Ek vergilerin tarihi belli oldu
Ekonomi, 30 Mayıs 2023 20:53Seçimler geride kaldı ve yıllardır kötü yönetilen ekonominin faturası yine vatandaşa kesildi. Verilen bütçe açığının kapatılması için Temmuz itibari ile ek vergiler geliyor. İşte detaylar...
Bütçe açığı yılın ilk dört ayında 400 milyar lirayı aştı. Bütçe açığı sebebiyle ek vergilerin getirilmesi bekleniyor. Merkezi yönetim bütçesi, nisan ayında 132,4 milyar lira açık verirken, ilk dört ayda bütçe açığı 382,4 milyar lira olarak kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde bütçe gelirleri 1 trilyon lira iken, bütçe giderleri ise 1,4 trilyon TL oldu.
Faiz dışı denge ise nisan ayında 97 milyar lira açık verdi. Yılın ilk dört ayında faiz dışı açık 247,3 milyar lira olarak raporlandı.
11 ilimizi yıkan depremler ve seçim harcamalarının bütçe açığını daha da büyüttüğü ve ek bütçe yapılmasının beklendiği bildirildi.
Vergi uzmanlarının aktardığı bilgilere göre; Türkiye'deki depremin yarattığı finansman ihtiyacını karşılamak için Kurumlar Vergisi mükelleflerine getirilen ek vergiden tahsil edilmesi planlanan 70 milyar TL'nin sorunu çözmeyecek. Bu sebeple, geçici olarak ek vergilerin gündeme geleceği düşünülüyor.
Seçim ekonomisi etkisiyle ciddi bir bütçe açığı verildiğine dikkat çekilirken, mevcut iktidarın öncelikle ek bütçe yapması gerektiğini vurguladı ve ek vergilerin Ekim ayında Meclis açıldığında gündeme geleceğini öngörüsü öne çıktı. Bu vergilerin; Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 2022 yılı beyanlarının belirli bir oranı kadar tekrar vergi ödemeleri, araç sahipleri için ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ve ek Emlak Vergisi olarak getirileceği belirtildi.
HANGİ KALEMLERDE VERGİLER YÜKSELTİLEBİLİR?
Cumhurbaşkanı Kararı ile Temmuz ayından itibaren vergi artışlarının başlayacağını belirtilirken birçok kalemden artışların görüleceğini de vurgulandı. Özellikle Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi'nde oran artışlarının yapılacağını belirtilirken, sigara ve akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi artışları ve Özel İletişim Vergisi'nde de oran artışlarının ilk etapta yapılması bekleniyor.
Ekonomi, 30 Mayıs 2023 20:53
Yorumlar (0)
O kongreye Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi ritim grubu damga vurdu
Bu kul hakkıdır, hak gaspıdır
Celal Bayraktar’dan öğrencilere çarpıcı uyarı!
İzmit’in köylerindeki annelere sürpriz
Kocaelispor Başkanı Recep Durul, KOTO’da ağırlandı
Darıca’da Başkan Bıyık öğrencilerle sahili temizledi
Dilovası Meclisi’nde kararlar oy birliği ile alındı
Sürekli lafı çarpıtarak önüne gelene dil uzatanların son marifeti!
Satılmadık kurum kalmadı, hesap verilmiyor!
Büyükşehir’in o tesisi örnek gösterildi
Dervişoğlu, Bahçeli'yi topa tuttu
Bilnet Okulları öğrencileri Vali Aktaş’la röportaj yaptı
Derince’de yine iş arayanlar ve işverenler bir araya gelecek
Araçlar bu yollar yüzünden mahvoluyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektöründe sorunlar KOTO’da masaya yatırıldı
İşsiz kalanların sayısı çığ gibi artıyor
Çayırova’da bilim şenlikleri başlıyor
Akaryakıta yine zam geliyor
Körfez Meclisi’nde neler konuşuldu?
Erdoğan yanlış bilgilendiriliyor!
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
