Kocaeli’de o ilçeler fay hattından geçiyor
Gündem, 13 Şubat 2023 00:30Kocaeli’de Başiskele, Derince, Gölcük ve Kartepe’den fay hattının geçtiği açıklandı.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde ilki 7,7, ikincisi 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti. Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olarak belirlenen depremler Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis’i de sarstı.
AFAD, 12:11 itibariyle yaptığı güncellemede ölü sayısının 31 bin 643’e yükseldiğini açıkladı. Deprem uzmanları bu depremlerin uzun süredir beklendiğini söylerken, beklenen olası depremler için de sık sık uyarı yapıyor.
Deprem bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Ülkemizde 500'den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda gösteriliyor" dedi.
Habertürk'ten Alper Uruş'a konuşan Prof. Dr. Tüysüz, "Ülkemizde deprem sarsıntısı tehlikesine sahip alanların büyüklüğü 250.000 kilometrekaredir. Bu ise tüm ülke yüzölçümü ile kıyaslanırsa yaklaşık yüzde 30'a karşılık gelir. Özetle, tüm Türkiye deprem tehdidi altındadır, ancak ülkenin yüzde 30'u yıkıcılığı yüksek deprem tehlikesi altındadır" ifadelerini kullandı.
110 İLÇENİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR
"Türkiye'de 22'si kesin, 2'si tartışmalı olmak üzere fay hattı üzerinde 24 kentimiz bulunuyor" diyen Prof. Dr. Tüysüz özetle şu bilgileri aktardı:
"Bolu tartışmalı, güneyinde fay var, içinden geçen fayın diri olup olmadığı kesin değil; ancak bence aktif İkinci tartışmalı kent ise Kocaeli. İl merkezinde fay yok, ancak hemen güneyinde var. Türkiye Diri Fay Haritası verilerine göre ülkemizde yapıları doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde 110 ilçe var.
MTA tarafından yayınlanan haritalara göre diri fay üzerinde yer alan ilçeler belirlendi. Ancak çoğu fayın yeri metre bazında bir doğrulukla bilinmiyor. Bu nedenle diri fayların tam olarak nerede olduğunun jeoloji ve jeofizik mühendisleri tarafından yapılacak özel araştırmalar ile belirlenmesi gerekiyor."
FAY HATTI ÜZERİNDE OLAN İLÇELER HANGİLERİ?
Prof. Dr. Okan Tüysüz, fay hattı üzerinde yer alan ilçeleri şöyle sıraladı:
.jpg)
"MARMARA DEPREMİ SİLİVRİ-ADALAR ARASINDA OLACAK"
Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Bölgesi'ndeki deprem riski için de şunları söyledi:
"Marmara'da bir depremin olma zamanı gelmiştir. Ancak bunu kesin bir ifade olarak kabul etmemek gerekir, çünkü doğa hiçbir zaman bizim beklediğimiz gibi düzenli, davranmayabilir.
Marmara, 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir. Bu deprem Marmara içerisindeki Kuzey Anadolu Fayı'ndan kaynaklanacaktır. Büyük olasılıkla da Silivri-Adalar arasında bir noktada meydana gelecektir. Bu depremin nerelerde ne kadar etkili olabileceği konusunda da yapılmış çok sayıda çalışma var."
FAY NEDİR?
Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.
FAY TÜRLERİ NELERDİR?
Dogrultu Atımlı Fay
Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarina öre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayı ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardır.
Normal Atımlı Fay
Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafındaki blok yükselirken diğer tarafındaki düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine göreceli olarak gelişmektedir. Bir başka değişle, bir blok yükselirken diğeri yerinde durabilir yada bir taraf yerinde dururken diğer taraf düşebilir. Örneğin; 1970 Gediz ve 1995 Dinar depremi ile ilgili faylar bu türden normal atımlı faylardır.
Ters Atımlı Fay
Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, yalnızca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmakta ve bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. Örneğin; 1975 Lice depremi ile ilgili faylar ters atımlı faylardır.
Verev (Oblik) Atımlı Fay
Fay düzlemi boyunca ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde olduğu faylardır.
Gündem, 13 Şubat 2023 00:30
Yorumlar (0)
Asrın soygunu fon vurgunu siyaset ayağı olmadan yürütülemez!
UlaşımPark’tan sınırları aşan başarı!
Öğrencilere poğaça ve ayran ikram edildi
O partide başkanları üyeler seçecek
Büyükakın’dan başarılı sporculara: Sizlerle gurur duyuyoruz
Ragbi Erkek Milli Takımı, İzmit Cephanelik Spor Tesisleri’nde ağırlandı
Karamürsel’de polis memuru evinde intihara teşebbüs etti
Kocaeli’nde deprem sırasında iletişim K-Ulak ile sağlanacak!
PALMET ve Kocaeli Üniversitesi’nden stratejik iş birliği
Sağlık Müdürü Pehlevan, Milletvekili Hülagü ile hastaneleri ziyaret etti
Kandıra Sapağı’nda yayaları tehlikeye atan düzenleme
Deprem 5 ili salladı
Vali Aktaş, kızını evlendiren Başkan İbrahimoğlu’nun mutluluğuna ortak oldu!
İşte yıkılıp yeniden yapılan Kuruçeşme Merkez Camii’nde son durum!
Çayırova’daki Doğa Madencilik Meslek Lisesi’nde kaba inşaat tamam
Hangi dağda kurt öldü! AKP ve MHP'li başkanlara gözaltı
Körfez Belediyesi yetkilileri okullardan ellerini çekmiyor!
Gölcük’te bu sefer Balkanlar ve dijital medya konuşuldu
İzmit'te oynanacak dev maç öncesi ulaşım planı tamam
Önce indirim sonra bindirim
Okullarımız akran zorbalığından kurtarılmalıdır!
Bu oyunu bozmak zorundayız
Diyanet'in dudak uçuklatan geliri!
Emekliye bir dokun bin ah işit
Obezite sadece fazla yemek yemekten kaynaklanmaz
Körfezli özel çocuklardan keyifli ve eğitici ziyaretler
Kocaeli’nin ulaşım vizyonu Berlin’de vitrine çıktı
Ders saatleri 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülecek
İSU’dan baraj çevrelerine yakın koruma çiti
İzmit Belediyesinden öğrencilere pizza
Kocaeli’yi Kitap Fuarı heyecanı sardı
Mansur Yavaş istifa ettiğini açıkladı
Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!
Motorine indirim geliyor
Yeni nesil ATM'lerde kart yok!
Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
