Deprem felaketinin sorumluları hesap vermiyor
Gündem, 02 Temmuz 2023 05:08Avukat Onur Cingil, 6 Şubat depremlerinde ihmali olan kişilerle ilgili verdiği suç duyurusu dilekçesi hakkında işleme konulmama kararı verildiğini söyledi.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Sena Tufan’a konuşan Cingil, “Depremde ihmalleri olan, imar afları ile çürük binaları aklayan, fay hatlarındaki şehirlerde rant uğruna iskânlar veren, insanları enkaz altında bırakan, zamanında müdahale etmeyen, halka çadır satan sorumlularla ilgili yaptığım suç duyurusuna işleme konulmama kararı verildi” dedi.
Avukat Onur Cingil’in dilekçesinde, 6 Şubat’ta meydana gelen ve Türkiye’nin pek çok ilinde yıkıma yol açan depremler nedeniyle, deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılar inşa eden müteahhitler, depreme dayanıklı olmayan yapılara ruhsat ve iskan veren yetkililer ile bu yetkililerden sorumlu devlet insanları, şirketler, arama kurtarma konusunda ihmal ve zafiyet gösteren arama kurtarma ve yardım kuruluşları hakkında kamu davası açılması talebine bulunmuştu.
"DENETİM EKSİK"
Cingil, 6 Şubat depremlerinde 11 ili kapsayan çok geniş bir sorumluluk alanı olduğuna dikkat çekti. Cingil, “İmar affı olmasaydı, Kızılay görevini yapsaydı, AFAD deprem bölgelerine acil ulaşabilseydi bunlar olmayacaktı. İnsanlar enkaz altında bırakıldı. Acil müdahale edilmediği için ölüm sayısı arttı. Cumhurbaşkanı, içişleri bakanı, milli savunma bakanı uzun bir süre talimat vermedi. Pek çok deprem bilimci hoca, bu bölgeler hakkında yıllar boyu uyarılarda bulundu ancak dinlenmedi” dedi.
AYM’YE GİDECEK
Bu illerde deprem öncesinde bir denetim yapılmadığını da belirten Cingil şöyle devam etti:
Bu verilen, takipsizlik kararından farklı bir karar. Takipsizlik kararı dahi verilmedi. Buradan şunu anlıyoruz: Bakanlar, kurumların başındaki insanlar, bakanlar hiçbir şekilde yargılanmayacak. Bina yapımında görev alan 3-5 bin müteahhit yargılanarak cezalandırılacak ve bu iş kapatılacak. Ben, ‘Tren devrildi makinist suçlu’ noktasından çıkarılsın diye suç duyurusunu yaptım. Bu sorumlulara yol verenler aklanacak. Bir binanın inşa edilmesi noktasında, merkezi ve yerel idareden 40’a yakın imzadan geçiyor. Bu yıkımdan herkes sorumludur. Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapacağım.
Gündem, 02 Temmuz 2023 05:08
Yorumlar (0)
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
