni hizmet binasına böyle ulaşılacak!
Derince’de yeni hastane binası için kollar sıvandı
Ahlaktan, vicdandan uzak, alçakça bir iftiradır!
Kocaeli Şehir Tiyatroları’ndan coşkulu kutlama
Restoran ve kafelerde detaylı menü dönemi!
Vatandaşa ülkenin sorunlarını hangi parti çözer diye soruldu!
İktidarın ekonomi modeli, bebeklerin rızkını enflasyonla eritti
Gölcük Saygınlar da hizmette
O şirketlerin Genel Müdürleri Vali Aktaş'tan ne istedi?
