Acı gerçek ortaya çıktı
Ekonomi, 24 Eylul 2023 08:45Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK borcu nedeniyle banka hesaplarına tedbir konulanlar, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icra takibi başlatılanlarla ilgili sayısal verilere ilişkin soru önergesine yanıt vermezken, resmi ve özel bankaların stok kredi müşteri sayısının 50 milyondan fazla olduğu açıkladı.
Ekonomik kriz nedeniyle geçinemeyen ve ihtiyaçlarını karşılamayan vatandaşlar çareyi bankalarda buldu.
Vatandaşlar, kredi kartları ve kredilere yönelirken yüksek faiz oranları nedeniyle de ödemelerde güçlük çekiyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, SGK borcu nedeniyle banka hesaplarına tedbir konulanlar, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icra takibi başlatılanlarla ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle Hazine ve Maliye Bakanlığına soru önergesi verdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Mehmet Şimşek, icra takibi ve banka hesaplarına el konulan vatandaşların sayılarına ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmazken, bankaların stok kredi müşteri sayılarına ilişkin bilgileri aktardı. Bakan Şimşek, resmi ve özel bankaların stok kredi müşteri sayısının 50 milyondan fazla olduğu açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüksek faiz artışlarının özellikte kredi kullanmak zorunda kalan vatandaşlar üzerinde yarattığı mağduriyete dikkat çekmek amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“SGK borcu nedeni ile banka hesaplarına tedbir konulan kişi sayısı kaçtır?
Arsa, konut, otomobil, kamyon, traktör alımı için kredi kullanan ve kredi kartı borçlarından dolayı ayrı ayrı verilerle tedbir konan kişi sayısı kaçtır?
Halihazırda kamu ve özel bankalardan kredi kullanan ve hakkında yasal takip başlatılan kişi sayısı kaçtır?
Banka kredisi kullanıp Ödeyemediği için kredisine faiz uygulanan kişi sayısı kaçtır?
Borçlu kişi borcunu ödemediği için hakkında icra uygulanan kefil sayısı kaçtır?
Ödemelerinde sorun yaşanan kredi borçlan hangileridir?
Çiftçi, esnaf ve besici arasında kredi kartı ödemeleri için aldığı kredileri süresi geldiğinde ödeyemediğinden takip ve icra işlemi uygulanan kişi sayısı kaçtır?”
KREDİ MÜŞTERİ SAYISI NÜFUSUN YARISINDAN FAZLA
CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Şimşek, 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla; stok taşıt kredisi müşteri sayısının 492 bin 650 kişi, stok kredi kartı müşteri sayısı 34 milyon 167 bin 470 kişi olduğu açıkladı.
Bakan Şimşek, ayrıca kamu bankalarının stok bireysel kredi müşteri sayısının 19 milyon 615 bin 117 kişi, özel bankaların stok bireysel kredi müşteri sayısının ise 31 milyon 818 bin 757 olduğunu belirtti.
Bakan Şimşek’in borçları kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icra takibine alınan müşteri sayısı ise SGK borcu nedeniyle banka hesaplarına tedbir konulan müşteri sayılarına ilişkin verileri açıklamamış olması da dikkat çekti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde ekonomik sorunların arttığı ve yüksek faizin ve zamlar yanında döviz oynaklığı ile ciddi sıkıntıların yaşandığı belirterek, “Son verilere göre vatandaşların yaşadığı ekonomik sorunların incelenmesi ve gereken önlemlerinde alınması önemlidir. Sıklıkla açıklanan ekonomi paketlerine rağmen piyasa verilerine bakıldığında çözümler sorunları bitirmedi. Artan hayat pahalılığı dar ve sabit gelirlilerin geçim sıkıntılarının artmasına ve ekonomik sorunların daha da ağırlaşmasına neden olmaktadır. Bir tarafta milyonlar yoksulluk yaşarken bir tarafta sınırlı zengin azınlık mutlu yaşıyor. Çoğunluk kredi ile yaşamını sürdürüyor. Borcu borçla ödeyerek ayakta kalmaya çalışanlar var.” şeklinde açıklamada bulundu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Bu yıl ocak-temmuz döneminde 486 bin 347 kişi bireysel kredi borcunu, 461 bin 496 kişi de kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı. Hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu nedeniyle takibe alınanlar tekil sayıldığında bu dönemde toplam 752 bin 206 kişi borcunu temerrüt süresinin te sonunda ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildi. Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 1 - 8 Eylül haftasında 1,8 milyar lira artarak 2 trilyon 414 milyar liraya kadar yükseldi. “
Ekonomi, 24 Eylul 2023 08:45
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
